שתף קטע נבחר

5 שנים לסיוע לפצועים הסורים: "הם כבר לא מופתעים שמכניסים אותם"

גם בסוף השבוע האחרון, שבו אירעה ההסלמה בצפון, לא נעצרה כניסת הפצועים הסורים לישראל. יותר מ-4,000 נכנסו לארץ, שהם למדו לשנוא. הפרויקט הורחב וכ-100 ילדים סורים חירשים יקבלו מכשירי שמיעה בבי"ח בצפת: "מרגש לשמוע ילד סורי ששומע לראשונה - בישראל"

 

בצל המתיחות עם סוריה - צה"ל ממשיך להכניס פצועים וחולים ממדינת האויב לטיפול בישראל, ואף מעצים את פרויקט הסיוע ההומניטרי: היום (ו') מציינים בצה"ל את הפעם הראשונה שבה הגיעו אזרחים סורים לגדר הגבול ברמת הגולן וביקשו עזרה רפואית מלוחמי גולני ההמומים, שהיו אז אחראים על הגזרה ברמה.

 

שבעת הפצועים מאותה שבת סיפרו לאחר שטופלו כי היו משוכנעים שימצאו את מותם מאש צה"ל עם הגעתם לגבול ועשו את המהלך הנועז כצעד אחרון של ייאוש אל מול התופת שהשאירו מאחור. בהחלטה דרמטית וחסרת תקדים אז של מפקד פיקוד הצפון באותם הימים, אלוף יאיר גולן, אושרה כניסתם של שבעת הסורים.

 

בכך פתחה ישראל למעשה את שעריה מאז לכ-4,071 סורים שהגיעו לקבל עזרה רפואית במדינה שחונכו לשנוא. 7 האחרונים שבהם, באופן אירוני או לא, הגיעו בימים האחרונים בצל ההסלמה שנרשמה ביום שבת, שבמהלכה הפיל מערך הנ"מ הסורי מטוס קרב ישראלי וחיל האוויר תקף 12 מטרות איראניות וסוריות ברחבי סוריה.

כניסת הפצועים הסורים לשטח ישראל (צילום: דובר צה"ל) (צילום: דובר צה
כניסת הפצועים הסורים לשטח ישראל(צילום: דובר צה"ל)

בצה"ל התקבלה החלטה להמשיך בפרויקט חרף העימות עם סוריה, ומקרב הפצועים שהגיעו היו שני ילדים וחמישה מבוגרים, שניים מהם עם פציעות קשות וחודרות בחזה ובראש, שחייבו ניתוחי שטח דחופים בקרבת הגדר שביצעו כוחות רפואה של צה"ל, תוך פינוי מוסק שלהם מהגבול לבתי החולים בצפון.

 

נכון לעכשיו, הפרויקט צפוי להמשיך גם אם תיפתח מלחמה בזירה הצפונית, אך ככל הנראה הוא יצומצם מאוד למקרים דחופים בלבד הכרוכים בהצלת חיים. "אנחנו לא חוסכים בדבר בטיפול של הסורים, מה שחיילי צה"ל מקבלים הם גם מקבלים, כמו מנות דם שנתנו לפצועים האחרונים בסופ"ש האחרון", אמר קצין בכיר בפיקוד הצפון בשיחה עם ynet. "הם מגיעים בתדירות של 4-3 פצועים מדי שבוע, אבל לא נכניס כאלה שאנו יודעים שלא נוכל להציל את חייהם, כמו חולים סופניים או כאלה שזקוקים להשתלה. גם משום שאצלנו יש תור להשתלות וגם כי ללא טיפול המשך רצוף הגוף ידחה את האיבר שהושתל".

 

הקצין הסביר גם כי "שני שיקולים נוספים שנלקחים לגבי כל פינוי: עיתוי הכנסת הסורים בהתאם לצרכים המבצעיים וזמינות מיטות האשפוז בבתי החולים בצפון, על מנת שלא להעמיס עליהם. הפוקוס בעזרה שאנחנו נותנים הוא לילדים, ורק אשתקד טיפלנו בכ-1,000 ילדים סורים".

 

רוב הפצועים מגיעים מכ-70 כפרים ועיירות במרכז הגולן הסורי, דוגמת ברייקה, חאן ארנבה וקונטיירה, מאחר ובחלק הצפוני של הגולן הסורי שולט עדיין אסד ובדרומה שולט פלג של ארגון דאעש (המדינה האיסלאמית). עם זאת, בחודשים האחרונים חל גידול בכמות הכפרים הסורים שמהם מגיעים פצועים או חולים לטיפול בישראל, ומקרב הסורים שנכנסו לקבל עזרה היו גם כאלה שבאו מדמשק, המרוחקת כ-40 ק"מ מהחרמון הישראלי.

 (צילום: דובר צה"ל) (צילום: דובר צה
(צילום: דובר צה"ל)

"אין רפואת מומחים בצד השני, ורובם ברחו. יצא לנו לדבר עם כאלה שהציגו עצמם כרופאים, אבל התברר שהם רוקחים או פיזיותרפיסטים", הוסיף הקצין. "הפצועים מגיעים על אזרחי, וכבר לא מופתעים שאנו מכניסים אותם. בהתקפה הכימית על אידליב אשתקד, שגררה תגובה התקפית אמריקנית, הצענו להם עזרה עם הנפגעים, אך הדבר לא התאפשר להם בגלל היותה של אידליב בצפון סוריה".

 

סיוע במכשירי שמיעה ומשקפי ראייה

בצה"ל ובבתי החולים בצפון מתכוונים להגדיל את פרויקט "שכנות טובה", הכולל גם קופת חולים עם צוות אמריקני, אשר הוקמה בקרבת הגבול: בימים אלה החלו בבית החולים זיו בצפת לחלק מכשירי שמיעה לילדים סורים כבדי שמיעה וחירשים, שחלקם סבלו מהחמרה במצבם בשל רעשי ההפצצות הסמוכות לביתם. עלות כל מכשיר לכל אוזן היא כ-5,000 שקלים.

מכשירי שמיעה לילדים (צילום: דובר צה"ל) (צילום: דובר צה
מכשירי שמיעה לילדים(צילום: דובר צה"ל)

 (צילום: דובר צה"ל) (צילום: דובר צה
(צילום: דובר צה"ל)


 

 (צילום: דובר צה"ל) (צילום: דובר צה
(צילום: דובר צה"ל)
 
מנהל בי"ח זיו בצפת ד"ר סלמאן זרקא עם ילדה סורית (צילום: דובר צה"ל) (צילום: דובר צה
מנהל בי"ח זיו בצפת ד"ר סלמאן זרקא עם ילדה סורית(צילום: דובר צה"ל)

עד כה חולקו מכשירים לחמישה ילדים, ששמעו צלילים לראשונה בחייהם – ובישראל. העלות הכוללת: מאות אלפי שקלים. בכוונת מנהל בית החולים זיו להכליל בתוכנית בחודשים הקרובים כ-100 ילדים סורים, במימון תרומות שהשיג הצוות הרפואי מהמיליארדר היהודי מוריס קאהן.

 

במקביל, יחולקו גם משקפי ראייה לילדים סורים הזקוקים לשיפור בראייתם, במימון של תורמים, בעיקר זרים. "שליש מהילדים הסורים שהגיעו אלינו בשנה וחצי האחרונות סבלו מבעיות שמיעה, והבנו שזה קשור לכך שחסר ציוד רפואי לנושא במדינה כמו סוריה וגם להפגזות במדינה", הסביר בית החולים, אל"מ במילואים ד"ר סלמאן זרקא. "זה הטריד אותנו, פנינו לצבא ונפגשנו עם קהאן באמצעות ארגון ג'נסיס. לא היה צריך הרבה כדי לשכנע אותו לתרום. חלק מהילדים האלה צריכים לעבור גם ניתוחים באזניים ושניים מהם ינותחו בקרוב".

 

זרקא נזכר בפעם הראשונה שבה הגיעו הפצועים הסורים לגבול: "אני זוכר את אותה פעם ראשונה שהסורים הפצועים נכנסו. בדיוק סיימתי תפקיד כקצין הרפואה של פיקוד הצפון, ואני שמח שבדילמה היו קולות חזקים של הרופאים שתמכו בהכנסת הפצועים". קצין רפואה מפרויקט "שכנות טובה" הוסיף: "כמות הילדים הסורים שסובלת מליקויי שמיעה גדולה יותר ביחס לכמות בישראל. מדהים היה לראות כיצד ילד סורי שומע משהו בפעם הראשונה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דובר צה"ל
ילד סורי מקבל מכשיר שמיעה
צילום: דובר צה"ל
מומלצים