שתף קטע נבחר

דרשה להגדיל מזונות כי "בעלי מלבין כספים"

אישה החיה בנפרד מבעלה קיבלה ממנו מדי חודש 9,300 שקל עבורה ועבור הילדים. אולם היא טענה שהוא מרוויח יותר מהסכום שעליו הוא מדווח

בית הדין הרבני הגדול קיבל לאחרונה ערעור שהגישה אישה בדרישה להגדיל את דמי המזונות שמשלם לה בעלה החי בנפרד ממנה. הרכב בראשות הרב הראשי לישראל דוד ברוך לאו, חלק על קביעתו העקרונית של בית הדין האזורי והורה לקיים דיון בנושאים שבמחלוקת.

 

בני הזוג לא התגרשו אבל חיים בנפרד מאז שהבעל עזב את הבית. לפני כשנה קבע בית הדין האזורי שהבעל ישלם לאישה מזונות חודשיים בסך 5,000 שקל, בנוסף למזונות בסך 4,300 שקל עבור ילדיהם. האישה טענה שהבעל משתמש בחברה שבבעלותו להלבנת הון, ולמעשה מרוויח יותר מכפי שהוא מציג.

 

בית הדין האזורי אכן מצא "בקיעים" בגרסתו של הבעל, שלפיה הוא משתכר רק 13 אלף שקל, והתרשם שרמת חייו גבוהה מזו של אדם שזו משכורתו. למרות זאת, בית הדין סבר שאי אפשר לחייבו בסכום גבוה יותר.

 

בערעור שהגישה האישה היא ביקשה לחייב את האב במזונות ילדים בסך 10,050 שקל, בתוספת דמי מדור ועוד שורה של הוצאות. הדיון התמקד בסוגיית מזונות האישה, וליתר דיוק בסוגיה שלפיה האישה "עולה" עם בעלה ואינה יורדת, בכל הקשור לרמת החיים.

 

בית הדין האזורי היה בדעה שבכל מזונות שהאישה זכאית להם מדין "עולה עמו ואינה יורדת", זכאותה היא רק אם הבעל איתה בבית, בעוד שאם הם בנפרד היא אינה זכאית להם, אפילו אם הבעל עזב את הבית בלי שום נימוק.

 

הדיינים הבהירו שעמדתם של רוב הפוסקים הגדולים לאורך הדורות – כולל הרמב"ם ו"השולחן ערוך" אך בשונה מרש"י – אינם סוברים שכש"אינה עמו" יש שינוי במזונות. כלומר, לפי הדיינים, כל עוד האישה לא נחשבת מורדת, היא זכאית למזונותיה גם אם השניים כבר לא גרים יחד.

 

בנוסף, הדיינים הבהירו שגם לפי אלה שחולקים על כך, הדבר תלוי בסיבת הפירוד. הם הוסיפו כי גם לשיטתו של בית הדין האזורי היה צריך לחקור ולבדוק מי אשם בפירוד: אם הבעל אשם – לפסוק מזונות לפי דין "עולה עמו", ולא להתעלם מהעניין.

 

בסיומו של פסק הדין הורה בית הדין למזכירות לקבוע מועד לדיון עם הצדדים במכלול הנושאים שבמחלוקת.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: Shutterstock
אילוסטרציה
צילום: Shutterstock
עו"ד אהרן בניסטי
מומלצים