שתף קטע נבחר

טכנוקרטית ובולדוזרית. ראש העיר הראשונה של בגדד שוברת מחסומים

כשראש ממשלת עיראק רצה למגר את השחיתות הציבורית ולייעל את עבודת השלטון, הוא מינה אנשי מקצוע מומחים בתחומם שנעדרים זיקה פוליטית-מפלגתית. ד"ר ד'יכרא עלווש היא אחת מהם ובשלוש השנים האחרונות היא מבצעת מהפכה בבירה וגם דואגת שהעיראקים יידעו עליה

עלווש בארוחת שבירת צום הרמדאן עם פועלי פינוי אשפה של העירייה ()
עלווש בארוחת שבירת צום הרמדאן עם פועלי פינוי אשפה של העירייה

בשנתיים האחרונות מסתובבת ברחובות בגדד אישה מרשימה, מוקפת פמליית עוזרים, מבקרת באתרי תשתית גדולים, גוערת בעברייני בנייה וברוכלים שהשתלטו על מדרכות או מורה על הסרת מחסומים, שרידי מלחמת האזרחים הבין-עדתית שהשתוללה בעיר הבירה העיראקית בשנים 2007-2006. זוהי ד"ר ד'יכּרא עַלְוַוש, ה"אַמִינה", ראשת העיר של בגדד.

 

עוד חדשות מעניינות מהעולם בדף הפייסבוק של דסק החוץ

 

במדינה שבה כיהנה כבר ב-1959 שרה ראשונה בתולדות העולם הערבי, נרשם עתה תקדים נוסף: עלווש היא האישה הראשונה העומדת בראש עיר, בוודאי מסדר גודל כזה, בעיראק ובעולם הערבי בכלל.

 

מבקרת באתרי תשתית גדולים, גוערת בעברייני בנייה וברוכלים שהשתלטו על מדרכות או מורה על הסרת מחסומים ()
מבקרת באתרי תשתית גדולים, גוערת בעברייני בנייה וברוכלים שהשתלטו על מדרכות או מורה על הסרת מחסומים

עלווש אינה האישה היחידה בצמרת הממשל העיראקית: בממשלה הנוכחית מכהנות כמה שרות ורבע מכלל חברי הפרלמנט הן נשים. אולם תפקיד ראש העיר, מטבעו, הוא בעל הסמכות הביצועית הנרחבת ביותר, הפרופיל הציבורי הגדול ביותר וגם החיבור הגדול ביותר לחיי היומיום של הציבור. עלווש מונתה - ולא נבחרה - לתפקיד ממש לפני שנתיים, בפברואר 2015, לאחר שראש העיר הקודם, נעים עבּעוּבּ, נעצר והועמד לדין באישומי שחיתות ואף ריצה שנת מאסר על מעשיו.

 

מינוי אידיאלי למשרה תובענית וקשה

תפקיד ראש עירייה בעיראק דומה בהגדרתו לתפקיד המקביל בישראל והינו תפקיד ביצועי בעיקרו. אחריותה של עלווש חלה על התחום המוניציפלי של העיר בגדד, לא כולל האחריות הביטחונית שעליה אמון מפקד המבצעים של אזור בגדד. במנהל המחוזי מכהן מעל ראש העירייה מושל מחוז בגדד, האחראי על העיר ועל שטחי המחוז שמחוץ לתחום המוניציפלי של בגדד. ובכל זאת, בדומה למצב בישראל, התפקיד כולל גישה להרבה מאוד כסף, ציבורי ופרטי. לא פלא שמאז 2003 היוותה הנגישות הגדולה הזאת למשאבים, כוח וכסף מלכודת לשחיתות ולמושחתים.

 

מי שעמד מאחורי מינויה של עלווש לתפקיד היה ראש ממשלת עיראק, חיידר אל-עבאדי. מבחינתו, עלווש, בעלת תואר דוקטור בהנדסת תעשייה וניהול, שמאחוריה ניסיון מקצועי רב אך איננה פוליטיקאית החברה באחת המפלגות, הייתה בבחינת מינוי אידיאלי למשרה התובענית והקשה. אין ספק כי אל-עבאדי היה מודע היטב לסמליות שבמינוי.

 

היותה של עלווש אישה ראשונה בתפקיד הוא בעל חשיבות רבה. מינויה של עלווש היווה הצהרה מגדרית ברורה מצדו של אל-עבאדי, כראש ממשלה המניף את דגל האזרחות השווה ואת שוויון ההזדמנויות האזרחי לבני שני המינים, באופן המתרחק מאוד מן השמרנות והמסורתיות של מפלגת "א-דעווה" השיעית, שבשורותיה צמח. לצד זאת, הייתה במינוי התרסה מגדרית, הטוענת כי במציאות הנוכחית בעיראק, הרוויה שחיתות ומנגנונים ציבוריים רקובים ונפוטיסטיים, ייתכן כי אישה תוכל למלא תפקיד ביצועי באופן טוב יותר ומעורר מחלוקת פחות מאשר מקביליה הגברים.

