שתף קטע נבחר

יוקפא חוק השבת הרכוש לניצולי שואה בפולין

73 שנים אחרי מלחמת העולם טרם הוסדרה החזרת רכוש שהוחרם במדינה. הצעת חוק בנושא הייתה אמורה לעבור, אלא שכעת היא הוחזרה לבחינה מחודשת - על רקע חוק השואה בפולין - ויש חשש שהיא תיקבר. ארגון יהודי: "הניצולים לא יכולים לחכות"

 

שחרור אושוויץ, 1945 (צילום: AP) (צילום: AP)
שחרור אושוויץ, 1945(צילום: AP)

על רקע סערת חוק השואה בפולין - מכה נוספת לניצולים ולבני משפחותיהם: ממשלת פולין החליטה להעביר לבחינה מחודשת את טיוטת הצעת החוק לפיצוי ניצולי השואה בגין רכוש שהוחרם מהם במהלך מלחמת העולם השנייה. הטיוטה תועבר למשרד המשפטים במדינה וקיים חשש שהחקיקה תיכנס להקפאה עמוקה.

 

הארגון היהודי העולמי להשבת רכוש (איל"ר) הביע דאגה עמוקה מהמהלך וקרא לממשלת פולין לקדם במהירות את הצעת החוק ולשפר אותה. "אנו קוראים לממשלת פולין לחוקק חוק צודק והוגן עבור כל מי שרכושו הוחרם, ובכלל זה ניצולי שואה מפולין ומשפחותיהם", אמר יו"ר התפעול של הארגון, גדעון טיילור. "הניצולים שחיכו יותר מ-70 שנה לא יכולים להמתין עוד".

 

גורמים יהודים מעריכים שהסיבה להחזרת החוק למשרד המשפטים היא גל אנטישמיות בפולין שמעלה חשש בממשלה ששיח על החזרת רכוש ליהודים לא יתקבל היטב בציבור.

ראש ממשלת פולין מטאוש מורבייצקי  (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
ראש ממשלת פולין מטאוש מורבייצקי (צילום: רויטרס)

טיוטת הצעת החוק, שפורסמה באוקטובר וחוללה סערה בינלאומית, הייתה אמורה להיות מאושרת עד סוף 2017. כבר עם פרסום הטיוטה מתח עליה איל"ר ביקורת קשה, משום שכללה סעיפים שלמעשה מונעים קבלת פיצוי כלשהו מהרוב הגדול של הניצולים ומשפחותיהם. ישראל העבירה מחאה חריפה לממשלת פולין בנושא, וכמוה גם הממשל האמריקני וממשלות נוספות באירופה.

 

לפי הצעת החוק, ניצול שרוצה להגיש תביעה חייב להיות אזרח פולין (כיום), שהתגורר במדינה כאשר הרכוש הוחרם על ידי השלטון הקומוניסטי. תנאים אלו לא מאפשרים למרבית הניצולים, שעזבו את פולין במהלך השואה או זמן קצר אחריה, להגיש תביעה.

 

לפי ההצעה, גם יורשים יוכלו להגיש תביעה, אבל הם חייבים להיות ילדים או נכדים של הניצולים. מדובר בפגיעה קשה משום שהשמדת קרוב לשלושה מיליון יהודים פולנים בשואה גרמה לכך שבמקרים רבים אחים או אחיינים הם היורשים היחידים שנותרו.

 

ההצעה כוללת עוד שורה של מגבלות. למשל, ניצולים לא יוכלו להגיש תביעה על רכוש שהיה בבעלותם באמצעות מניות בחברה. כמו כן, מרגע החקיקה ניתן יהיה להגיש תביעות למשך שנה בלבד לפני שהרכוש יועבר למשרד האוצר הפולני.

 

מאז 1993 מאיץ איל"ר בממשלת פולין להעניק טיפול הולם ומקיף לנושא השבת הרכוש של הקהילה היהודית במדינה, ש-90% ממנה הושמדו. פולין היא המדינה האירופית הגדולה היחידה שטרם חוקקה חוק להשבת רכוש יהודי שהוחרם על ידי הנאצים או הולאם על ידי השלטון הקומוניסטי.

 

עם פרסום טיוטת הצעת החוק באוקטובר אמר סגן שר המשפטים פטריק יאקי: "אני מתבייש שרק עכשיו, 28 שנה לאחר נפילת הקומוניזם, מכינים הצעת חוק כזו. היה צריך לטפל בנושא הזה מזמן".

 

בעקבות הסערה והמחאות החל ראש הממשלה מטאוש מורבייצקי לפקח אישית על החוק. בעקבות זאת הושגה התקדמות וכנראה חלק מהסעיפים הדרקוניים הוצאו ממנו. אלא שכעת, על רקע המשבר סביב חוק השואה, החליטו הפולנים מסיבה לא ברורה להחזיר את החוק לבחינה מחודשת במשרד המשפטים.

 

בתוך כך, בעקבות מחאות של גורמים יהודים, הסיר הפרלמנט הפולני מסדר היום את החוק להגבלת השחיטה הכשרה במדינה, והוא לא יעלה להצבעה. אילו אושר, היה מוטל איסור על יצוא בשר כשר מפולין שמיועד לקהילות יהודיות רבות באירופה וישראל. בין אלה שפעלו לטרפוד החוק היה שליח חב"ד לפולין, הרב דב בער סטמבלר.


פורסם לראשונה 14/02/2018 23:50

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים