שתף קטע נבחר

נגיש לכולם

מטיילים רבים, שבעבר לא עלה על דעתם שיצליחו ליהנות מהיציאה אל הטבע, מגיעים מדי יום ביומו לאתרים נגישים קולטי קהל ומתחברים לטבע בלי להקדיש לכך מחשבה נוספת - ו"נגיש" משמעו גם משפחות עם פעוטות

כיום קצת קשה להאמין שעד לפני עשרים שנה ויותר, "נגישות" היתה מילה די נידחת. היא – וכל מה שהיא מייצגת. אך דברים משתנים, וחיפוש פשוט ברשת יחשוף בפני מי שאינו מעורה בנושא, עולם רחב מאוד, עשיר, מורכב ומרתק.

 

במילים פשוטות, אם בעבר הלא רחוק, טיול בטבע היה כמעט משימה בלתי אפשרית עבור הרתוקים לכיסאות גלגלים ובעלי צרכים מיוחדים אחרים, הרי שכיום, שפע אפשרויות עומד בפני המטייל בעל המגבלות.

 

מזה כשני עשורים עוסקת רשות הטבע והגנים בהתאמת אתרים קולטי קהל למבקרים עם מוגבלות בתנועה, בראייה, בשמיעה, בתפיסה או בהבנה. מטיילים אלה, שפעם לא עלה על דעתם שיצליחו ליהנות מהיציאה אל הטבע, מגיעים לאתרים קולטי קהל מדי יום ביומו באופן עצמאי או במסגרת טיולי בתי ספר, טיולים מאורגנים וטיולים משפחתיים.

 

"התכנון והפיתוח בנושא זה נעשים על פי חוק שוויון הזכויות לאנשים עם מוגבלות ובהתאם למספר עקרונות", מסביר זאב מרגלית, מנהל אגף שימור ופיתוח ברשות הטבע והגנים. "יישמרו הערכים של טבע, נוף ומורשת, והנגישות תיעשה תוך פיתוח מושכל התומך במשאב ואינו פוגע בו. באופן זה, יוגדרו מוקדי עניין שיוכשרו לביקורי אנשים עם מוגבלות, כדי שציבור זה יוכל ליהנות ממגוון פעילויות רחב ככל האפשר, בשוויון מרבי עם שאר האוכלוסייה".

 

אז קדימה, אחרי כל ההקדמות, הגיע הזמן להתחיל לטייל. ואל תשכחו: "נגיש" משמעו גם משפחות עם פעוטות, אז הנה, נגמרו התירוצים:

 

שלושה באחד: טיולים רטובים בתל דן, נחל שניר ונחל עיון

בזכות קרבתם הגיאוגרפית של שלוש שמורות טבע יפהפיות אלו, קבלו הצעה לטיול מודולרי של יום שלם שכל-כולו ירוק וכחול בעיניים. מתחילים בתל דן, שבה מתפתל נחל דן, הגדול והחשוב במקורות הירדן. כמה גדול? תביטו בו מקרוב, תקשיבו לשפיעתו - ותבינו. ואת הכל עוטפים שבילים שחודרים אל לב ג'ונגל ישראלי, פלגי מים קרירים ושפע בוטני שעושה טוב על הנשמה (אל תחמיצו את "עץ פו הדב" הגדול והחלול.

 

 

השביל הנגיש שהוכשר בשמורה הוארך לאחרונה, כך שהוא חולף ברוב המקומות השווים כאןף כולל בשער אברהם המרשים - שער קדום מהתקופה הכנענית, שנבנה מלבני בוץ והשתמר במלוא גובהו (שבעה מטרים). השביל הנגיש מתחיל ברחבת החנייה, חולף בין פלגי המים ומגיע למרפסת תצפית חדשה על הנחל. סופו של השביל בבריכת השכשוך הקסומה, החבויה בלב יער. אף היא מתאימה לכניסה לבעלי מוגבלות בתנועה

 

הגעה: על כביש 99 (קריית שמונה-מסעדה), כ-11 ק"מ מזרחית לצומת המצודות

 

כעת, אל שמורת טבע נחל שניר (חצבאני) הסמוכה. אז אם גן הוא הגדול, אז שניר הוא הארוך שבמקורות הירדן. כל אחד והשיא שלו.

