שתף קטע נבחר

שטייניץ: משנת 2030 ייאסר יבוא מכוניות בנזין ודיזל

שר האנרגיה אמר בוועידת האנרגיה כי מדובר בחלק מתוכנית האב של משק האנרגיה שיביא לאישור הממשלה". לדבריו, הדבר הוא פועל יוצא של אישור מתווה הגז ופיתוח שדות חדשים

 

 

 

"תוכנית האב החדשה של משק האנרגיה, שאביא לאישור הממשלה בקרוב, תקבע שמשנת 2030 ייאסר יבוא מכוניות בעלות מנועי בנזין או דיזל". כך הבטיח הבוקר (ג') שר האנרגיה יובל שטייניץ. הדברים נאמרו במסגרת הוועידה הלאומית לאנרגיה של המכון הישראלי לאנרגיה וסביבה, שנערכת בתל אביב. שטייניץ הוסיף כי "אנחנו נחיה חיים בריאים יותר עם זיהום אוויר נמוך, והתחבורה תעבוד על גז טבעי או על מכוניות חשמליות, כאשר הטעינה תגיע מתחנות כוח מונעות בגז. זה מה שהולך לקרות ואני מקווה שהתעשיה המקומית תכוון עצמה למטרה הזו".

 

לדבריו, היכולת להמיר את התעשייה והתחבורה לגז טבעי היא פועל יוצא של אישור מתווה הגז הממשלתי ופיתוח שדות חדשים. "לפני תשעה חודשים עמדתי כאן ואמרתי שאין מצב שבמשמרת שלי כשר, הגז ימשיך להיות תקוע בקרקעית הים. והנה במשמרת שלי לווייתן ומאגרי כריש ותנין יתחילו לנוע, וגם יחל חיפוש חדש של מאגרים בים התיכון. לא ידעתי כמה קשה זה יהיה, אבל עשינו את זה וכולם מבינים היום שזה היה מהלך חיוני וזאת אחרי שנים שהמאגרים 'נתקעו" בים'. שימו לב מה קרה - יש הסכם עם ירדן, יש הסכם עם מצרים. זה הישג גיאופוליטי ממדרגה ראשונה. ואותי עוד האשימו באמירת שקר לשופטי בג"ץ כי אין ולא יהיה יצוא למדינות זרות, כולל חברי כנסת שונים שהאשימו אותי באי אמירת אמת", אמר.  

יובל שטייניץ  (צילום: אבי מועלם) (צילום: אבי מועלם)
יובל שטייניץ (צילום: אבי מועלם)

לדברי שטייניץ, אחת ההשלכות העיקריות של מתווה הגז הממשלתי היא שלא יהיה איזון במשק הדלקים, אלא מינוף מציאת שדות הגז למצב בו מדינת ישראל תנטוש את הדלקים המסורתיים (בנזין, סולר) כדי להפוך את המשק הישראלי לנקי יותר וזאת עד שנת 2030. "הדרך לשם דורשת התנתקות מהקונספציה שצריך דלקים מסורתיים", אמר, "אם אפשר לקיים אנרגיה נקייה, אז אנחנו לא בעד גיוון אלא בעד אנרגיה נקייה בלבד ובלבד שאמינות המשק לא תיפגע.

 

"קחו למשל את תחנות הכוח הפחמיות - בעבר לא הייתה ברירה אבל הפחם וזיהום האוויר שלו הורגים. לפני דו"חות המשרד להגנת הסביבה, נהרגו 2,500 איש מזיהום אוויר. בתאונות נהרגים מאות אנשים ומשקיעים שם מיליארדים כדי לצמצם את זה. ולכן אם יש לי אפשרות להפחית את הזיהום, מבחינתי זה צו השעה". שטייניץ הזכיר שב-2014 לפחות חצי מייצור החשמל התבסס על פחם. "כבר היום מגיעים ל-70% בגז והתברר שאפשר לחיות על גז ואנרגיות מתחדשות. התחנות הפחמיות ישארו נצורות רק לשעת חירום", אמר.

 

לדברי שטייניץ, אחת ההשלכות העיקריות של מתווה הגז הממשלתי היא שלא יהיה איזון במשק הדלקים, אלא למנף את מציאת שדות הגז למצב בו מדינת ישראל תנטוש את הדלקים המסורתיים (בנזין, סולר) כדי להפוך את המשק הישראלי לנקי יותר וזאת עד שנת 2030. "הדרך לשם דורשת התנתקות מהקונספציה שצריך דלקים מסורתיים. אם אפשר לקיים אנרגיה נקיה אז אנחנו לא בעד גיוון אלא בעד אנרגיה נקיה בלבד ובלבד שאמינות המשק לא תפגע. קחו למשל את תחנות הכוח הפחמיות - בעבר לא הייתה ברירה אבל הפחם וזיהום האוויר שלו הורגים.

 

"לפני דו"חות המשרד להגנת הסביבה נהרגו 2,500 איש מזיהום אוויר. בתאונות נהרגים איש ומשקיעים שם מיליארדים כדי לצמצם את זה. ולכן אם יש לי אפשרות להפחית את הזיהום מבחינתי זה צו השעה". שטייניץ הזכיר שב-2014 לפחות חצי מייצור החשמל התבסס על פחם. "כבר היום מגיעים ל-70% בגז והתברר שאפשר לחיות על גז ואנרגיות מתחדשות. התחנות הפחמיות ישארו נצורות רק לשעת חירום", אמר

 

נאומו של שטייניץ הופרע על ידי מפגינים תושבי עמק חפר שמנסים לשכנע את הממשלה להזיז את אסדת לווייתן ממקום ההצבה המיועד שלה מרחק 8 ק"מ מחוף דור, אל מרחק 120 ק"מ ללב הים. "המפגינים לא יודעים על מה הם מפגינים. ב-2010 היה סיפור דומה. נקודת הכניסה של הגז ממאגר תמר נתקלה בהתנגדות והצנרת ירדה 150 ק"מ דרומה לאשדוד. זה עיכב את הגעת הגז ומי יודע כמה אנשים מתו מזיהום אוויר שמקורו בתחנות הכוח הפחמיות רק כי התושבים לא נתנו לגז להגיע. אף אחד לא יעכב אותנו שנית כמו שקרה בעבר", הזהיר.

 

בהתייחסו לייצוא גז עתידי, אמר שהאיחוד האירופאי נתן לאחרונה 40 מיליון יורו לתכנון מערכת הולכת הגז מישראל לאיטליה ולאורך 2,000 ק"מ. לדבריו, "אם נרצה אין זו הגדה. נקשר מאגרים חדשים לחוף".

 

ומה לגבי הרפורמה בחברת החשמל? שטייניץ נשאר אופטימי ולטענתו היא תצא לדרך, למרות שראש הממשלה בנימין נתניהו עצר את המהלכים. "נמכור תחנות כוח וחברת החשמל תתעסק בהולכה וחלוקה. זה יפתח לתחרות את משרד האנרגיה". לסיום דבריו, הבטיח שהשנה ייצא לדרכו מכרז שני לחיפושי גז ונפט בים התיכון, עם תקווה להגיע להבנות בינלאומיות עם ממשלת לבנון על גבולות המים הכלכליים של כל מדינה, שם מותרת פעילות חיפושי גז.

 

תשובה: מאמין שבישראל קיים פוטנציאל נפט

יצחק תשובה, בעל השליטה בקבוצת דלק, דיבר בוועידה על מתווה הגז וחיזוק הקשר מול מצרים ואמר: "חתימת ההסכם להובלת גז למצרים ולמכירת גז למצרים תחזק את היחסים בין מצרים לישראל. מצרים תהפוך למרכז אנרגיה אזורי ותספק גז לאירופה ולעולם כולו. ישראל תהיה ספק הגז למשק הישראלי, למצרים ומשם לעולם. אני מקווה שעוד הסכמים רבים יבואו בעקבות ההסכם. קיימת אפשרות להקים צנרת מהמאגרים לכיוון אירופה".

 

הוא הוסיף: "אני מאמין כי במדינת ישראל קיים פוטנציאל של נפט בעומקים גדולים, ואני מאמין שיום אחד יחשפו ויצאו. אני מאמין בכלכלה הישראלית וביכולת לשתף פעולה ולהתעלות מעל מרחקים ולחבר בין אנשים."

 

תשובה התייחס גם לבעיית המים האזורית, ואמר: "ניתן להפוך את הנגב לספק מים גם לצד הירדני בעלות כמעט אפסית. אני מאמין שניתן יהיה גם לייצר חשמל עם מפלים כאלה ואחרים. אני מאמין שניתן יהיה לייצר אגמים בנגב, סביבם יהיה בתי מלון והמים יהיהו נקיים כמו בכינרת. אני מאמין שניתן ליישב בצד הישראלי שלושה מיליון ישראלים, שלושה מיליון מקומות עבודה, ואני מאמין שניתן לייצר את התעלה תוך שנתייםזה פרויקט כלכלי שיהיה על הגבול בין ישראל לירדן. אני מאמין שזה יחזק גם את הפלסטינים ביריחו. אבל אין לי ספק שזה יקום, אם זה היה תלוי בי היית מתחיל מחר לחפור, אך זה לא תלוי בי."

 

אלקין: "מזהיר את קבוצת בזן שלא לנסות אותנו"

השר להגנת הסביבה, זאב אלקין בוועידת האנרגיה, התייחס לשורת התקלות שהתרחשו לאחרונה במפעל כרמל אוליפינים שבמתחם בז"ן, ואמר: "אני מזהיר את קבוצת בזן שלא לנסות אותנו. נמשיך לדרוש ממפעלי אנרגיה את הדרישות המקצועיות המחמירות לטובת איכות הסביבה ובריאות הציבור. אני מזהיר כי המשרד כבר הוכיח בעבר את יכולתו ללכת עד הסוף כשמדובר בנושאים מהותים, כמו שהובלנו את סגירת מכל האמוניה בחיפה, והייתי מציע למפעלים דוגמת קבוצת בזן, שלצערנו לפעמים הולכים איתנו עד הקצה, לא לנסות אותנו".

 

עוד הוסיף השר אלקין: "נעשה שקר בנפשנו אם נחשוב שניתן בו זמנית לצמצם את השימוש בפחם ולחסוך בחיי אדם, כאשר במקביל מנסים לעצור ולעכב את פרוייקט קידום הגז הטבעי". עוד טען כי "עיריית חיפה עושה הכל כדי לעכב את תשתית פריסת הגז".

 

לדבריו, "המשרד רואה חשיבות רבה בפיתוח מהיר של הגז הטבעי ויש גם לקדם את תשתיות ההפצה של הגז לתעשייה ולתחבורה בדחיפות. נמשיך לפעול בשיתוף הפעולה עם משרד האנרגיה למימוש חזון אפס שימוש בפחם במדינת ישראל".

 

בהכנת הידיעה השתתפו צחי שדה ואילנה קוריאל

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אבי מועלם
יובל שטייניץ
צילום: אבי מועלם
מומלצים