שתף קטע נבחר

הרב שמואל אוירבך הלך לעולמו בגיל 86

הרב אוירבך, מנהיג הפלג הירושלמי החרדי-ליטאי, שהוביל בעבר את המחאה החרדית בירושלים נגד הגיוס לצה"ל, נפטר הלילה. עם צאת השבת והיוודע דבר מותו, התאספו רבים מחסידיו בישיבת "מעלות התורה" שבראשה עמד. הלוויתו תתקיים ב-11:00 בבוקר

 

 

 

מנהיג הפלג הירושלמי החרדי-ליטאי, הרב שמואל אוירבך, הלך לעולמו הלילה (בין שישי לשבת), לאחר שלקה בלבו בביתו שבירושלים. הוא פונה לבית החולים שערי צדק בעיר, אך שם נקבע מותו. הרב אוירבך הוביל את המחאה האגרסיבית של הפלג נגד גיוס בני ישיבות לצה"ל ומעצר עריקים חרדים. הלוויתו תתקיים ב-11:00 בבוקר. מסע הלוויה ייצא משכונת שערי חסד בירושלים להר המנוחות בגבעת שאול.

 

עם צאת השבת התאספו המונים מחסידיו בישיבת "מעלות התורה" שאותה ניהל ונמצאת בקרבת ביתו בשכונת שערי חסד בירושלים. חלק מחסידיו של הרב אוירבך המנוח, שהגיעו עם צאת השבת לסעודה בישיבה, התבשרו על מותו. רבים מהם קרעו את חולצותיהם לאות אבל ומיררו בבכי. גופתו הובאה לביתו בשכונת שערי חסד. מותו של אוירבך הכה בהלם את הציבור החרדי-ליטאי, שכן בפלג הירושלמי לא התכוננו לדמות שתירש את מקומו בבוא העת.

 

הרב שמואל אוירבך (צילום: אוהד צויגנברג) (צילום: אוהד צויגנברג)
הרב שמואל אוירבך(צילום: אוהד צויגנברג)
 

  

 

 
הרב אוירבך, בנו של הרב שלמה זלמן אוירבך, נולד בשנת 1931 בירושלים. כבר בגיל צעיר הוא החל בפעילות האנטי ציונית, כשקרא שלא להניף את דגל ישראל. עם השנים היה מקורב למפלגות החרדיות וב-2003 צורף למועצת חכמי התורה.
 
בשנים האחרונות בידל עצמו הרב אוירבך מהזרם החרדי המרכזי בעיקר באמצעות מאבק קנאי חסר פשרות ב"חוק הגיוס". לקראת הבחירות האחרונות לכנסת הוא קרא לחרדים שלא להצביע, בניגוד למערכות בחירות קודמות.
החסידים מיררו בבכי (צילום: יובל עוזרי) (צילום: יובל עוזרי)
החסידים מיררו בבכי(צילום: יובל עוזרי)

 (צילום: יובל עוזרי) (צילום: יובל עוזרי)
(צילום: יובל עוזרי)

 (צילום: יובל עוזרי) (צילום: יובל עוזרי)
(צילום: יובל עוזרי)

קרעו קריעה בבגדיהם לאות אבל (צילום: יובל עוזרי) (צילום: יובל עוזרי)
קרעו קריעה בבגדיהם לאות אבל(צילום: יובל עוזרי)

 (צילום: יובל עוזרי) (צילום: יובל עוזרי)
(צילום: יובל עוזרי)

 (צילום: יובל עוזרי) (צילום: יובל עוזרי)
(צילום: יובל עוזרי)
 
הוא התנגד לכל משא ומתן בין נציגי המגזר ל"ועדת שקד" לשוויון בנטל, התנגד לגישתם הפרגמטית, והורה לתלמידי הישיבות שלא להתייצב כלל בלשכות הגיוס - אף לא לשם דחיית שירות. בעקבות כך נעצרו כמה מהם, וב"פלג הירושלמי" ערכו הפגנות מחאה סוערות בכל הארץ.

 

בשיא המאבק של הפלג חסמו אלפי חרדים כבישים בירושלים. באוקטובר האחרון למשל הם חסמו את כיכר השבת, את צומת בנייני האומה ואת צומת הרחובות יפו ושרי ישראל - והתעמתו עם שוטרים. עשרות רבות מהם נעצרו, וגם נהגים התעמתו איתם. המשטרה נדרשה לפנותם בכוח.

 

הרב אוירבך ב-2014 (צילום: אוהד צויגנברג) (צילום: אוהד צויגנברג)
הרב אוירבך ב-2014(צילום: אוהד צויגנברג)

הפגנות החרדים נגד הגיוס בסוף השנה שעברה (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
הפגנות החרדים נגד הגיוס בסוף השנה שעברה(צילום: מוטי קמחי)

 (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
(צילום: מוטי קמחי)

 (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
(צילום: מוטי קמחי)

 (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
(צילום: מוטי קמחי)

במהלך המחאה חסמו אנשי הפלג כבישים גם בערים אחרות, כגון בני ברק, בית שמש, צפת ומודיעין. בחלק מההפגנות השמיעו מפגינים קריאות כגון "נמות ולא נתגייס" וקראו לשוטרים "נאצים". ההפגנות שיבשו את חייהם של רבבות ישראל.

 

הפלג הליטאי-הירושלמי הוא קבוצה המשתייכת לזרם המרכזי החרדי. היא אינה מיוצגת בכנסת, אבל מחזיקה בכוח ציבורי, שמתבטא בין היתר בעיתון המזוהה עמה, "הפלס". כמה מאנשיו נעצרו בחשד להטרדת בכירים במשק תוך איומים כדי שיפרסמו בעיתון.

 

ביטוי נוסף הוא באותן הפגנות נגד הגיוס לצה"ל. בין התבטאויותיו החריפות של הרב אוירבך נגד הגיוס לצה"ל, קרא האחרון ב-2014 לחסידיו "למסור את הנפש ממש" במאבק נגד הגיוס. אוירבך, שמנהיגותו היוותה אופוזיציה לגישתו הפרגמטית-יחסית של בכיר הרבנים הליטאים, אהרון לייב שטיינמן ז"ל. 

 

"זכות הקיום היחידה של מדינת ישראל הייתה מכוח זה שהיא תמכה בלומדי התורה והחזיקה אותם", אמר הרב אוירבך. "כעת אנחנו חרדים להמשך קיומה. נילחם וניאבק על כלות הנפש ממש". הוא קרא לאיחוד כוחות בציבור החרדי כולו, ובפרט הליטאי, לקראת המשך המאבק - "למרות המחלוקות הקשות".

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אוהד צויגנברג
הרב אוירבך
צילום: אוהד צויגנברג
מומלצים