שתף קטע נבחר

נתניהו יוצא לארה"ב בצל החקירות, מנסה לשדר "עסקים כרגיל"

נתניהו וטראמפ ימצאו מכנה משותף בפגישתם החמישית השנה: שניהם במצב לא פשוט. שיעורי התמיכה הציבורית בארה"ב בטראמפ בשפל חסר תקדים, ומתרבים הדיווחים על חילוקי דעות וריבים בתוך הכוורת של הנשיא

 

 

טראמפ ונתניהו - בתחילת השנה (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
טראמפ ונתניהו - בתחילת השנה(צילום: רויטרס)
ראש הממשלה בנימין נתניהו ייצא הלילה (שבת) בלוויית רעייתו שרה לביקור בן חמישה ימים בארה"ב, בצל חקירות המשטרה בתיקי 1000, 2000 ו-4000 שלפחות האחרון שבהם הולך וסוגר עליו ועל רעייתו. נתניהו מנסה לשדר עסקים כרגיל, ובסביבתו אומרים כי החקירות לא משפיעות בשום צורה על ההכנות המורכבות לקראת הביקור בארה"ב.

 

נתניהו אמר לקראת נסיעתו: "אני יוצא הלילה לארה"ב, לביקור חשוב, שם אפגש עם נשיא ארה"ב דונלד טראמפ ואנאם בפני הוועידה השנתית של איפא"ק. אודה לו בשם עם ישראל על העברת השגרירות האמריקנית לירושלים, לכבוד יום העצמאות ה-70 של מדינת ישראל. אדון עם הנשיא בראש ובראשונה באיראן, בייחוד לקראת ההחלטה בנושא תוכנית הגרעין".

 

 

סביר להניח שבבית הלבן נתניהו ימצא עזרה מחבר קרוב - שכזכור בעבר ידע להתקשר למעון רה"מ ברחוב בלפור בדיוק כשחוקרי המשטרה היו שם גם הם. טראמפ דאג להלין את נתניהו ורעייתו בבלייר האוס – כביטוי ליחסים הטובים בין המנהיגים ובין המדינות.

 

נתניהו וטראמפ ימצאו מכנה משותף בפגישתם החמישית השנה: שניהם במצב לא פשוט. שיעורי התמיכה הציבורית בארה"ב בטראמפ בשפל חסר תקדים. בארה"ב יש דיווחים רבים על חילוקי דעות וריבים בתוך הכוורת שלו ואפילו דיבורים על תסכול שלו מחתנו ג'ארד קושנר ובתו איוונקה טראמפ.

 

"ניו יורק טיימס" דיווח שטראמפ ביקש מראש הסגל שלו בבית הלבן ג'ון קלי לסייע לו בהדחתם של השניים וזאת על רקע חוסר שביעות רצון מתפקודו של קושנר והפרסומים אודותיו – ובעיקר העובדה שלפני כמה ימים איבד קושנר את סיווגו הבטחוני והוא אינו רשאי עוד לקבל מסמכים סודיים. הוושינגטון פוסט דיווח כי בכירים בלפחות ארבע מדינות דנו באופן פרטי בדרכים שבהן הם יכולים לתמרן את קושנר, תוך ניצול קשייו הכלכליים וחוסר הניסיון שלו במדיניות חוץ. בין המדינות שדנו בנושא היו ישראל, סין, איחוד האמירויות ומקסיקו. גורמים רשמיים בבית הלבן הביעו דאגה מהאפשרות שקושנר "תמים ומרומה על ידי גורמים זרים", שלדבריהם מבקשים לעבוד מולו באופן ישיר ולא עם אנשי צוות מנוסים יותר. ואם זה לא מספיק: רשת NBC דיווחה כי טראמפ מתכנן להחליף את היועץ לביטחון לאומי, הרברט מקמאסטר, על רקע מתיחות בינו לבין הנשיא. הידיעה הוכחשה על ידי גורם בסביבתו של טראמפ. בשבוע שעבר התפטרה יועצת התקשורת הבכירה של הנשיא הופ היקס.

 

קושנר היה הרוח החיה בגיבוש עסקת השלום האולטימטיבית ביחד עם השליח המיוחד ג'ייסון גרינבלט והשגריר האמריקני בישראל דיוויד פרידמן. הרחקתו מהבית הלבן, אם אכן תתרחש, עשוייה לחזק את הקו הימני בקרב שלושת היועצים שטיפלו בתהליך השלום במזרח התיכון ובעיקר גישתו של פרידמן שדחף להכרה בירושלים כבירת ישראל ולהקדמת העברת השגרירות האמריקאית מתל-אביב לירושלים – גישה שכאמור התקבלה.

 

האם טראמפ יגיע לחנוכת השגרירות?

במצב שבו נתניהו נחשד כברווז צולע על רקע חקירותיו וטראמפ מסובך שוב בדיווחים על מתיחויות, התפטרויות והדחות בכוורת שלו – סביר להניח שהשניים ירצו להראות השגים ומהר. אחד הנושאים שיעלו בפגישתם ביום שני בערב (שעון ישראל) תהיה אפשרות הזמנתו של הנשיא טראמפ לטקס קביעת הדגל מעל שגרירות ארה"ב ברחוב דוד פלוסר 14 בשכונת ארנונה בירושלים, ב-14 במאי השנה.

 

נתניהו בנאום מצולם לוועידת איפא"ק. ארכיון (צילום: AP) (צילום: AP)
נתניהו בנאום מצולם לוועידת איפא"ק. ארכיון(צילום: AP)

נתניהו היה רוצה לראות את טראמפ מגיע לישראל ומצטלם איתו בטקס החגיגי בשגרירות האמריקאית בירושלים. מבחינת נתניהו מדובר בהישג חשוב מאוד – שבוודאי יככב בשידורי תעמולת הבחירות – יהיו מתי שיהיו, ולא מן הנמנע שלאור ההתפתחויות בחקירה – יוקדמו ותקיימו עוד השנה.

 

נתניהו ידון עוד עם טראמפ על עסקת השלום האולטימטיבית שלו והאם טראמפ מתכוון להגיש אותה – גם אם הפלסטינים ימשיכו בסירובם לחזור לשולחן המו"מ. בעבר פורסם שנתניהו לוחץ על טראמפ להציג את התוכנית גם במקרה כזה.

 

הנושא המרכזי מבחינת נתניהו יהיה איראן, איראן ושוב פעם איראן: נתניהו ממשיך להוביל את הקו של ביטול ההסכם או תיקונו. חשוב לו להגיע לתיאום עם טראמפ לקראת 12 במאי, המועד שבו יפקע האולטימטום שהציג טראמפ בפני המעצמות לתיקון הסכם הגרעין.

 

נתניהו יעלה את הנושא גם בנאומו בועידת איפא"ק ביום שלישי. איפא"ק תומכת בהצעת חוק המרחיבה את הסנקציות נגד משמרות המהפכה האיראניות.

 

לאחר מכן יגיע נתניהו לפגישות בבית הנבחרים ובסנאט וידון שם עם ראשי הקונגרס משתי המפלגות בשורת נושאים ובהם הסכם הגרעין עם איראן והמשך ההתבססות של איראן בסוריה והתוקפנות האיראנית באזור. ישראל מודאגת מכך שהאמריקנים אינם מעורבים מספיק במאמצים לבלום את ההתבססות האיראנית ומשאירים את הזירה כמעט במלואה לרוסים, מה שמעמיד את ישראל במצב בעייתי מאוד. נתניהו יעלה גם את דאגתה של ישראל מכוונת איראן להקים מפעלים ליצור טילים מדוייקים לחיזבאללה בלבנון ובסוריה.

 

בועידת איפא"ק תהיה השנה נוכחות ישראלית משמעותית שתכלול, בין היתר, את השרים בנט, שקד, שטייניץ והנגבי; שגריר ישראל באו"ם דני דנון; יו"ר המחנה הציוני אבי גבאי; יו"ר האופוזיציה יצחק הרצוג; ח"כ ציפי לבני, סתיו שפיר ומיכל רוזין. עוד ישתתפו שגריר ארה"ב בישראל דיוויד פרידמן, ראש עיריית ירושלים ניר ברקת, נשיא גוואטמלה ג'ימי מוראלס שהחליט להעביר את שגרירות גוואטמלה לירושלים. הנואם המרכזי יהיה סגן הנשיא מייק פנס. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
טראמפ ונתניהו בינואר השנה
צילום: רויטרס
מומלצים