שתף קטע נבחר

מרגש: נפגשו תורם מח העצם האתיופי הראשון שהציל בת עדתו

לפני כשנה ארגש אובחנה כחולה בלוקמיה ונזקקה לתרומת מח עצם כדי להחלים. סמל אלמקן מקוננט, התורם הראשון מהעדה האתיופית היה האיש שתרומתו נמצאה מתאימה. עכשיו הם נפגשו לראשונה

מפגש מרגש בין ארגש טאקא לבין סמל אלמקן מקוננט שהציל את חייה. ארגש טאקא (59) אובחנה בשנה שעברה כחולת לוקמיה (סרטן דם). בבית החולים התברר כי רק תרומת מח עצם מתורם זר תציל את חייה.

 

למרבה המזל, חייה ניצלו בזכות תרומה מסמל אלמקן מקוננט (21) לוחם בהנדסה קרבית, שהוא תורם מח העצם הראשון ממוצא אתיופי. לאחרונה השניים נפגשו לראשונה ב"בית אורנית", מרכז התמיכה והסיוע של "עזר מציון" לחולי סרטן בפתח תקווה.

 

אלמקן מקוננט. הראשון מבני העדה האתיופית שנמצא מתאים להציל חיים (צילום: עזר מציון) (צילום: עזר מציון)
אלמקן מקוננט. הראשון מבני העדה האתיופית שנמצא מתאים להציל חיים(צילום: עזר מציון)

 

נזקקה לתרומה כדי לשרוד

טאקא, שעלתה לארץ בשנת 1995, אובחנה כחולת לוקמיה בראש השנה שעברה. "ערב החג היא התלוננה על כאבי רגליים", מספרת בתה, טרוסאו. "בגלל החג, היא לא רצתה ללכת למיון וניסינו להקל עליה. כשהכאבים התגברו לקחנו אותו למרפאת חירום ואחרי שעשו לה בדיקת דם הפנו אותנו בדחיפות לבית החולים ברזילי באשקלון".

 

הרופאים בבית החולים בישרו לבני המשפחה כי אמם חולה בלוקמיה, ונזקקת לתרומת מח עצם כדי לשרוד. "הרופאים הבהירו לנו כי אם לא ימצאו תורם, אמא לא תחיה", אומרת מזל, בתה הצעירה.

 

בני משפחתה של טאקא נבדקו במטרה למצוא התאמה שתאפשר להם לתרום לה מח עצם, אך איש מהם לא נמצא מצאים. למרבה המזל, במאגר "עזר מציון" מצאו תורם מתאים עבור טאקא, וזאת למרות הייצוג נמוך של בני העדה במאגר. מקונן, לוחם בגדוד 605 בחטיבה 188 בהנדסה קרבית שהצטרף למאגר במהלך גיוסו, הפך לבן העדה הראשון שתורם מח עצם ומציל חיים.

 

אני מאחלת לך שאלוהים יחזיר לך עבור הטובה הענקית שעשית. ארגש ואלמקן (צילום: ישראל ברדוגו) (צילום: ישראל ברדוגו)
אני מאחלת לך שאלוהים יחזיר לך עבור הטובה הענקית שעשית. ארגש ואלמקן(צילום: ישראל ברדוגו)

 

"שמח שהיא הבריאה"

מקונן, שנולד באתיופיה ועלה לארץ בגיל 5 אומר כי הוא חשש בתחילה לתרום: "בהתחלה לא הייתי מוכן לתרום ולעבור את כל הטיפולים, אבל אחרי שהמפקד הפלוגה שלי קרא לי והסביר לי את החשיבות תוך חמש דקות הסכמתי". לקראת התרומה, עבר מקונן טיפול להגברת ייצור תאי מח העצם בגופו. "עברתי חמישה ימים של כאבים לפני ההשתלה, אבל היום אני שמח שהיא בריאה".

 

עכשיו השניים נפגשו לראשונה. "אני מאחלת לך שאלוהים יחזיר לך עבור הטובה הענקית שעשית", אמרה טאקא בדמעות למקונן. "היום אני בסדר, תודה לאל". מקונן: "אני הכי שמח בעולם היום".



המאגר הלאומי לתורמי מח עצם של עזר מציון הוקם לפני 20 שנה, ויש בו 889,956 תורמים פוטנציאליים, שכזכותם בוצעו 2,711 השתלות מצילות חיים. מספרם של התורמים הפוטנציאליים מהמוצא האתיופי במאגר עומד על 11,149, קצת יותר מאחוז אחד מהמאגר. זהו שיעור נמוך באופן משמעותי מחלקם היחסי של האתיופים מקרב החברה היהודית בישראל, העומד על כ-2.2 אחוזים.

 

מסיבה זו, התקשו בעבר בעזר מציון למצוא תרומת מח עצם לחולים ממוצא אתיופי, ונאלצו לספק תרומות בהתאמה חלקית בלבד ובמקרים מסוימים כלל לא נמצא תורם. "זהו יום היסטורי, ואני שמחה לראות את ארגש בריאה בזכות התרומה של אלמקן", אומרת בהתרגשות מנהלת המאגר, ד"ר ברכה זיסר.

 

במאגר ערכו עבר קמפיינים לגיוס תורמי מח עצם מבני העדה, במטרה להגדיל את מאגר התורמים. "אני מקווה שתורמים נוספים ממוצא אתיופי יילכו בעקבות אלמקן, ונוכל להציל חיי אדם", הוסיפה ד"ר זיסר


 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ישראל ברדוגו
מפגש מרגש. הציל את חייה
צילום: ישראל ברדוגו
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים