שתף קטע נבחר

ארגון הסיוע לתקיפות מיניות: "עובדים אנסו, המנהלים ידעו ושתקו"

ערוץ 4 הבריטי חשף שבמשך שנים אנסו עובדי ארגון הסיוע הבינלאומי "אוקספם" נשים רבות והטרידו מינית נשים ונערות אחרות - וראשי הארגון ידעו על הדברים, שתקו וטייחו אותם. בעבר ניהל "אוקספם" מערכה נגד חברת "סודה סטרים" הישראלית משום שהמטה שלה היה מעבר לקו הירוק

 

 

ארגון הצדקה "אוקספם" נחשב לאחד מארגוני הצדקה הגדולים בעולם ולארגון הצדקה המתוקצב ביותר בבריטניה. במשך שנים סיפקו אלפי עובדי הארגון סיוע לאזרחים במדינות עולם שלישי, כולל בשטחים הפלסטיניים. אבל שערוריית ענק, שנחשפה אתמול (יום ב') בממלכה, מגלה כי במשך שנים אנסו עובדי הארגון נשים רבות והטרידו מינית נשים ונערות אחרות - וראשי הארגון ידעו על הדברים, שתקו וטייחו אותם.

 

עוד חדשות מעניינות מהעולם בדף הפייסבוק של דסק החוץ

 

ערוץ 4 הבריטי חשף שרשרת ארוכה של מעשי אונס וניצול מיני, גם של קטינות, בחסות ארגון הצדקה. הלן אוונס, שמונתה לחקור האשמות נגד מעשים שביצעו אנשי הארגון בשנים 2015-2012, כינתה את הגילויים כ"תרבות של התעללות מינית" בתוך "אוקספם". אוונס שמעה על מקרה שבו אישה במדינת עולם שלישי נדרשה להעניק שירותים מיניים בתמורה לסיוע שהעניק לה אחד מעובדי הארגון.

 

בין הנשים שנאנסו או הוטרדו מינית - תושבות מקומיות שעבדו בארגון הסיוע לפרנסתן. פורט או פרנס, האיטי, לאחר רעידת האדמה ב-2010 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
בין הנשים שנאנסו או הוטרדו מינית - תושבות מקומיות שעבדו בארגון הסיוע לפרנסתן. פורט או פרנס, האיטי, לאחר רעידת האדמה ב-2010(צילום: AFP)

גם עובדות הארגון בבריטניה היו קורבן להטרדות מיניות. סניף "אוקספם" בלונדון (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
גם עובדות הארגון בבריטניה היו קורבן להטרדות מיניות. סניף "אוקספם" בלונדון(צילום: רויטרס)

סקר שנערך בשלוש מדינות שבהן "אוקספם" פעילה מאוד, בהן דרום סודן והאיטי, מצא כי עשרה אחוזים מעובדי הארגון נפלו קורבן להטרדה מינית או היו עדים או שמעו על מקרי אונס או ניסיון לאונס על ידי הקולגות שלהם. יש לציין כי חלק מעובדות הארגון במדינות עולם שלישי הן תושבות המדינות הללו, שנשכרות לסייע לעובדי הארגון הבריטים. העובדות הללו, שביקשו למצוא עבודה ופרנסה, נאנסו או נוצלו מינית. עובדי הארגון ביצעו מעשי אונס בכמה נשים, בתמורה לסיוע שהעבירו להן.

 

ארגון הסיוע קיבל עובדים ללא בדיקת רקע

לפחות באחת הפרשות התלוננה נאנסת בפני גורם מקומי ב"אוקספם", אולם ההאשמות הללו מעולם לא נחקרו או הגיעו למטה החברה בבריטניה. עובדים רבים של הארגון שכרו עובדות מין במדינות עולם שלישי, שידלו אחרות לזנות ובמקרים רבים שילמו לנשים בכספי סיוע, במזון או בבגדים שהארגון מעניק כסיוע. כך, למשל, בשנת 2006 נודע לראשי הארגון כי אנשיו בצ'אד שכרו עובדות מין באופן שיטתי - אולם ראשי הארגון לא עשו דבר. אחד מראשי "אוקספם" בצ'אד, רונלד ואן-האוורמירן, הועבר חמש שנים לאחר מכן להאיטי. על פי החשד, הוא נטל חלק במסיבות מין, שבהן השתתפו נשים מקומיות, שחלקן, על פי החשד, היו נערות. עתה קוראים בבריטניה לבדוק אם אכן מדובר בנערות, שכן משמעות הדבר היא שמדובר בעבירה פלילית שדינה מאסר.

 

גם בבריטניה הייתה תרבות של הטרדות מיניות בתוך הארגון. החנויות של הארגון בבריטניה, שבהן נמכרים חפצים יד שנייה שנתרמו על ידי אנשים לצורך גיוס כספים לארגון, הפכו למלכודת של הטרדות מיניות. על פי עדויות, נערות שהתנדבו בחנויות הללו על מנת לסייע לארגון, נאנסו על ידי מנהלי החנויות או חוו הטרדות מיניות בוטות. מהחקירה עולה כי עובדים שהתקבלו לעבודה בחנויות הארגון לא עבדו בדיקת רקע של עברם ולא נדרשו לספק תעודת יושר. במקרה נוסף, אילץ מנהל חנות "אוקספם" שתי נערות לבטל אישומים שהעלו נגד עובד של הארגון, שלטענתן הטריד אותן מינית.

 

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

הפרשה מכעיסה עוד יותר לאור העובדה כי במהלך השנים האחרונות הפנו אוונס ואחרים את תשומת לבם של בכירי "אוקספם" לעדויות על אונס והטרדות מיניות, אולם העדויות הללו נקברו, טויחו או זכו להתעלמות מוחלטת. אוונס סיפרה כי ביקשה סיוע מהארגון על מנת להעמיק את חקירותיה ולהביא עדויות של הטרדות מיניות, "אבל הכישלון שלנו לקבל יותר משאבים הוביל לכך שאנשים היו בסיכון. אני לא מבינה מדוע הארגון לא הגיב מיידית לקריאות למנות אנשים נוספים לחקור את ההאשמות", אמרה אוונס לערוץ 4.

 

מנכ"ל "אוקספם": "מתנצל שלא לקחתי ברצינות את ההאשמות"

בעקבות ההאשמות התפטרה סגנית מנכ"ל הארגון, פני לורנס. מנכ"ל הארגון, מארק גולדרינג, הודיע כי יתפטר אם חבר הנאמנים של הארגון יורה לו לעשות כן. הוא אמר לערוץ 4: "אני מתנצל שלא פעלתי מספיק מהר ושלא לקחתי ברצינות את ההאשמות".

 

בבריטניה קוראים לחקור את ראשי ארגון הסיוע ולהעמידם לדין, במידה שיתברר כי ידעו על ההאשמות ולא עשו דבר על מנת לעצור את המעשים המזוויעים. כמו כן, לחץ גדול מופעל על פני מורדונט, השרה לסיוע בינלאומי, לקצץ את הסיוע הענק שמעניקה ממשלת בריטניה ל"אוקספם". אתמול (שני) נפגשה מורדונט עם ראשי "אוקספם" והאחרונים הבטיחו לה כי כספי הסיוע שמעבירה ממשלתה מנוצלים למטרות שלשמם הם הועברו.

 

התפטרה. פני לורנס, סגנית מנכ"ל "אוקספם" (צילום: AFP) (צילום: AFP)
התפטרה. פני לורנס, סגנית מנכ"ל "אוקספם"(צילום: AFP)

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

יש לציין כי "אוקספם" נהנית מתקציב מרופד מאוד בסך 32 מיליון ליש"ט בשנה, שמעבירה ממשלת בריטניה. בעקבות הפרשה החמורה עולות קריאות מחלק מחברי הפרלמנט של המפלגה השמרנית לקצץ את הסיוע הבינלאומי שמעבירה בריטניה למדינות עולם שלישי ולהשתמש בכסף לצרכים חברתיים בתוך בריטניה.

 

 

בישראל מכירים היטב את הפעילות של "אוקספם". לפני ארבע שנים ניהל הארגון מערכה בינלאומית נגד חברת "סודה סטרים". אנשי הארגון ביקרו את החברה בגלל שמטה הפעילות שלה היה במעלה אדומים ואף תקפו את השחקנית סקרלט ג'והנסון, אחרי שהופיעה בקמפיין של "סודה סטרים" ויצאה נגד הקריאות להחרים את חברת המשקאות. "אוקספם" אף הלכו רחוק יותר, כשפיטרו את ג'והנסון מתפקידה כשגרירה של רצון טוב של הארגון.

 

בנוסף, דוברי הארגון הצהירו בשעתו כי "אוקספם" לא תורמת לפעילויות הקוראות להטלת חרם על ישראל. הניסוח של דוברי החברה התייחס ל"פעילויות" ולא ל"ארגונים" ולא מדובר בהתקטננות סמנטית: "אוקספם" תורמת לארגונים רבים הקוראים להטלת חרם על ישראל. בין הארגונים המובילים את המערכה הבינלאומית נגד ישראל, הנהנים או נהנו בעבר מתמיכת "אוקספם", ניתן למנות את "קואליציה של נשים למען השלום", ארגון המזוהה עם אתר האינטרנט "מי מרוויח", המפרט רשימה של חברות ישראליות ובינלאומיות הפועלות בשטחים - ומעודד את החרמתן.

 

"אוקספם" אף תורמת או תרמה כסף לארגונים ישראליים כמו עמותת "זוכרות", המעודדת את השיח הציבורי הבינלאומי סביב ה"נכבה" הפלסטיני וקוראת לזכות השיבה.

 

באתר האינטרנט של החברה מוקדש עמוד מיוחד לפעילות הארגון בשטחים, שם קובע הארגון כי "הכיבוש הישראלי השפיע על כל הבט בחיי היום-יום של 4.8 מיליון פלסטינים" וש"2 מיליון פלסטינים לכודים בעזה עם גישה מוגבלת מאוד לשירותים הבסיסיים ביותר בעקבות המצור הישראלי הבלתי חוקי". עתה נותר לראות אם עובדי "אוקספם" אף הטמיעו את תרבות האונס וההטרדות המיניות במטות הסיוע של הארגון בשטחים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
משרדי "אוקספם" בלונדון
צילום: רויטרס
מומלצים