שתף קטע נבחר

ביקור היסטורי - וטעון: "וויליאם, סע להתנחלויות ולמשפחת תמימי"

מתום המנדט וקום המדינה העדיפה ממשלת בריטניה למנוע ממשפחת המלוכה להגיע לביקור רשמי בישראל. הקיץ, בשנת ה-70 לישראל, יגיע ארצה הנסיך וויליאם - ויבקר גם ברשות הפלסטינית. גורמים פלסטינים וארגוני זכויות אדם מקווים שהביקור ההיסטורי גם ישפיע על המצב בשטח

מקום המדינה נמנעה משפחת המלוכה הבריטית מביקורים רשמיים בישראל. הקיץ, בשנת השבעים למדינה, יגיע ארצה הנסיך וויליאם לביקור היסטורי. בהודעת ארמון קנזינגטון נמסר שהדוכס מקיימברידג' יגיע לביקור במזרח התיכון לבקשת ממשלת בריטניה ויבקר בישראל, הרשות הפלסטינית (שהוצגה כ"השטחים הפלסטיניים הכבושים") וירדן.

הנסיך וויליאם (צילום: AP) (צילום: AP)
הנסיך וויליאם(צילום: AP)
 

הנסיעה של וויליאם צפויה להיות המאתגרת והרגישה ביותר שלו עד כה, ציון דרך משמעותי עבור השני בסדר הירושה לכתר אחרי הנסיך צ'רלס. אליסטר ברט, שר זוטר במשרד החוץ הבריטי שאחראי על המזרח התיכון, אמר שמדובר ב"ביקור חשוב ובהזדמנות ייחודית לחזק את הקשרים הדיפלומטיים והתרבותיים באזור".

 

מתום המנדט הבריטי והקמת המדינה בחר משרד החוץ הבריטי לסרב להזמנות שהגיעו מירושלים. הממשלה הבריטית חששה לחשוף את משפחת המלוכה לפוליטיקה הסבוכה של הסכסוך הישראלי פלסטיני, ולהכעיס את בעלות בריתה של בריטניה.

 

הישראלים ראו את בכירי משפחת המלוכה מבקרים בדיקטטורות במזרח התיכון (סעודיה למשל) ופוסחים על ישראל. "אנחנו הדמוקרטיה היחידה במזרח התיכון, אז למה הם הולכים לדיקטטורות ערביות ולא מגיעים אלינו?", צוטט בכיר ישראלי בטלגרף ב-2015.

  

לאור ההימנעות של משפחת המלוכה הבריטית מביקורים רשמיים אמרו אתמול בגרדיאן שמדובר בצעד בלתי צפוי. לפי הטלגרף, ההחלטה ההיסטורית משקפת את העמקת שיתוף הפעולה בין בריטניה לישראל בנושאי ביטחון וסחר, ואת רצונה של בריטניה להרחיב את השפעתה במזרח התיכון.

וויליאם וקייט מידלטון (צילום: MCT) (צילום: MCT)
וויליאם וקייט מידלטון(צילום: MCT)
 

בניגוד לישראל ולרשות הפלסטינית ירדן אירחה את אנשי משפחת המלוכה פעמים רבות, כולל ביקור רשמי של המלכה אליזבת ובעלה הנסיך פיליפ ב-1984. נציגים ממשפחת המלוכה הגיעו לישראל רק לביקורים פרטיים. אביו של וויליאם, הנסיך צ'רלס, הגיע להלוויות של יצחק רבין ב-1995 ושמעון פרס ב-2016.

 

אחרי הלוויית פרס עלה צ'רלס לראשונה לקבר סבתו, הנסיכה אליס, אמו של הנסיך פיליפ שקבורה בהר הזיתים. הנסיך פיליפ עלה לקבר אמו ב-1994, כשהגיע לטקס הוקרה לנסיכה שהצילה יהודים יוונים בשואה והוכרה כחסידת אומות עולם. הדוכסים מקנת וגלוסטר, בני דודים של המלכה אליזבת, ביקרו בישראל ב-1998 וב-2007 בהתאמה.

הנסיך צ'רלס בהלוויית פרס בירושלים (צילום: AFP) (צילום: AFP)
הנסיך צ'רלס בהלוויית פרס בירושלים(צילום: AFP)
 

הביקור הרשמי של וויליאם באזור צפוי להיות טעון במיוחד. ארגוני זכויות אדם הספיקו לקרוא אתמול לנסיך להפוך אותו ליותר מביקור דיפלומטי – ולנצל את ההזדמנות כדי לשנות את המציאות.

 

אלן הוגארת, נציג ארגון אמנסטי בבריטניה, אמר כי ארגון זכויות האדם הבינלאומי "מקווה שהנסיך וויליאם יבקר בקהילות הפלסטיניות שנפגעו בכיבוש הישראלי במשך 50 שנה. הוא יכול גם להקשיב למשפחות, למשל המשפחה של עהד תמימי, שיכולה לספר לו איך זה מרגיש כשעוצרים את הילדים שלך על עבירות קלות – או פשוט להפגין נגד הכיבוש".

המלכה אליזבת. ביקרה בדיקטטורות ערביות, ולא בישראל (צילום: EPA) (צילום: EPA)
המלכה אליזבת. ביקרה בדיקטטורות ערביות, ולא בישראל(צילום: EPA)
   

הוגארת הוסיף שאמנסטי מנהלת קמפיין ברחבי העולם, כולל בבריטניה, לאסור על ייבוא מוצרים מההתנחלויות. "אנחנו מקווים שהנסיך וויליאם יראה חוזק מוסרי ויתמוך בקמפיין שלנו", הוא אמר.

 

גורם פלסטיני שהעדיף להישאר בעילום שם אמר לגרדיאן שהביקור של הנסיך הוא הזדמנות לבקר בשטחים שסיפחה ישראל במזרח ירושלים ובהתנחלויות הבלתי חוקיות, מה שיעזור לוויליאם להבין את תפקידה ההיסטורי של בריטניה בסכסוך.

השגריר הבריטי דיוויד קוורי (צילום: אלי אטיאס) (צילום: אלי אטיאס)
השגריר הבריטי דיוויד קוורי(צילום: אלי אטיאס)
 

"אנחנו מקווים שהביקור הוא הזדמנות לראות את המציאות בשטח", אמר הגורם הפלסטיני. בלשכת הנשיא הפלסטיני אבו מאזן נמסר שאבו מאזן "מברך על הביקור החשוב, והוא מקווה שהוא יתרום לחיזוק הידידות בין שני העמים".

 

"זו מתנה מיוחדת לשנת העצמאות ה-70", אמר נשיא המדינה ראובן ריבלין על הביקור של הנסיך. ראש הממשלה בנימין נתניהו הבטיח שוויליאם "יתקבל באהדה גדולה". ג'ונתן ארקוש, נשיא מועצת הנציגים של יהודי בריטניה, אמר כי היהודים בממלכה "מאושרים מכך שבשנת ה-70 לישראל הדוכס מקיימברידג' יגיע לביקור מלכותי רשמי ראשון במדינה. זה משהו שאנחנו אומרים כבר הרבה זמן". דיוויד קוורי, השגריר הבריטי בישראל, אמר שהוא בטוח שהביקור של וויליאם יהיה הצלחה גדולה מאוד וישפיע בצורה משמעותית על היחסים.

"מתנה מיוחדת לשנת ה-70". הנשיא ריבלין (צילום: מארק ניימן, לע"מ) (צילום: מארק ניימן, לע
"מתנה מיוחדת לשנת ה-70". הנשיא ריבלין(צילום: מארק ניימן, לע"מ)
 

את הרגישות הפוליטית סביב הביקור ניתן היה להבין בנוסח העברי של השגרירות הבריטית בתל אביב, שהודיע שהנסיך יבקר "ברשות הפלסטינית" ולא "בשטחים הפלסטיניים הכבושים" כפי שנכתב במקור. "איזה מתורגמן יש לכם? או שהמונח 'כיבוש' נעלם מהטרמינולוגיה שלכם כשאתם פונים לישראלים?", כתב גורם פלסטיני בטוויטר.

 

האפשרות שאחד מבני משפחת המלוכה יגיע לביקור ממלכתי ראשון בישראל עלתה בשנה שעברה, אז פורסם שבריטניה שוקלת ביקור רשמי לרגל מאה שנה להצהרת בלפור. ארגונים פרו-פלסטיניים זעמו על הפרסום ואמרו שמדובר ב"רעיון מזעזע".

 

הנסיך וויליאם יגיע למזרח התיכון ללא רעייתו, קייט מידלטון, שנמצאת בהריון שלישי וצפויה ללדת באפריל.


פורסם לראשונה 01/03/2018 22:49

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים