שתף קטע נבחר

הפרלמנט האירופי סירב להציג קריקטורות נגד איראן

פרויקט ישראלי מציג את הפגיעה השיטתית באיראן בזכויות אדם באמצעות קריקטורות. אלא שבפרלמנט ביטלו את התערוכה בטענה: "היא שנויה במחלוקת". האומנים לא ויתרו ויציגו את היצירות במתחם סמוך בבריסל

 


חומייני מתפעל, חיזבאללה חונק את העם הסורי ()
חומייני מתפעל, חיזבאללה חונק את העם הסורי

אומני קריקטורות מתכוונים להציג מחר (ד') במתחם סמוך לפרלמנט האירופי בבריסל יצירות במסגרת תערוכה שנועדה להראות את הפרצוף האמיתי של השלטון באיראן בעצם פגיעתו בזכויות אדם. התכנון היה להציג את היצירות בבניין הפרלמנט, אלא ששם סירבו.

 

לפני עשרה חודשים קיבל יו"ר ראש עתיד, ח"כ יאיר לפיד, פנייה מפתיעה. פרויקט הקריקטורות הישראלי The Israeli Cartoon Project (ובקיצור TICP) ביקש את עזרתו של האיחוד האירופי. בסיוע הוועד היהודי-אמריקני (AJC) פנו לפיד וחברי הפרויקט לפרלמנט האירופי והגישו בקשה רשמית להציג את התערוכה במתחם הפרלמנט בבריסל.

 

אבל לפני כמה ימים הודיע הפרלמנט על ביטול התערוכה, תוך שהוא מנמק זאת במשפט העמום: "התערוכה יותר מדי שנויה במחלוקת". לאחר התייעצויות החליטו היוצרים לא להיכנע ולהציג את התערוכה במתחם סמוך, והיא תיפתח מחר בבריסל.

קריקטורה המציגה: כך היה נראה מצעד גאווה באיראן ()
קריקטורה המציגה: כך היה נראה מצעד גאווה באיראן

"ההחלטה של האיחוד האירופי לפסול את תערוכת הקריקטורות הופכת את האיחוד האירופי בעצמו לקריקטורה", אמר לפיד. "הם כשלו בהבחנה בין הרוצחים לנרצחים, בין קורבנות הטרור למחבלים. התערוכה הזו תוצג במועדה, בבריסל, כדי להזכיר לעולם את האמת הפשוטה: איראן היא דיקטטורת טרור איסלאמית שמאמינה בדם".

 

התערוכה מתמקדת במגוון רחב של הפרות זכויות אדם חמורות, באיראן ובמדינות שבהן פועל השלטון האיראני: רמיסת זכויות נשים, דיכוי האופוזיציה על ידי מעצרים ואף הוצאות להורג של פעילים פוליטיים המואשמים בעבירות פליליות, דיכוי אלים של הקהילה הלהט"בית ושל מיעוטים כגון הסונים והבהאים, נישואי קטינים, הוצאות להורג של קטינים ועוד.

רשימת האמנים שיציגו את יצירותיהם כוללת את מיטב המאיירים והקריקטוריסטים שפועלים בישראל: שי צ'רקה, אורי פינק, גיא מורד, שלמה כהן, אלחנן בן אורי, מושיק גולסט, אשר שוורץ, ולדיק סנדלר, יותם פישביין, דין גאח, מושיק לין ועוד.

 

"אנחנו כאן כדי להביע אנושיות וסולידריות עם העם האיראני", אמר פינק. "אני תמיד מעדיף מלחמה באמצעות קריקטורות על פני מל"טים, זו דרך נפלאה להעביר את המסר".

 

שי צ'רקה הוסיף: "אני מסתכל באיורים פרסיים מהמאות ה-14 וה-15 ואומר לעצמי שלא יכול להיות שכל האסתטיקה והעושר התרבותי הזה פשוט נעלמו. הם רק קבורים תחת שלטון הטרור של האייתולות. אני חושב שאם האיראנים ישתחררו מעול השלטון שלהם, לא רק שנרוויח את הסרת האיום הישיר עלינו, על ישראל, אלא שהעולם המוסלמי כולו יקבל הזדמנות לעבור פאזה ולבנות לעצמו עתיד טוב יותר".

 

אביטל ליבוביץ', מנכ"לית הוועד היהודי-אמריקני (AJC) בישראל, אמרה: "קידום זכויות אדם בכל העולם הוא ערך מרכזי עבורנו כיהודים. יזמנו את התערוכה בבריסל כדי להעלות את סוגיית הפרת זכויות האדם הבוטה באיראן. מכיוון שנושא זכויות האדם נמצא תדיר על סדר היום של האיחוד האירופי, ראוי לדון גם בהפרות הברוטליות באיראן".

 

במהלך ביקורו בבריסל ייפגש לפיד עם שרת החוץ של האיחוד האירופי פדריקה מוגריני וישוחח עימה על התנגדות ישראל להתבססות האיראנית בסוריה.

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים