שתף קטע נבחר

אחרי תרומה גדולה: שיירת שגריר קטאר הותקפה בעזה

השגריר הודיע על מתן סיוע בגובה 9 מיליון דולר למערכת הבריאות בעזה. התוקפים דרשו ממנו לחלק את הכסף ישירות לאזרחים ולא באמצעות סיוע למוסדות ציבוריים

 

תקיפת השיירה ()
תקיפת השיירה

שיירת השגריר הקטארי מוחמד אל-עמאדי הותקפה בצהריים (יום ב') ברצועת עזה על ידי אזרחים מחוץ למסיבת העיתונאים שכינס בבית החולים שיפא בעזה, אחרי שמוקדם יותר הודיע על מתן סיוע בסך 9 מיליון דולר למערכת הבריאות ברצועה. השגריר עצמו לא נפגע.

 

התוקפים - קבוצה של נזקקים ועניים שהתפרעו ליד רכבו של אל-עמאדי ונהדפו בידי מנגנוני הביטחון הפלסטיניים - טענו כי קטאר רק מעמיקה את הפיצול בין פתח לחמאס. חלקם אף דרשו ממנו לחלק את הסיוע ישירות לאזרחים ולא באמצעות סיוע למוסדות ציבוריים.

 

כספי הסיוע אמורים להיות מחולקים לבתי החולים, לקניית תרופות ואספקת דלק לצרכי חשמל. לפני ששיירתו הותקפה, התייחס אל-עמאדי להסלמה בגבול הרצועה והבהיר כי לאף אחד מהצדדים אין כוונה להיכנס לעימות.

 

"בלי עזרת ישראל - דבר לא יקרה"

בשבוע שעבר השמיע אל-עמאדי, ראש הוועדה הקטארית לשיקום עזה, הצהרה נדירה, כשהודה שכדי לסייע לתושבי רצועת עזה יש צורך לקיים מגעים עם ישראל. הוא קרא לקהילה הבינלאומית לשלוח סיוע לתושבי הרצועה והזהיר כי המצב הקשה בה עלול להוביל להתלקחות מחודשת של האלימות.

 


בריאיון לסוכנות הידיעות AP אמר אל-עימאדי כי הוא מקווה שהסיוע שהבטיחה ארצו לעזה - תשעה מיליון דולר נוספים - יעודד מדינות אחרות להצטרף למאמץ. אף שלקטאר אין כיום יחסים דיפלומטיים רשמיים עם ישראל, הוא הודה באופן נדיר כי אין לערבים ברירה אלא לקיים עם ישראל מגעים. "כשאתה רוצה לפעול בעזה, אתה חייב להגיע לשם דרך הישראלים", אמר. "בלי עזרת ישראל – דבר לא יקרה".

 

גורמים בישראל ובעולם הזהירו בשבועות האחרונים כי עזה מתקרבת למצב של אסון הומניטרי, ואל-עימאדי הזהיר מכך גם הוא היום. הוא אמר כי הדבר החשוב ביותר כעת הוא שהמדינות התורמות לעזה יעבירו לה סיוע הומניטרי – ויענו גם על קריאותיה של ישראל שהמדינות הללו יממנו פרויקטים גדולים בעזה כגון רשת חשמל שבנייתה מעוכבת עוד ועוד.

 

אל-עימאדי אמר כי עבודתו מקצועית ולא פוליטית, אך הדגיש: "חלק מהמאמץ שלנו כולל עבודה צמודה עם הישראלים, עבודה צמודה מאוד עם כולם בעזה, כדי למנוע הסלמה נוספת ומלחמה. אנחנו רוצים שלום באזור ורוצים לעזור לאנשים".

 

פלסטינים ממתינים במעבר רפיח (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
פלסטינים ממתינים במעבר רפיח(צילום: רויטרס)

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

תחת פיקוחו של אל-עימאדי השקיעה קטאר מאות מיליוני דולרים בפרויקטים גדולים בעזה, בכלל זה סלילת כבישים, שיקום בתי חולים והקמת בנייני דירות. הוא עצמו בא לפקח מקרוב על העבודות כמה וכמה פעמים.

 

זו אינה הפעם הראשונה שקטאר מעבירה סכומי עתק לרצועת עזה: בעבר העבירה האמירות לממשלה הפלסטינית ברשות מענק על סך 25 מיליון דולר להמשך שיקום רצועת עזה ולקניית דלק להפעלת תחנת הכוח ברצועה. בישיבת המדינות התורמות בחודש אוקטובר באותה שנה, הובטחו לרשות 5.4 מיליארד דולר לשיקום הרצועה, אך רק 125 מיליון דולר הגיעו.

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים