שתף קטע נבחר

לראשונה: מדענים גידלו ביצית אדם במעבדה

חוקרים מאוניברסיטת אדינבורו הצליחו בפעם הראשונה לגדל ביציות צעירות לכדי בגרות. התגלית עשויה לאפשר את שימור הפוריות של ילדות העוברות טיפולי כימותרפיה שהורסים את הביציות והופכים את החולות הצעירות לעקרות

תקווה לילדות הלוקות בסרטן: לראשונה מדווחים מדענים בסקוטלנד כי הצליחו לגדל ביצית אנושית במעבדה. הטכניקה עשויה לאפשר בעתיד את שימור הפוריות של ילדות הנמצאות תחת טיפולי סרטן. התגלית מעניקה גם אפשרות לחקור את אחת מהתעלומות הגדולות של עולם הרפואה: כיצד מתפתחת הביצית. החוקרים הסבירו כי מדובר בפריצת דרך מרגשת, אולם ישנה עוד עבודה מחקרית רבה עד שניתן יהיה להשתמש בטכניקה על בני אדם.

 

נשים נולדות כשבגופן ביציות לא בוגרות בכל אחת מהשחלות. ביציות אלה מתפתחות רק לאחר ההתבגרות. כל ביצית מאבדת מחצית מהמטען הגנטי שלה במהלך התפתחותה, כדי שתוכל לעבור הפריה על ידי זרעון, שגם לו מטען גנטי. אם תהליך זה לא יבוצע, לביצית המופרית יהיה מטען רב מדי של החומר התורשתי DNA, שיוביל להיווצרות מומים מולדים או הפלה.

 

הביצית האנושית שגודלה במעבדה (צילום: אוניברסיטת אדינבורו) (צילום: אוניברסיטת אדינבורו)
הביצית האנושית שגודלה במעבדה(צילום: אוניברסיטת אדינבורו)

 

כיום נשים יכולות להקפיא ביציות בוגרות, ואף ביציות מופרות – כלומר הקפאת עוברים, לפני שהן מתחילות טיפולים כימותרפיים. אולם הדבר אינו אפשרי כשמדובר בילדות, שאינן בעלות ביציות בוגרות בשחלותיהן, שחלו בסרטן.

 

במחקר הנוכחי, המדענים מאוניברסיטת אדינובורו, דיווחו בכתב העת Molecular Human Reproduction כיצד הסירו ביציות משחלה וגידלו אותן במעבדה עד שהיו בוגרות מספיק כדי לעבור הפרייה.

 

שלבי התפתחות הביצית במעבדה (צילום: אוניברסיטת אדינבורו) (צילום: אוניברסיטת אדינבורו)
שלבי התפתחות הביצית במעבדה(צילום: אוניברסיטת אדינבורו)

 

הפיתוח החדש עשוי כאמור לסייע לילדות העוברות טיפולי כימותרפיה לשמר את הפוריות, באמצעות גידול הביציות הצעירות במעבדה, עד שיהיו מוכנות לפוריות. עם זאת המדענים הסבירו כי הדרך ליישום בבני אדם עוד ארוכה, ונחוצים מחקרים נוספים שיוודאו כי ההפריה מביציות כאלה אכן נושאת פרי לכדי עובר בריא.

 

ראש צוות החוקרים, פרופ' אוולין טלפר מאוניברסיטת אדינבורו אמרה: "האפשרות להביא ביצית אדם לכדי בגרות מלאה במעבדה, פותחת מגוון של אפשרויות לטיפולי פוריות. אנחנו ממשיכים לבחון עד כמה הביציות שגידלנו בריאות וממתינים לאישורים רגולטורים שיאפשרו לבצע מחקר שיכלול גם את הפרייתן"



 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
לראשונה: ביצית מלאכותית
צילום: AP
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים