שתף קטע נבחר

בגלל גביית ארנונה: כנסיית הקבר נסגרה עד הודעה חדשה

עקב החלטת עיריית ירושלים לגבות ארנונה מנכסי הכנסיות, הודיעו ראשי הכנסיות כי אתר כנסיית הקבר ייסגר עד להודעה חדשה. "עיריית ירושלים מפרה סטטוס-קוו ופוגעת באופן שיטתי וחסר תקדים בנוצרים בארץ הקודש", נכתב בהודעה

 

 

ראשי הכנסיות המופקדות על כנסיית הקבר הודיעו היום (א') על סגירת שערי הכנסייה במחאה על הודעת עיריית ירושלים כי תגבה ארנונה מנכסי הכנסיות ואישור הצעת החוק המפקיעה קרקעות של הכנסייה שנמכרו ליזמים פרטיים. ועדת השרים לענייני חקיקה הודיעה כי על מנת להרגיע את הרוחות מול ראשי הכנסיות בירושלים הוחלט לדחות בשבוע את הדיון בהצעת החוק הנוגעת לקרקעות שמכרה הכנסייה ליזמים פרטיים.

 

כנסיית הקבר סגורה (צילום: רחל סאקס) (צילום: רחל סאקס)
כנסיית הקבר סגורה(צילום: רחל סאקס)

"פעולות אלה מפרות הסכמים קיימים ומחויבויות בינלאומיות המבטיחים את זכויות הכנסיות, במה שנראה כניסיון להחליש את הנוכחות הנוצרית בירושלים", נמסר בהצהרת ראשי הכנסיות, שהביעו דאגה מהמהלכים והוסיפו: "הדבר מזכיר לכולנו חוקים בעלי אופי דומה שנחקקו נגד יהודים בתקופות אפלות באירופה".

 

"מדובר בהפרה בוטה של הסטטוס-קוו. עיריית ירושלים מפעילה מערכת שיטתית של הודעות עיקול שערורייתיות וצווים בדבר תפיסת רכוש, נכסים וחשבונות בנק של הכנסיות בגין חובות לכאורה של מסים עירוניים, צעד המנוגד לעמדה ההיסטורית של הכנסיות בעיר הקדושה ירושלים ויחסיהן עם הרשויות האזרחיות", נכתב בהודעה.

 (צילום: Mab-CTS) (צילום: Mab-CTS)
(צילום: Mab-CTS)

ח"כ רחל עזריה (צילום: אלכס קולומויסקי) (צילום: אלכס קולומויסקי)
ח"כ רחל עזריה(צילום: אלכס קולומויסקי)

 

ראשי הכנסיות הוסיפו בהודעה: "התקפה שיטתית וחסרת התקדים זו נגד הנוצרים בארץ הקודש פוגעת קשות בזכויות היסוד הבסיסיות ביותר, הריבוניות ועתיקות היומין של הכנסיות, תוך רמיסת המרקם העדין של היחסים בין הקהילה הנוצרית לשלטונות במשך עשרות שנים".

 

במסגרת המאבק עם משרד האוצר על התקציבים לבירה, הודיעה עיריית ירושלים למשרדי האוצר, הפנים, החוץ ולמשרד ראש הממשלה, כי החלה לפעול לגביית חובות ארנונה בסך של יותר מ-650 מיליון שקלים מכ-887 נכסים ברחבי העיר השייכים לכנסיות בירושלים ולמוסדות האו"ם. בעירייה הודיעו כי לא מדובר בבתי התפילה, הפטורים על פי חוק מארנונה, אלא בנכסים המשמשים לפעילויות שונות שאינן תפילות וחלקן אף פעילויות מסחריות. הפטור מארנונה לכנסיות ניתן במסגרת הסכם עם המדינה, אך לטענת עיריית ירושלים המדינה אינה מפצה אותה על הסכומים שהיא מפסידה כתוצאה מאי-גביית הארנונה.

 

הבוקר הייתה אמורה כאמור לעלות הצעת חוק של ח"כ רחל עזריה (כולנו) המבקשת להלאים קרקעות שהוחכרו על ידי קק"ל מהכנסייה ונמכרו בשנים האחרונות ליזמים פרטיים. משמעות הדבר כי בעוד עשרות שנים בעלי הדירות על קרקעות אלו עלולים לשלם סכומים גבוהים עבור דירותיהם.

 

הצעת החוק נועדה להסדיר את מעמדן של קרקעות שמכרה הכנסייה ליזמים פרטיים. הקרקעות של שכונות רחביה, טלבי והוניות הוחכרו מידי הכנסייה לקק"ל למאה שנה, אך בשנים האחרונות הכנסייה מתחילה למכור אותם לגורמים שונים, חלקם אנונימיים, במחירים נמוכים להפליא. דיירים כעת מאוימים על ידי היזמים הפרטיים בהוצאה מביתם שרכשו במיטב כספם. על פי ההצעה, במקרה והקרקעות שהוחכרו מידי הכנסייה לקק"ל נמכרו לגוף פרטי, יופקעו הזכויות של הרוכש ויעברו למדינה על מנת להגן על התושבים.

 

לאחר הודעת ועדת השרים לענייני חקיקה על הדחייה בדיון על הצעת החוק, אמרה ח"כ עזריה כי "אני מקבלת את ההצעה לדחות את הדיון בהצעת החוק בשבוע כדי לעבוד מול הכנסיות. אין לנו כוונה לפגוע בקרקעות הכנסייה בשום אופן. אך לא יכול להיות שיזמים שקנו קרקעות בזול מהכנסייה, יעברו מדלת לדלת ויאיימו על דיירים שאם לא ישלמו בין 200 ל-500 אלף שקל על הדירה שלהם הם יאבדו דירתם. ההצעה אינה נוגעת לקרקעות הכנסייה אלא אך ורק לקרקעות שנמכרו ליזמים פרטיים, שנכנסו בתפר בין המדינה לכנסייה. הצטערתי מאוד לשמוע על ההחלטה לסגור את כנסיית הקבר כשמטרת הצעת החוק לסייע לתושבי העיר".

 

על הטענות לעיקול נכסי הכנסייה מצד העירייה אמרה עזריה: "שמעתי את הטענות של הכנסייה נגד העירייה על כך שניר ברקת מעקל חשבונות של הכנסייה. שוב ראש העיר מייצר משבר במקום לדאוג לתושבים שעלולים לאבד את ביתם. אגיש הצעת חוק שתפטור את הכנסייה מתשלום ארנונה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים