שתף קטע נבחר

אז והיום: בניין המשרדים ה-1 בלב ת"א

מתיחת הפנים שעוברת העיר תל אביב בשנים האחרונות יוצרת התחדשות עירונית במתחמים נוסטלגיים. בכיכר מסריק, אחת הפינות ההיסטוריות בעיר הלבנה, שכן בניין המשרדים הראשון בלב העיר, שהיה גם למבנה המיתולוגי של המוסד לביטוח לאומי. כיצד שומרים על רוח הזמן במתחם מחודש, ואיך יושפע הצביון העירוני מההתחדשות?

בשיתוף מרכז הנדל"ן

 

 

 

"כיכר מסריק היא כיכר היסטורית של תל אביב הישנה", אומר אייל הנדלר, יו"ר קבוצת כנען, העוסקת בייזום פרויקטים של תמ"א 38. הכיכר העתיקה והאליפטית, שנמצאת במרחק מטרים ספורים מכיכר רבין המרכזית, קרויה על שמו של נשיא צ'כוסלובקיה הראשון, תומש מסריק, שהיה ידיד ישראל ואף ביקר בשנות ה-20 ביישוב העברי. "הכיכר מאוד יפה ובנויה בצורה אליפטית שמזכירה סגנון פריזאי. רוב המבנים מסביב, אולי אפילו כולם, הם מבנים ישנים שנבנו בסגנון באוהאוס", מסביר הנדלר. סגנון הבאוהאוס, שנקרא על שם בית הספר לעיצוב ואדריכלות גרמני, רווח בתל אביב והוא שזיכה את העיר בתואר "העיר הלבנה" ובהכרה בינלאומית של ארגון אונסק"ו.

 

כיכר מסריק העתיקה: סמל מובהק של העיר הלבנה (באדיבות קבוצת כנען ) (באדיבות קבוצת כנען )
כיכר מסריק העתיקה: סמל מובהק של העיר הלבנה(באדיבות קבוצת כנען )

 

"אם מסתכלים ממעוף הציפור באזור זה, הכול נראה לבן. בצידה המערבי של הכיכר יש נקודה היסטורית מעניינת, בניין מסריק 15. הבניין ההיסטורי היה לבניין המשרדים הראשון שנבנה בלב העיר תל אביב וגם המשרד המיתולוגי של המוסד לביטוח לאומי", מספר הנדלר. עשור קודם, נבנה בית הדר בדרך פתח תקווה (מנחם בגין), ונחשב לבניין המשרדים ה-1 בסגנון הבינלאומי בעיר כולה. בימים אלה עובר הבניין תהליך פינוי-בינוי, והנדלר מתאר את תגובות התושבים הוותיקים שעוברים בסמוך אליו: "כשתושבי תל אביב הוותיקים מסתובבים באזור, הם נזכרים שהיו באים לכאן בתור ילדים. לפעמים אומרים לי 'תשמע, פה גדלתי, פה למדתי, שיחקתי כאן בגן'. אין ספק שזו כיכר מיוחדת מאוד עם הרבה זיכרונות", הוא מספר.

 

ישן מול חדש: התחדשות עירונית בלב תל-אביב (באדיבות קבוצת כנען ) (באדיבות קבוצת כנען )
ישן מול חדש: התחדשות עירונית בלב תל-אביב(באדיבות קבוצת כנען )

 

בניין מגורים בתהליך שיפוץ או התחדשות אינו מחזה נדיר בעיר הלבנה. מתיחת הפנים שעוברת תל אביב בשנים האחרונות מביאה איתה לא אחת התחדשות עירונית במתחמים נוסטלגיים. "במרחב העירוני של תל אביב, ובעיקר בלב תל אביב, אפשר לראות בעיקר פרויקטים של חידוש מבנים בטכניקה של תמ"א 38/1, כלומר חידוש המבנה הקיים, חיזוקו ותוספת בנייה כזאת או אחרת. במרכז תל אביב יש מעט מאוד תמ"א 38/2, כלומר הריסת בניין ובניית מתחם חדש במקומו", מסביר הנדלר.  

 

אדריכלות שמשמרת רוח נוסטלגית (באדיבות קבוצת כנען ) (באדיבות קבוצת כנען )
אדריכלות שמשמרת רוח נוסטלגית(באדיבות קבוצת כנען )

 

"כיזם אין עליי הגבלות ספציופיות בפרויקט זה, אלא שאני מרגיש מחויב לעיר, לאזור ולסגנון האדריכלי", אומר הנדלר. בעוד כשנה צפוי הבניין המחודש להתאכלס ולהיות חלק מקו הרקיע המחודש של העיר הלבנה. "אני חושב שאם מסתכלים על הסקייליין של תל אביב, רואים שהעיר בהחלט שינתה את פניה בחמש השנים האחרונות. במקומות ובאזורים שהעירייה מאפשרת בנייה לגובה - העיר תדביק את הגובה הקיים. איפה שהיא לא מאפשרת בנייה לגובה, כמו כאן באזור מסריק, אנחנו צפויים לראות שכל הבניינים מסביב יתחילו לעבור תהליך של חידוש עם שש-שבע קומות", הוא מסכם.  

 

היסטוריה מול התחדשות: הסיפור של תל אביב  (באדיבות קבוצת כנען ) (באדיבות קבוצת כנען )
היסטוריה מול התחדשות: הסיפור של תל אביב (באדיבות קבוצת כנען )

 

בשיתוף מרכז הנדל"ן 


פורסם לראשונה 20/03/2018 15:42

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
באדיבות קבוצת כנען
ישן מול חדש
באדיבות קבוצת כנען
מומלצים