 

 

גם העובדה שעלווש איננה פוליטיקאית "מקצועית" ואיננה מזוהה עם מפלגה או עם קו פוליטי טומנת בחובה סמליות רבה. מאז ראשית כהונתו, בקיץ 2014, התחייב אל-עבאדי לערוך שינויים מרחיקי לכת במבנה המנהל הציבורי המושחת בעיראק כדי להילחם בנגע השחיתות שהפך לסמל של החיים הפוליטיים במדינה. ראש וראשון לצעדים הנגזרים מסדר יום חדש זה שמקדם אל-עבאדי היה מינוי של טכנוקרטים עצמאים - אנשי מקצוע מומחים בתחומי אחריותם ונעדרי כל זיקה פוליטית-מפלגתית - לתפקידים ביצועיים במקום פוליטיקאים נציגי מפלגות המואשמים תדירות בשחיתות.

 

בגדד בדרכה של פריז?

מינויה של מנהלנית בעלת הכשרה אקדמית וניסיון מקצועי רלוונטיים לתפקיד ונעדרת כל זיקה מפלגתית היה איתות ברור של אל-עבאדי באשר לחזונו כיצד צריך להיראות ולהתנהל המנהל הציבורי במדינה.

 

נראה כי עלווש "משחקת" את תפקיד הטכנוקרטית בהצלחה יתרה ואינה נגועה בשחיתות. בגדד היא עיר עצומה ובה כתשעה מיליון תושבים, רבים מהם סובלים מעוני נורא. בעיות התשתית שלה עצומות ואזורים שלמים בעיר נראים כאילו מעולם לא נגעה בהם יד מתכננת. כמי שמבקשת לשוות לעצמה תדמית של ראשת עיריה שאפתנית, הכריזה עלווש כי היא שואפת לחתום על ברית ערים תאומות עם העיר המשמשת לה מקור השראה - פריז.

 

ואכן, מקץ שנתיים לכהונתה, מתגאה עלווש בתכנונם ובהוצאתם לפועל של פרויקטים תשתיתיים נרחבים וראשונים מסוגם ברחבי העיר ובשיקום הדרגתי של מערכות הביוב והמים שלה, שסבלו מהזנחה של שנים. לצד זאת, היא מתכננת סלילת כביש טבעת היקפי גדול שאמור לפתור חלק מבעיות התחבורה הקשות של העיר. בנוסף, היא נחושה להתמודד עם אחד האתגרים המרכזיים העומדים בפני רבים מעובדי העירייה - הקושי לבצע את תפקידם בשל איומים על חייהם מצד מפלגות, מיליציות חמושות או אנשי שבטים.

 

הבטיח לבצע שינויים מרחיקי לכת במבנה המנהל הציבורי המושחתת. ראש ממשלת עיראק חיידר אל-עבאדי (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
הבטיח לבצע שינויים מרחיקי לכת במבנה המנהל הציבורי המושחתת. ראש ממשלת עיראק חיידר אל-עבאדי(צילום: רויטרס)

עם זאת, אין הדבר אומר שהיותה של עלווש טכנוקרטית מונע מבעדה להתגאות בהישגיה וליהנות מהם. עלווש מגובה במערך יחסי ציבור משומן המייחצן את עבודתה ומדגיש במיוחד את הממד הציבורי של פעילותה ואת חיבורה לשטח ולציבור תושבי העיר.

 

הצגה לראווה של החיבור של ראשת העיר לתושבי עירה ומחויבותה אליהם הוא עניין כמעט מתבקש במציאות של קשר ישיר בין משרתי ציבור עם הציבור עצמו ברשתות החברתיות ובתקשורת, אך הוא אינו עניין מקרי: בהוויה הפוליטית בעיראק, שבה תלויה מעל ראשיהם של נבחרי ציבור עננה תמידית של חשדות בשחיתות ובנפוטיזם, פעילותה של ראשת העיר למען האזרח ומחויבותה לו צריכות לא רק להיעשות אלא גם להיראות.

 

פרט מעניין נוסף הוא כי בניגוד לכל הצמרת הפוליטית העיראקית, עלווש איננה גולה שחזרה לעיראק לאחר 2003. היא מעולם לא עזבה, עשתה את לימודיה האקדמיים בבגדד ובתור שכזאת מהווה נציגה בולטת של העיראקים שנותרו בארצם וחוו את החוויות הקשות לפני ואחרי 2003. פוליטיקאים גברים במדינות אחרות באזור השתמשו לא אחת בעבר בתפקיד ראש העירייה כמקפצה לקידום פוליטי עד לצמרת: מחמוד אחמדינג'אד כיהן כראש עיריית טהרן, אהוד אולמרט כיהן כראש עיריית ירושלים ורג'פ טאיפ ארדואן היה ראש העיר איסטנבול. לא ברור אם בשלב הזה אלו הן שאיפותיה של עלווש, אולם דרכה האפשרית אל הצמרת חייבת לעבור בהישגים משמעותיים שיירשמו על שמה בשיקומה ובחיזוקה של בגדד.

 

ד"ר רונן זיידל הוא חוקר עיראק במרכז דיין, אוניברסיטת תל אביב

 

עידן בריר הוא חוקר עיראק בפורום לחשיבה אזורית

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים