שתף קטע נבחר

מתגרשים? 10 דרכים להצליח בהליך הגישור

גישור הוא תהליך לא פשוט, וחלק מהזוגות מתייאשים כבר באמצע הדרך. אז איך בכל זאת צולחים את התהליך בשלום?

 

 

תהליך גישור נחשב לדרך המומלצת לפרידה. כל כך מומלצת עד שהמחוקק מחייב זוגות המצויים בסכסוך, לנסות תחילה לפתור את הסכסוך בדרך של גישור. יתרונות הגישור ברורים – מדובר בהליך מהיר יחסית, לא יקר (לעומת הליכים משפטיים), הליך שעצימות הסכסוך בו נמוכה יותר והסיכויים לתקשורת סבירה בין בני הזוג, במהלכו ולאחר הפרידה, טובים יחסית. לצדדים יש אוטונומיה לבחור את הפתרון המתאים להם ביותר, כאשר המגשר מסייע במציאת פתרון אישי ומיטבי לכל משפחה. עם זאת, גישור הוא תהליך לא פשוט, וחלק מהזוגות מתייאשים כבר באמצע הדרך. כדי שלא תיכנסו לסטטיסטיקה העגומה, להלן 10 טיפים שיעזרו לכם להגדיל את סיכוייכם לסיים את תהליך הגישור בהצלחה.

 

1. בחרו מגשר בצורה מושכלת

לכל מגשר סגנון עבודה וסגנון גישור משלו. יש כאלה שנותנים לבני הזוג לדבר ולעשות את עיקר העבודה, יש כאלה שמתערבים בשיח ומציעים הצעות, יש כאלה שנכנסים גם לצד הרגשי ויש כאלה שמתמקדים בעיקר בצד המשפטי. שאלו את עצמכם מה הסגנון שמתאים לכם. כשאתם בוחרים מגשר עשו זאת לאחר בדיקה. נסו לקבל המלצות, לשמוע מאנשים שהיו אצל אותו המגשר איך הם חוו את הגישור, אפשר להיעזר גם במרשתת (ולא לשכוח שיש אנשים שעדיין לא מפרסמים את עצמם שם).

 

כמו כן, שבו עם המגשר בפגישה מקדימה והרגישו נוח לשאול אותו כל שאלה רלוונטית מבחינתכם. בדקו עם עצמכם אם אתם מרגישים אתו בנוח, שאלו את עצמכם האם נראה לכם שתוכלו לחלוק אתו את הדאגות שלכם, את הרגשות שלכם ואת המצוקות שלכם. אם אתם מרגישים שאפשר לבטוח במגשר, אפשר להתקדם ולקבוע פגישה נוספת.

אל תלכו לכל אחד. חפשו המלצות לפני כן (צילום: Shutterstock) (צילום: Shutterstock)
אל תלכו לכל אחד. חפשו המלצות לפני כן(צילום: Shutterstock)
 

2. היעזרו ביועץ טוב

הוא יכול להיות עורך דין, אבל לא בהכרח. אולי הוא רואה החשבון שלכם, שמלווה אתכם שנים רבות, אולי הוא מטפל רגשי שמכיר את המשפחה ואולי הוא בן משפחה או חבר, שעבר תהליך דומה. בכל מקרה, כדאי להיעזר באיש מקצוע שאתם בוטחים בו שיראה את המערכת המשפחתית, שיוכל לעזור לכם לראות את התמונה המלאה, ולבחון את הפתרונות האפשריים. יועץ טוב לא יציע לכם איך להגיע לפתרון שמיטיב אתכם על חשבון את בן הזוג האחר, אלא יעזור לכם להתכוונן לפתרון הוגן, שישרת את הצרכים של כל בני המשפחה.

 

3. שכחו מהפרדיגמות

עד תחילת הגישור, יהיו לכם כבר כל מיני רעיונות בנוגע לאיך צריך להיראות הסכם הפרידה שלכם, איך תתנהלו בכל הנוגע לילדים ואיך תתבצע חלוקת הרכוש. אין פתרון אחיד לכל הפרידות, ולכל פרידה יש פתרונות שונים אפשריים. הפתרון המתאים אינו קשור בהכרח לשינוי ביחסי החלוקה של הרכוש, אלא יכול להיות קשור בבחירה בדרך חלוקה שתהיה מיטבית לכולם. יהיה לכם קשה להגיע להסכמות אם תישארו שבויים של הרעיונות שלכם ולא תבחנו פתרונות אפשריים אחרים שיועלו על ידי בן הזוג או המגשר.

 

4. הקשיבו לבן הזוג

יכול להיות שבמהלך החיים המשותפים היו לכם בעיות תקשורת. אולי אתם יודעים מראש מה בן הזוג שלכם עומד לומר, ולמרות זאת, מאוד חשוב להקשיב למה שנאמר בגישור, לשים לב למה שחשוב לבן הזוג. אולי זה יעזור למצוא רעיון נוסף לפתרון. בסופו של דבר, כדי שיתקיים דיאלוג, חייבת להתקיים הקשבה הדדית, אחרת אפשר לדבר לבד מול המראה וזה יהיה לא יעיל באותה מידה.

  

5. שימו את האגו בצד

בן הזוג שלכם עשוי לומר דברים שממש לא נעים לכם לשמוע, ואתם אולי תרצו להראות לו שהוא טועה ואתם צודקים. יש סיכוי סביר שסוג כזה של ויכוחים ניהלתם פעמים רבות בחיים המשותפים שלכם. אלה ויכוחים שבהם אם צד אחד יוצא עם המילה האחרונה, האחר יוצא פגוע. הגישור לא יוביל לפתרונות אם אחד מכם ירגיש פגוע, מנוצח, מובס. התקשורת הזו היא חלק מהמסלול שהוביל אתכם לפרידה ועכשיו לא הזמן להיות צודקים, או להיות עם המילה האחרונה. המטרה לנגד עיניכם צריכה להיות, כל הזמן, חתירה לפתרון שיאפשר לכם לסיים את הקשר במינימום מלחמות.

 

6. חשוב שבן הזוג שלכם יקבל מענה

אחד האינטרסים שלכם הוא שבן הזוג שלכם ירגיש שהצרכים שלו מקבלים מענה. הגישור לא יגמר בהסכם אם צד אחד ירגיש שאין מענה לצרכים שלו. בין שמדובר בבחירה בימים שהילדים שוהים איתו, ובין שמדובר בדרך שבה תחלקו את החסכונות הפנסיונים שלכם, חשוב שלא רק אתם אלא גם בן הזוג שלכם ירגיש שהוא יכול לחיות עם הפתרון שיתגבש. אולי זה נשמע אבסורדי, אבל האינטרס שלכם הוא שגם האינטרס של בן הזוג שלכם יושג.

 

7. דאגו שיהיה לצידכם תמיד חבר קרוב שישמור עליכם

תקופת הפרידה היא תקופה רגשית סוערת, עם עליות ומורדות, חלקן ברגעים לא צפויים. בתקופה הזו, יותר מתקופות אחרות, כל אחד זקוק למקום הבטוח שלו שבו יוכל לפרוק את שעל ליבו, לכעוס, לקלל, לבכות, לשנוא, להתפרק ולאסוף את עצמו מחדש. חבר טוב יוכל להכיל את שלל הרגשות האלה, בלי להסית אתכם נגד בן הזוג, בלי להיסחף לתוך מערבולת הרגשות שלכם, ויוכל להיות סוג של מגדלור - מצד אחד, ועוגן - מצד שני. איתו אפשר יהיה לאוורר את הרגשות ואז גם לחשוב איך מתקדמים בתוך הגישור ובכלל בחיים, באופן יעיל.

זה האינטרס של שניכם שהגישור יצליח (צילום: Shutterstock) (צילום: Shutterstock)
זה האינטרס של שניכם שהגישור יצליח(צילום: Shutterstock)
 

8. רגשות בצד, עכשיו הזמן לפתרונות

אם הרגשות ינהלו אתכם בתוך הגישור, הגישור לא יהיה יעיל. כעס, עלבון, רצון בנקמה, כל אלה יובילו אתכם לדיון עקר בגישור, משום שהפתרונות שתחפשו יהיו מיועדים להרגיע את הכעס, העלבון והרצון בנקמה, ולא להשגת הסכם פרידה שיהיה הוגן לשני הצדדים. קל לומר וקשה לבצע, אבל את החופש לבטא את הרגשות תשמרו לזמן שאתם עם החבר הקרוב.

 

9. דמיינו את העתיד, הניחו להיסטוריה

כשהתחלתם לבנות את החיים המשותפים שלכם, לא חלמתם שתגיעו לרגע הזה. רגעים כואבים מהעבר יכולים לצוף ולסמא את הראייה של מה שקורה כעת. הפיתוי להתפלש בזיכרונות הכואבים טומן בחובו את הסכנה שבדרך הזו תכלו את העתיד לטובת העבר. יש עוד חיים ארוכים לפניכם, נסו לחשוב על הטוב שיגיע איתם כשסוף-סוף תניחו את הקשר הזה, שגווע ומעכב אתכם, מאחוריכם, כשתתנו הזדמנות לאהבה חדשה להיכנס לחייכם, כשתשקיעו את האנרגיות שלכם בבנייה מקצועית, בטיפוח המשפחה. נכון שאין לנו שליטה על כל המתרחש בחיינו, אבל הבחירות שאנחנו עושים הן חלק מהדברים שקובעים איך יראה העתיד שלנו.

 

10. אופטימיות ותקווה

לאחר שכל הצרות והקללות יצאו מתיבת הפנדורה, נותרה בה אחרונה – התקווה. היא והאופטימיות הם שני כלי עזר חשובים ביותר שאתם יכולים להביא אתכם לגישור. אם תזכרו ותאמינו שגם בן הזוג שלכם סובל מהתהליך, שגם הוא צריך להגיע לנקודה שבה יש פתרון מוסכם, תראו שיש לכם עדיין מטרה משותפת – הסכם הפרידה. חשיבה אופטימית תוביל אתכם למציאת פתרונות יצירתיים, והתקווה שתגיעו לפתרון לא תניח לכם להתייאש כשתיתקלו במכשולים בדרך לפתרון.

 

בכל סיפור פרידה יש קושי ויש עצב. בכל סיפור כזה יש שני צדדים פגועים, במידה כזו או אחרת, יש שאלות של רכוש שקשה למצוא להן מענה מניח את הדעת, יש ילדים שנותרים משותפים. ועם כל הקשיים האלה, אלפים רבים של זוגות הצליחו להגיע להסכם פרידה בדרך של גישור. למה שאתם לא תצליחו בכך גם כן?

 

הכותבים הם עורכי הדין נילי שילה ואורי שילה ממשרד א. שילה ושות', המתמחים בהליכי גישור בתחום המשפחה והירושה

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: Shutterstock
הגדילו סיכוייכם להצליח בהליך הגישור
צילום: Shutterstock
הכרויות
כתבו לנו
מומלצים