שתף קטע נבחר

אחדות בקוריאה? תושבי הצפון לא זוכים לצפות באולימפיאדה

רוחות של שינוי נשבו עם תחילת אולימפיאדת החורף בדרום קוריאה כשמנהיג הצפון קים ג'ונג און שלח את אחותו ל"מתקפת חיוכים". אלא ששבוע מאז תחילת המשחקים, ובצפון קוריאה טרם שידרו תחרות אחת: "בפיונגיאנג לא רוצים להראות את החיים הטובים בדרום"

 

משלחת משותפת, ביקור נדיר של אחות המנהיג, אבל בצפון קוריאה ממשיכים לשדר עסקים כרגיל בניכור מהמערב: על אף שחלף כבר שבוע מאז פתיחת אולימפיאדת החורף בפיונגצ'אנג שבדרום קוריאה, מי שלא זכה באפשרות לצפות במשחקים הנערכים פעם בארבע שנים הם אזרחי צפון קוריאה.

 

22 ספורטאים צפון קוריאנים משתתפים במשלחת לאולימפיאדה, שבצעד של קירוב לבבות הוחלט כי הם יהיו חלק ממשלחת משותפת עם הספורטאים הצפון קוריאנים. הרודן קים ג'ונג און החליט בצעד דיפלומטי שנועד להראות עד כמה הצפון מעוניין ביחסים קרובים עם המערב לשלוח את אחותו, קים יו ג'ונג, להשתתף בטקס הפתיחה. האחות הצעירה כבשה את המסכים ברחבי העולם, שיגרה חיוכים לכל עבר ואף לחצה את ידו של נשיא דרום קוריאה.

 

אלא שבצפון לא משנים את דפוס הפעולה בכל הנוגע להמשך בידוד האזרחים, שסובלים מעוני שמטיל עליהם משטר דיקטטורי ונכון להיום (ו'), הטלוויזיה הממלכתית לא שידרה ולו שנייה אחת ממשחקי החורף.

לא רואים אולימפיאדה בטלוויזיה (צילום: gettyimages) (צילום: gettyimages)
לא רואים אולימפיאדה בטלוויזיה(צילום: gettyimages)

 (צילום: gettyimages) (צילום: gettyimages)
(צילום: gettyimages)
"למשטר בפיונגיאנג אין תמריץ גדול להזכיר לתושביו כי בדרום חיים טוב ומארחים שם את האולימפיאדה", אמר ל"ניו יורק טיימס" לי מין-בוק, עריק צפון קוריאני. "אלא אם כן אחד הספורטאים הצפון קוריאנים יזכה במדליה שתפתיע רבים, ספק גדול שמישהו מהאזרחים ברחבי המדינה המבודדת יזכה לצפות בתחרות כלשהי. עריק אחר הצטרף לדברים: "הדבר האחרון שבמשטר בצפון קוריאה רוצים לעשות הוא לגרום לאזרחיו לקנא בדרום".

 

זה ידוע שלא מעט מהאזרחים במדינה המבודדת לא מחזיקים כלל בטלוויזיה. אלה שכן מחזיקים במקלט, "זוכים" לכמה שעות צפייה ביום של שידורי תעמולה שמפארים את השלטון ואת המנהיג קים ג'ונג און. עם זאת, בעבר נהג המשטר להראות תחרויות ספורט, כמו האולימפיאדה וגביע העולם בכדורגל, אך באיחור של כמה ימים.

המשלחת המשותפת צועדת בטקס הפתיחה (צילום: gettyimages) (צילום: gettyimages)
המשלחת המשותפת צועדת בטקס הפתיחה(צילום: gettyimages)

המעודדות כבשו את האולימפיאדה (צילום: MCT) (צילום: MCT)
המעודדות כבשו את האולימפיאדה(צילום: MCT)
 

 

ב-2002 למשל, בעת שדרום קוריאה אירחה את המונדיאל, בצפון שידרו כמה משחקים. גם את אולימפיאדת החורף הקודמת בסוצ'י שברוסיה, שהתקיימה לפני 4 שנים, שידרו בחלקה על אף שספורטאי הצפון כלל לא השתתפו בה.

 

שיגרה חיוכים לכל עבר. אחותו של קים ג'ונג און (צילום: AP) (צילום: AP)
שיגרה חיוכים לכל עבר. אחותו של קים ג'ונג און(צילום: AP)

בצפון קוריאה חוגגים את יום הולדתו של אבי הרודן (צילום: AFP) (צילום: AFP)
בצפון קוריאה חוגגים את יום הולדתו של אבי הרודן(צילום: AFP)

האנליסטים מחזקים עוד יותר את דעתם כי כל מטרתו של קים ג'ונג און הייתה למראית עין בלבד. מלבד אחותו, הוא שלח מאות מעודדות, מוזיקאים וזמרים למשחקי החורף כדי להראות שהוא מתעניין בספורט. הם גנבו את ההצגה, במיוחד עם סרטון הריקוד המשותף על מעודדות צפון קוריאה וכאמור גם אחותו של הרודן לא הייתה נסתרת כלל מאמצעי התקשורת העולמיים. "אלה היו הקלפים הטובים ביותר שיכל קים לשלוף מהשרוול", אמר אחד העריקים שעובד בעיתון דרום קוריאני.

 

בצפון קוריאה יש אירוע נוסף וחשוב. היום ציינו במדינה את יום הולדתו של קים ג'ונג איל, אביו של קים ג'ונג און. עם זאת, בניגוד לעבר, חגיגות יום הולדתו, שהשנה ציינו 76 להולדתו, היו מאופקות הרבה יותר.

 

קים הגיע למוזוליאום בפיונגיאנג, שם קבור אביו וגם סבו ומייסד המדינה הקומוניסטית, קים איל סונג. בשונה משנים קודמות, באירועים השתתפו אנשי מפלגת השלטון, אך ללא אנשי צבא. "המנהיג קד קידה למען אביו", דווח בסוכנות הידיעות הצפון קוריאנית.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: gettyimages
קים בטלוויזיה הצפון קוריאנית
צילום: gettyimages
מומלצים