שתף קטע נבחר

"יש לספק לתושבים הגנה מרבית"

הוועידה השנתית השביעית של מרכז השלטון המקומי וקק"ל, ויריד החדשנות האורבנית MUNIEXPO שהתקיימו בשבוע שעבר עם למעלה מ-7000 מבקרים נתנו הצצה לתהליכים, ההזדמנויות, האפשרויות והסיכונים שיצעידו את הרשויות המוניציפאליות ב-2018. "חסרים כלים ומשאבים ועל המדינה לדאוג לכך"

בשיתוף מרכז השלטון המקומי וקק"ל

 

ועידת השלטון המקומי וכנס מוני-אקספו - המהלך שהוביל מרכז השלטון המקומי שהתקיים בשבוע שעבר, הסתיים עם לא מעט ציטוטים ואמירות שיעסיקו את ראשי הערים עד השנה הבאה - בעיקר בתחום הגנת העורף - אך גם בתחומים רבים אחרים. במהלך ימי הועידה והכנס בגני התערוכה בתל אביב 7000 מבקרים זכו להיחשף לתהליכים המתקדמים ביותר בתחום החדשנות בעולם המוניציפלי.

  

בקדחת היומיום החולף על פנינו, תקיפת המל"ט האיראני עשויה להיראות כהיסטוריה. זאת הסיבה שהנהלת השלטון המקומי הכריזה על שנת 2018 כשנת מוכנות העורף. הטמעת החדשנות לקראת המערכה הבאה, בה העורף יהפוך לחזית, היא בעלת חשיבות קריטית, שכן כל ייעול ושיפור משמעם לא אחת הצלת חיי אדם.


ועידת השלטון המקומי  (צילום: יח"צ) (צילום: יח
ועידת השלטון המקומי (צילום: יח"צ)

"אין דבר רב עוצמה יותר מרעיון שהגיע זמנו", אמר ויקטור הוגו. הוועידה השנתית השביעית של מרכז השלטון המקומי וקק"ל, ויריד החדשנות האורבנית שהתקיימו בשבוע שעבר נולדו מרעיון להקמת פלטפורמה ראשונה לחדשנות אורבנית במדינת ישראל, מתוך רצון להנגיש את הטכנולוגיות והשירותים המובילים לרשויות המקומיות בישראל .

 

"מרכז השלטון המקומי פועל ללא לאות להבאת בשורת החדשנות לרשויות. איננו יכולים להישאר מאחור. משמעותה של הקדמה היא יעילות, חיסכון והתפתחות של הרשויות למען תושביהן", אמר יו"ר מרכז השלטון המקומי וראש עיריית מודיעין מכבים רעות, חיים ביבס.

 

 (צילום: יח"צ) (צילום: יח
(צילום: יח"צ)

 

תחום הגנת העורף הוא אחד הנושאים הבולטים באירוע בסימן החדשנות. לראשונה התפרס יריד ה-MUNIEXPO, שהפך למפגש הגדול ביותר של השלטון המקומי, על פני שני ימים מלאים בתכנים מקצועיים ושיתופי פעולה. בכנסים השתתפו 120 דוברים ומרצים, גדולי המומחים מהארץ ומהעולם, ונציגים ממעל 50 חברות הייטק, תקשורת וטכנולוגיה ישראליות ובינלאומית. אז מה היה? סיכמנו לכם.

 

איומי הסייבר על ערים חכמות

שר הכלכלה והתעשייה אלי כהן השתתף במושב לצד ראש המוסד לשעבר תמיר פרדו. במהלך האירוע סיפר חיים ביבס, יו"ר מרכז השלטון המקומי וראש עיריית מודיעין מכבים רעות, כי מאות ערים ורשויות מותקפות מדי שנה בישראל ובמרכז השלטון המקומי פועלים על מנת להגן על הרשויות.

 

ראש המוסד לשעבר תמיר פרדו ויואב לימור (משמאל) (צילום: יח"צ) (צילום: יח
ראש המוסד לשעבר תמיר פרדו ויואב לימור (משמאל)(צילום: יח"צ)

 

"לאחרונה מרכז השלטון המקומי יצא ביוזמה להקמת ענן ציבורי לרשויות המקומיות במטרה להעלות את רמת האבטחה ברשויות ולצמצם את הפער בין הרשויות החלשות לחזקות". פרדו אף ציין ש"צריך להתייחס לסייבר כאל הנשק הגרעיני החדש. יצירת כאוס תהיה הדרך הטובה ביותר לנצח מלחמה בעתיד". המושב שהתקיים כולו באנגלית, משך אליו מתעניינים מהארץ לצד מבקרים בינלאומיים.

