שתף קטע נבחר

תוניסיה: החוק שיאפשר לנשים מוכות להתגרש

בתחילת החודש נכנס לתוקף החוק שיוכל לעזור ולו במעט לנשים שסבלו מאלימות במשפחה להתגרש מבעליהן. סאמח, מורה ואם לשתי נערות, סיפרה על ההקלה שבקבלת טיעון ההתעללות הנפשית להגשת מסמכי הגירושים

אחרי שנים של התעללות מצד בעלה, סאמח מתוניסיה הגישה את מסמכי הגירושים בזכות חוק חדש שמאפשר לנשים מוכות במדינה לעזוב את בני זוגן. סאמח, מורה בת 45 ואם לשתי נערות מתבגרות, סיפרה לסוכנות הידיעות הצרפתית AFP על 15 השנים שבהן בעלה התעלל בה נפשית - ובין השאר הכריח אותה למסור לו את כל שכרה החודשי.

 

"כששמעתי על החוק לראשונה אמרתי לעצמי שזה מה שיעשה עמי צדק", סיפרה סאמח שסירבה להזדהות בשמה המלא. "עברו שנים ארוכות עד שהבנתי שהוא מנצל אותי. הוא ניסה להוציא אותי מדעתי והטיל בי עלבונות כדי שאאבד עשתונות מול בנותיי", שיתפה במסגרת קבוצת תמיכה לנשים. סאמח סיפרה כי היא "מותשת נפשית" ונאלצה להשתמש בנוגדי דיכאון בעקבות המצב בביתה.

"חששתי שיפרידו אותי מבנותיי ויותירו אותי חסר כל ברחוב". סאמח (צילום: AFP) (צילום: AFP)
"חששתי שיפרידו אותי מבנותיי ויותירו אותי חסר כל ברחוב". סאמח(צילום: AFP)

סאמח בפגישה עם פסיכולוגית (צילום: AFP) (צילום: AFP)
סאמח בפגישה עם פסיכולוגית(צילום: AFP)

"ניסיתי להתגרש לפני שנתיים, אך בעלי סירב ואני חששתי שיפרידו אותי מבנותיי ויותירו אותי חסרת כל ברחוב", אמרה. "זה לא פשוט להוכיח התעללות נפשית, וגם אז את לוקחת סיכון שטיעונייך לא יתקבלו אצל הרשויות".

 

אחלם בלחדג', מהתנועה הדמוקרטית למען נשים במדינה, אמרה כי מדובר בפריצת דרך משמעותית שתשנה את חייהן של רבות במדינה הערבית שנתפסת כחלוצה בעולם הערבי בכל הנוגע לזכויות נשים.

 

החוק, שעבר ביולי אשתקד ונכנס לתוקפו בתחילת החודש, נועד להגנה על נשים שנפגעו מצד בעליהן, והצליח להרחיב את ההגדרה המצומצמת למונח 'אלימות במשפחה'. בלחדג' ציינה כי החוק עבר בזכות לחץ מתמשך לאורך 25 השנים האחרונות. על פי נתוני הרשויות המקומיות, אחת מתוך שתי נשים בתוניסיה היא קורבן לניצול והתעללות. "זהו רק קצה הקרחון", אמרה בלחדג'.

 

על פי החוק החדש, כל הטרדה מינית במרחב הציבורי תיחשב לעבירה פלילית. כמו כן, במסגרת החוק יוטלו קנסות על מעסיקים שמשלמים פחות לעובדות מאשר לעמיתיהן הגברים.

 

נשיאת האיגוד הלאומי עבור נשים בתוניסיה, ראדיה ג'רבי, אמרה כי מה שנותר זה לשכנע את הספקנים ולשווק את היתרונות של החוק ברחבי המדינה. "הבעיה עיקרית היא המנטליות שלנו".

 

"זה לא מספיק רק להעביר חוקים", אמרה בלחדג' שהדגישה כי נותרה עוד עבודה רבה. "צריך לראות כיצד הרשויות מתכננות לאכוף אותו". ארגון זכויות האדם Human RIghts Watch אמר כי על אף שהחוק מבטיח הקמת מקלטים לנשים מוכות, הוא אינו מציין את דרכי המימון של ההקמה. אך עם זאת, משרד הפנים בתוניסיה הקים שתי יחידות שמטרתן לחקור אלימות כלפי נשים.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
"לא פשוט להוכיח התעללות נפשית"
צילום: AFP
מומלצים