נחל שניר (צילום: Adiel lo) (צילום: Adiel lo)
נחל שניר(צילום: Adiel lo)
 

המסלול הנגיש נמשך כחצי שעה כל עוד לא טבלתם בבריכת השכשוך. טבלתם? לא בטוח שתרצו לצאת כל כך מהר. השביל מתחיל מרחבת החנייה, חולף לצד תעלת מים, חוצה את נחל הדן וביאי אתכם כאמור אל בריכת השכשוך. ניתן אף להמשיך בו עד למרפסת תצפית מיוחדת שתגרום לכם לבהות ממושכת על נחל שניר המרשים.

 

הגעה: מכביש 99, כ-5 ק"מ מצומת המצודות בקרית שמונה לכיוון מזרח.

 

נשאר לכם עוד כוח? כדאי שיישאר, כי כעת מגיע הגרד פינאלה: מפל התנור בנחל עיון, שנותן בימים אלו מופע שפריצי ומפתיע במיוחד. שמורת נחל עיון עוטפת קניון אדיר ויפהפה שבו זורם הנחל ויותר סצנות בלתי נשכחות. השביל הנגיש מתחיל ברחבת החנייה הדרומית, ומגיע בתוך דקות אחדות אל מרגלות מפל התנור, שגובהו כ-30 מטרים. כעת, לא נותר לכם אלא להתפנק בבריכות השכשוך שהוכשרו בסמוך למגרש החנייה

 

הגעה: מכביש קרית שמונה-מטולה, כקילומטר אחד מדרום למטולה פונים מזרחה.

 

היסטוריה מדברית: גן לאומי עבדת, קבר בן גוריון ומרכז מבקרים רמון 

את יום הטיול הזה מתחילים כמו שמורי דרך אוהבים להתחיל טיולים: מגבוה. עם תצפיות פנורמיות לכל עבר. ורק טוב ייצא מיום טיול שמתחיל עם מדבר מלוא העין ושמש אביבית רכה. המקום: מרומי גן לאומי עבדת, העיר הנבטית הידועה, הקרויה ככל הנראה על שם המלך הנבטי הנערץ עבדת, שאף קבור כאן. עבדת שוכנת על תוואי דרכי הבשמים הקדומות, נתיב שבו הועברו גם תבלינים ושאר סחורות יקרות שהגיעו מחצי האי ערב והמזרח הרחוק אל נמלי הים התיכון – באדיבות הנבטים, שנעו במדבר בשיירות ארוכות ומאובזרות היטב.

 

מה נותר כיום מהעיר ששגשגה לפני יותר מאלפיים שנים? רוב אתריה המרשימים שוכנים באקרופוליס (העיר העליונה), המתנשא לגובה של כ-650 מטרים מעל פני הים. המקדש הנבטי לא שרד את שיני הזמן ושאר תהפוכות, אך שימו לב לשער המשוחזר, וקבלו רמז לפאר העבר.

 

אחרי תצפיות הנוף, הגיע הזמן לגלות סודות המקום, בעזרת השביל באקרופוליס של העיר – המוביל מהרחבה העליונה עד נקודת התצפית בקצה המערבי של עבדת. נוסף עלך כך, גם הדרך לווילה הרומית נגישה.

 

הגעה: סמוך לכביש 40 בין שדה בוקר ומצפה רמון.

עין עבדת (צילום: הרצל יוסף) (צילום: הרצל יוסף)
עין עבדת(צילום: הרצל יוסף)
 

במרחק לא גדול מעבדת מצוי גן לאומי קבר בן גוריון המטופח, כאשר קבריהם של ראש הממשלה הראשון ורעייתו פולה מצויים בקצהו של מצוק תלול, המשקיף על הנוף המרהיב של בקעת צין ורמת עבדת. הנוף כאן משכר, וגם הטיפוסים הציניים ביותר לא יוכלו להתעלם ממנו.

 

באתר זה, רחבת החניה, השירותים, השבילים ורחבת הקבר נגישים. מרחב זה משופע בשבילים נעימים המוליכים מרחבת החנייה אל אחוזת הקבר. אלו עושים את דרכם בגן נוי שובה לב, כאשר על הדרך יש סיכוי גדול לפגוש יעלים סקרניים שמרגישים פה כמו בעלי הבית - והם כנראה צודקים.

 

הגעה: על כביש 40, בסמוך למדרשת בן גוריון, כ-3 ק"מ דרומית לקיבוץ שדה בוקר).

 

וכדי לתת ליום הזה פינאלה חווייתית ברוח המאה ה-21, אל תחמיצו ביקור במרכז המבקרים מכתש רמון, שהורחב, שופץ ועוצב מחדש לפני מספר שנים על ידי רשות הטבע והגנים. המרכז המתקדם – שמתאים לכל גיל - יוצר שילוב מרגש בין לימוד חוויתי על הגיאולוגיה, החי והגיאוגרפיה של המכתש, לבין סיפור חייו של אילן רמון, האסטרונאוט הישראלי הראשון. בין השאר, תגלו פה דגם גדול ומרשים של מעבורת החלל "קולומביה", וגם את חליפת האסטרונאוט של אילן רמון, שרידים שנותרו ממעבורת החלל, יומניו האישיים וסרטים שצילם מהחלל. וכמובן, כאן תיחשפו לתופעת הטבע הייחודית של המכתש, באמצעות מיצג תלת-ממד בלתי נשכח, וגם דגמים מכניים שילדים ישמחו לאמץ. אל תחמיצו.

 

הגעה: מצפה רמון, על כביש 40. הביקור בתיאום: 08-6588691.

 

מנווה מדבר למנהרת זמן: עינות צוקים וקומראן

כמו כל נווה מדבר שוקק חיים, שמורת הטבע עינות צוקים (עין פשחה) היא מקום שחוזרים אליו שוב ושוב. למה? בגלל הניגודיות הבלתי נתפסת בין צחיחות מצד אחד, לשפע בוטני וזואולוגי מצד שני. ומים, כן – שפע של מים מתוקים בפלגים קטנים, באגמים פוטוגניים וגם בבריכות שכשוך שרק קוראת לך להיכנס, ולא מרפות. ככה יפה פה.

 

 

וכל היופי הזה תחום בהרמוניה מושלמת בין מצוק ההעתקים הכביר מצד אחד, לים המלח הנסוג, מן הצד השני. השביל הנגיש שהוכשר בשמורת הטבע חולף בין בריכות המים, ולצד מוקדי עניין נוספים בשמורה, בהם שרידים ארכיאולוגיים של חווה חקלאית מימי בית שני. השביל מגיע אל בריכת תמר העמוקה. מוגבלים בתנועה יכולים לעשות שימוש במעלון מיוחד כדי לטבול בה. השביל הנגיש ממשיך גם אל בריכת קנה ואגם סוף. ואחרי כל זה, אתם מוזמנים לשלוף את ערכת הפיקניק שלכם ולהישאר שעה ארוכה לצד פלגי המים.

 

הגעה: על כביש 90, כ-3 ק"מ דרומית לקיבוץ קליה.

עינות צוקים (צילום: דורון ניסים) (צילום: דורון ניסים)
עינות צוקים(צילום: דורון ניסים)
 

דקות נסיעה ספורות מפרידות בין נווה המדבר לעיר המסתורית קומראן. בגן לאומי קומראן, גבוה מעל חופי ים המלח ולצד ערוצו הדרמטי של נחל קומראן, נמצאו שרידי היישוב של בני כת המדבר – מי שכתבו את המגילות הגנוזות, הנחשבות לממצא הארכיאולוגי החשוב ביותר שהתגלה במאה העשרים. שיטוט במקום יחשוף בפניכם רמזים לאורחות חייהם של חברי הכת. הסיור מתחיל בסרטון מרתק, חולף במבואה שבה ממצאים ארכיאולוגיים (שימו לב לסנדלים הקדומים), ומכאן ממשיכים בשביל הנגיש אל רחבי האתר. הוא חולף לצד אמת מים, בורות מים, מקווה טהרה, חדרי הסופרים, שבו נכתבו הכתבים הרבים, וחדר האוכל הקדום, שבו התכנסו אנשי קומראן לסעודות משותפות. לפני הסעודה הם היטהרו במקוואות הטהרה הסמוכים לחדר האוכל ולבשו את בגדי הקודש שלהם. השביל ממשיך אל נקודת תצפית מרהיבה לעבר מצוק ההעתקים, והמערות הפעורות בו.

 

הגעה: על כביש 90, סמוך לקיבוץ קליה, לפי השילוט.

 

טבע של פעם: יום טיול בשמורת עין אפק

אם עדיין לא ביקרתם כאן, האביב הוא הזמן הטוב ביותר לעשות זאת. שמורת הטבע עין אפק, היא הפתעה אמיתית החבויה באזור הקריות. שמורה זו משמרת נופי ביצה ומקורות נחל שרובם אבדו מן הארץ. כמו לטייל בקפסולת זמן נופית.

 

הטיול מתחיל באזור טחנת הקמח העתיקה, שנולדה בתקופה הצלבנית, וממשיך בשביל הביצה, הנחשב לאטרקציה המרכזית כאן. זהו שביל חוויתי, מוקף נופי מים מכל עבר: פלגים, ביצות, צמחיית גדות ענפה ושפע של בעלי כנף. אם יהיה לכם מזל, תוכלו לצפות מרחוק בעדר תאואים. בשלב מסוים, השביל הופך להיות "צף" וחולף מעל אגם רחב ידיים רוחש שפמנונים, וכל זאת – ללא מעקה שמפריד ביניכם לבין הטבע. כיף גדול.

 

הגעה: בצומת עין אפק-כורדאני שבכביש 4 פונים מזרחה לרחוב התל (כביש 7911 בקריית ביאליק), ומשם לפי השילוט.

עין אפק (צילום: חגי עוז, רשות הטבע והגנים) (צילום: חגי עוז, רשות הטבע והגנים)
עין אפק(צילום: חגי עוז, רשות הטבע והגנים)
 

בריזה וצלבנים מול הים: גן לאומי אפולוניה

עבור מטיילים רבים, גן לאומי אפולוניה משמש מקום בריחה נהדר כאשר נופלת לחיקם שעה-שעתיים פנויות. למה? כי מעבר לנוף ולארכיאולוגיה, יש פה אווירה שלווה באופן שקשה להסביר במילים – והכל במרחק נגיעה מלב גוש דן. המתחם המטופח הזה שוכן במרומי מצוק כורכר מול הים של הרצליה, וגולת הכותרת בו היא שרידיו המפוארים של מבצר צלבני חסון, המשקיף אל הים ואל קו החוף בצפון ובדרום. ועוד לא דיברנו על האפקט הרומנטי שמייצר השילוב בין נוף, ים ומבצר קדום.

 

השביל הנגיש חולף לצד החפיר הדרומי, מרפסת תצפית (נגישה אף היא) הפונה לעבר וילה רומית, וכמובן – המבצר הצלבני, שנדמה כי רק לפני דקה וחצי עשו בו שמות הכובשים הממלוכים. ואז – שוב הנוף, והים. יופי של בריחה.

 

מהמבצר השביל חוזר לנקודת המוצא, כאשר בדרך עוברים ליד אזור פיקניקים מונגש. כדאי לדעת כי האתר זכה לאחרונה במספר שדרוגים, בהם תאורת לילה חדשה.

 

הגעה: מרחוב וינגייט בהרצליה פיתוח צפונה לפי השילוט.

 

נגישות מצפון לדרום - המסלולים המוצעים בכתבה זו הם רק קצה המזלג, ורשות הטבע והגנים פועלת ברחבי הארץ על מנת להכשיר אתרים נגישים. בין השאר, שמורות הטבע החולה, נחל מערות, גמלא, מערת הנטיפים, נחל פרת, חוף האלמוגים באילת ועוד, וכן שפע של גנים לאומיים, בהם יחיעם, ברעם, פארק הכרמל, מגידו, בית אלפא, בית שאן, קיסריה, נחל אלכסנדר, עין חמד, ירקון, אשקלון, בית גוברין, מצדה ועוד.

 

פרטים נוספים באתר רשות הטבע והגנים ובטלפון 3639*

 

הכתבה פורסמה ב"ידיעות אחרונות"

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דורון ניסים, רשות הטבע והגנים
עינות צוקים
צילום: דורון ניסים, רשות הטבע והגנים
מומלצים