שתף קטע נבחר
הכי מטוקבקות
    זירת הקניות
    קינוח מהיר מפרג: אורז בחלב עם פרג ורימונים
    רותי קינן בחרה לחגוג את פורים השנה עם קינוח פרג מענג מאורז וחלב, ולוותר על אוזני המן. מתכון מהיר שכל אחד יכול להכין

     

    נמאס לכם מפרג באוזניים? קבלו את מצוות פורים בתוך קינוח מענג, עשוי מאורז וחלב (כן, אפשר להשתמש גם בתחליפים), מתוק ומשמח את החך והעיניים. כי עם כל הכבוד למאפים המשולשים, שמישהו בעבר הרחוק מאוד שייך אותם לאוזניים של המן הרשע, את הקשר האמיץ יותר למנהגי החג תורמים הגרגירים השחורים, ודווקא להם נוהגים היום למצוא מבחר תחליפים – מחלווה ותמרים עד שוקולד ואגוזים.

     

    עוד מתכונים עם פרג שיכולים לעניין אתכם:

     

    המקור למנהג הוא שמו של הפרג ביידיש – מֹהן – כיוון שבשיכול אותיות אפשר לקרוא "המן". הבעיה עם הפרג היא שיש מי שאוהבים אותו בכל מצב (אני!), ויש מי שממש לא. גם אלה שמוכנים לסבול את גרגיריו השלמים כעיטור ללחמים ולמאפים מלוחים נרתעים ממנו לפעמים כמלית או כמרכיב מרכזי ומשמעותי בעוגות או באוזני המן.

     (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
    (צילום: ירון ברנר)
     

    בקינוח האורז הזה, שהתחבב אצלנו על כולם, הפרג תורם בעיקר ארומה וטעם אגוזי ומעט מרקם מתפצח שהולכים נהדר עם האורז הרך והקרמי. וכמובן - גרגיריו הכהים הופכים את הקינוח הלבנבן והחיוור לאטרקטיבי יותר.

     

    אורז עגול או קצר, המפריש הרבה עמילן, הוא המתאים ביותר למתכון, אבל אם אין לכם - כל אורז אחר יעשה את העבודה (אולי ידרוש בישול ארוך יותר). בעניין הפרג, אני מעדיפה לטחון אותו בעצמי. פרג טחון נוטה לפתח מרירות לא נעימה, וטחינת הפרג משחררת ממנו את כל הארומות וגם מסייעת לו לספוח נוזלים. ובאשר לנוזלים – האפשרויות כאן כמעט בלתי מוגבלות; אפשר להשתמש בחלב ובשמנת מתוקה (במקום קרם הקוקוס שבמתכון), בחלב קוקוס בלבד או בתחליפי החלב למיניהם.

     (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
    (צילום: ירון ברנר)

    כדי להפחית במקצת את הערך הקלורי של הקינוח, אפשר בהחלט להמיר עד מחצית מכמות הנוזלים במים. גם בכמות הסוכר אפשר לשלוט לפי הטעם. אם אתם לא סגורים על העדפות המתיקות של הסועדים - אפשר להמתיק מעט מאוד ולהציע לכל סועד להמתיק את מנתו בסירופ (מייפל, אגבה, סילאן).

     

    ההכנה של הקינוח הזה פשוטה ולא דורשת שום מיומנות, אבל חובה להשגיח עליו ולבחוש בתכיפות לפחות עד שלב הרתיחה. מרגע זה אפשר להניח לחומרים להתאחד בסבלנות על אש נמוכה, תוך בקרה ובחישה מדי פעם. האורז מוכן כשהתערובת מגיעה למרקם קרמי, ויש לזכור שהיא תמשיך להסמיך אחרי הצינון.

     

    ולבסוף - אפשר לתבל ולהעשיר את הקינוח במגוון אין-סופי של טעמים ותוספות. אני ממליצה לא לוותר בכל מקרה על קליפת הלימון המגוררת, ואפשר להוסיף תמצית וניל או שקדים, קינמון, קוקוס טחון, אגוזים גרוסים, פירות קצוצים ועוד ועוד.

     (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
    (צילום: ירון ברנר)

    אורז בחלב עם פרג ורימונים

    עדיף לרכוש גרגירי פרג שלמים ולטחון סמוך ככל האפשר למועד ההכנה. אם אין לכם מטחנת קפה או תבלינים, אפשר לרכוש פרג טחון, אבל ודאו שהוא טרי.

     

    המצרכים (ל-8-6 מנות):

    3 כפות גרגירי פרג

    1 כוס אורז עגול (אפשר להשתמש גם באורז אחר)

    1 ליטר חלב

    1 קופסה (כ-400 מ"ל) קרם קוקוס

    2/3 כוס סוכר

    קליפה מגוררת מלימון אחד 

    לקישוט - 

    גרגירי רימון

     (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
    (צילום: ירון ברנר)
     

    אופן ההכנה:

    1. טוחנים את הפרג במטחנת קפה או תבלינים. מניחים בסיר בינוני את האורז, החלב, קרם הקוקוס והפרג הטחון ומביאים לרתיחה תוך כדי בחישה תכופה.
    2. מנמיכים את הלהבה וממשיכים לבשל על סף רתיחה עד שהאורז רך מאוד והתערובת מגיעה למרקם של שמנת, כ-30 דקות. יש להקפיד לבחוש מדי פעם.
    3. מוסיפים את הסוכר, מערבבים עד שהוא נמס וממשיכים לבשל, על להבה נמוכה, עוד 10 דקות.
    4. מסירים מהאש ומוסיפים את הקליפה המגוררת. בוחשים ומעבירים לספלים או לקעריות הגשה.
       (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
      (צילום: ירון ברנר)
       
    5. מצננים במקרר. לפני ההגשה מוציאים מהמקרר ומביאים את הקינוח לטמפרטורת החדר. מקשטים בגרגירי רימון ומגישים.

     

     תגובה חדשה
    הצג:
    אזהרה:
    פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
    מומלצים