 

היערכות לשעת חירום ברשויות המקומיות

אנשי מקצוע ובכירים בפיקוד העורף הצביעו בכנס על האתגר הבא של ישראל ככזה שלא היה כדוגמתו, ואשר מצריך הכנה גם של התודעה הציבורית. "הציבור בישראל פונק. התרגלנו לשמוע אזעקה ולהמשיך לשבת בבתי הקפה כי יש כיפת ברזל, אבל האיום הוא ממשי - כל התפיסה צריכה להשתנות", אמר פרופ' בועז גנור מנכ"ל המכון למדיניות נגד טרור (ICT).

 

אלוף פיקוד העורף תמיר ידעי.  (צילום: יח"צ) (צילום: יח
אלוף פיקוד העורף תמיר ידעי. (צילום: יח"צ)

במושב שהנחה אלון בן דוד (הכנס הועבר בשידור חי ב-ynet), בהשתתפות אלוף פיקוד העורף תמיר ידעי, בצלאל שטרייבר ראש רח"ל, אבי נעים ראש מועצת בית אריה ויו"ר ועדת הביטחון במרכז השלטון המקומי, אמר ידעי: "האתגר שיונח לפתחו של העורף הישראלי הוא גדול. ירי התמ"ס נמצא בהיקפים גדולים וברמת דיוק אחרת, וכך האיום של הסייבר. גם הוא איום שאנחנו צריכים לראות כמשהו חדש הדורש התייחסות".

 

"אנחנו צריכים לחזק את הרשויות המקומיות", הבהיר. "ככל שאני מסתובב ברשויות המקומיות אני חושב שראשי הרשויות תופסים את תפקידם ברצינות - הם יודעים להנהיג ומה לעשות. חסרים להם בעיקר כלים ומשאבים וכדי שהם לא יהיו נטל עלינו אנחנו כמדינה צריכים לדאוג לכך".

 

יו"ר השלטון המקומי וראש עיריית מודיעין מכבים רעות, חיים ביבס אמר כי "מרכז השלטון המקומי רואה חשיבות עליונה במיגון העורף ובהכנת התשתיות המקומיות לכל תרחיש חירום אפשרי". עוד הוסיף, כי "בשנים האחרונות החזית עברה לעורף ויש לעשות הכל כדי לספק לתושבים הגנה מירבית".

 

חיים ביבס יו"ר מרכז השלטון המקומי וראש עיריית מודיעין מכבים רעות.  (צילום: יח"צ) (צילום: יח
חיים ביבס יו"ר מרכז השלטון המקומי וראש עיריית מודיעין מכבים רעות. (צילום: יח"צ)

 

התחדשות של המחר

את המושב שעסק בהתחדשות היישובים הדרוזים והצ'רקסיים בישראל, הנחה רפיק חלבי, ראש המועצה המקומית דליית אל-כרמל. במהלכו התקיים כנס מיוחד בשיתוף המשרד לפיתוח אזורי, ובהשתתפות השר לשיתוף פעולה אזור, צחי הנגבי. עוד התקיים כנס שדן בשאלה "האם תכניות ההתחדשות העירונית במגזר הדרוזי והצ'רקסי מתאימות לצרכי התושבים? כיצד ידביקו הישובים הדרוזים והצ'רקסים את פער הבנייה לאחר שעשרות שנים לא נבנו ישובים חדשים?", ודיונים בנושא שיפור המיקום בדירוג בתי הספר, וחזון העתיד בחברה הדרוזית.

 

מושב שעסק בהתחדשות היישובים הדרוזים והצ'רקסיים בישראל, בהנחיית רפיק חלבי, ראש המועצה המקומית דליית אל-כרמל (משמאל).  (צילום: יח"צ) (צילום: יח
מושב שעסק בהתחדשות היישובים הדרוזים והצ'רקסיים בישראל, בהנחיית רפיק חלבי, ראש המועצה המקומית דליית אל-כרמל (משמאל). (צילום: יח"צ)

 

עיר המחר

הכנס נפתח בדבריהם של גילה גמליאל, השרה לשוויון חברתי, ורון חולדאי, ראש עיריית תל אביב-יפו ויו"ר פורום ה-15. במהלכו התקיימו פאנלים שעסקו במושב על תכנון עיר המחר, ודיון על הוועדות לתכנון מיוחד למגורים. בנוסף התקיים מושב שעסק בתחבורה חכמה בערי המחר. במושב השתתף גם שר התחבורה ישראל כץ.

 

 (צילום: דניאלה רגב) (צילום: דניאלה רגב)
(צילום: דניאלה רגב)

 

MUNI-WORLD

השנה, לצד היריד התארחו גם משלחות זרות מ-80 עיריות ורשויות מקומיות מרחבי העולם, בהם מנמ"רים (מנהלי מערכות מידע בעיריות), מנהלי תחום סייבר, מנהלי טכנולוגיה, מנהלי דיגיטציה וחדשנות. בערב שסיכם את יום היריד הראשון, נפגשו נציגי המשלחות עם ראשי רשויות מקומיות, לערב קוקטייל.

 

המשלחות הגיעו ארצה לשבוע גדוש פעילויות, בהן סיורים ברשויות ובחברות טכנולוגיות שונות, ויריד בינלאומי שאירח את עשרות ראשי הערים מרחבי העולם לדיון באתגרים המתהווים במישור הגלובלי. בכנס דיברו בין היתר מנהל מערכות המידע בפאלו אלטו קליפורניה, ד"ר ג'ונתן רייכנטל ומר טקהיקו מקינו – General Affairs Bureau – יוקוהמה יפן.

 

ועידת השלטון המקומי וקק"ל

במהלך יומו השני של היריד, התקיימה ועידת השלטון המקומי וקק"ל - באירוע חגיגי אליו הוזמנו כלל ראשי הערים, ראשי המועצות המקומיות והמועצות האזוריות בישראל. באירוע נשא דברים ראש הממשלה בנימין נתניהו, ואחריו נשאו דברים שר הפנים והשר לפיתוח הנגב והגליל, אריה דרעי, שר החינוך נפתלי בנט, ושרת הפנים איילת שקד. כמו כן, שר הביטחון אביגדור ליברמן הגיע לראיון מיוחד שנערך עם יואב לימור.

 

אביגדור ליברמן עם יואב לימור (צילום: יח"צ) (צילום: יח
אביגדור ליברמן עם יואב לימור(צילום: יח"צ)

העיר הדיגיטלית

דרור גלוברמן הנחה את הכנס, בו דנו בהפיכת העיריות לגופי שירות מודרניים ומתוחכמים, בחדשנות בשלטון המקומי, ובהנגשת שירותים חכמים לתושבי הערים. לצד אסי עזר ששיתף במסעו האישי, שר המדע והטכנולוגיה אופיר אקוניס הרצה אודות "המדע לטובת השלטון המקומי", והשרה לשוויון חברתי גילה גמליאל השתתפה בפאנל בנושא קידום צעירים, יזמות ומנהיגות כדור העתיד ברשויות המקומיות.

 

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

 

מימון מוניציפלי

במושב השתתף מנכ"ל מרכז השלטון המקומי שלמה דולברג, לצד מנכ"ל משרד האוצר שי באב"ד. מרדכי כהן, מנכ"ל משרד הפנים השתתף בראיון מיוחד עם שאול מרידור הממונה על תקציבים באוצר, ומתן חודורוב העביר הרצאה מרתקת בנושא "טרפת הביטקוין והבלוקצ'יין וכל מה שביניהם".

 

חינוך ותרבות

בכנס שחתם את האירוע השתתפה שרת התרבות והספורט, מירי רגב. התקיים דיון בנושא הגדרת הלגיטימי, נוכח השאלה "האם הרשות צריכה להפריד בין תרבות לביקורת?". יו"ר מפעל הפיס, עוזי דיין, ומזכ"לית התסתדרות המורים יפה בן דוד לקחו חלק בפאנל, בו היה ראיון מיוחד עם שר החינוך לשעבר, הרב שי פירון, עם אמו אסתר פירון, סגנית ראש עיריית בת ים ומחזיקת תיק החינוך.

 

בשיתוף מרכז השלטון המקומי וקק"ל

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים