שתף קטע נבחר

ראש הסגל, המנכ"ל והיועץ המשפחתי: מפלילי נתניהו

עד מדינה שלישי: ניר חפץ מצטרף לשלמה פילבר וארי הרו, שהלכו יד ביד עם נתניהו קרוב ל-20 שנה. הפרופילים של עדי המדינה

 

 

שלושה מקורבים שהפכו לעדי מדינה. חפץ, הרו ופילבר (צילום: מוטי קמחי, שאול גולן) (צילום: מוטי קמחי, שאול גולן)
שלושה מקורבים שהפכו לעדי מדינה. חפץ, הרו ופילבר(צילום: מוטי קמחי, שאול גולן)

אחד מהם היה ראש הסגל. שני שימש כמנכ"ל המשרד. ועכשיו מגיע השלישי, יועץ התקשורת הצמוד של המשפחה. כפי שנחשף ב-ynet, ניר חפץ חתם על הסכם עד מדינה בתיק בזק, ובכך הפך להמקורב השלישי לראש הממשלה בנימין נתניהו שחותם על הסכם עד מדינה נגדו. אלו הם השלושה.

 

ניר חפץ

חפץ שימש בשנים 2014‑2017 יועץ התקשורת של משפחת נתניהו, ובעיקר של רעיית ראש הממשלה שרה נתניהו. הוא נחשב בשנים האחרונות לאחד מאנשי האמון של ראש הממשלה נתניהו ולא אחת התייצב להגן על המשפחה בתקריות שונות בתקשורת. הוא נעצר בפרשת בזק (תיק 4000) ובפרשת גרסטל, ואתמול שוחרר למעצר בית. היום נחשפו ב-ynet מגעיו עם המשטרה ורשות ניירות ערך לגבי הגעה להסכם עד מדינה, והוא הוקפץ למשרדי להב 433 בלוד.

 

ניר חפץ לצד בנימין נתניהו (צילום: עמית שאבי) (צילום: עמית שאבי)
ניר חפץ לצד בנימין נתניהו(צילום: עמית שאבי)

בתקופה שבה שימש חפץ כיועץ התקשורת של משפחת נתניהו מבקר המדינה יוסף שפירא חשף כמה פרשות הקשורות לניהול מעון ראש הממשלה, שבהן היתה מעורבת ונפתחה נגדה חקירה פלילית. גורם שעבד במשרד ראש הממשלה באותה תקופה אמר ל"כלכליסט": "חפץ סייע לשרה לעמוד בלחצים התקשורתיים שהופעלו והיה מעין שומר אישי. הוא השקיע בעבודה עם שרה זמן רב בהשוואה למה שמצופה מדוברו הישיר של ראש הממשלה".

 

החיבור הרשמי הראשון של חפץ עם משפחת נתניהו נוצר ב-2009, אז מונה חפץ לראש מערך ההסברה הלאומי, לאחר שעזב את תפקידו ב"ידיעות אחרונות". בדצמבר 2010 עזב את התפקיד. במרץ 2011 מונה ליועץ מיוחד לנוחי דנקנר ולקבוצת אי.די.בי שהיתה אז בשליטתו. כעבור כחצי שנה, כשדנקנר קנה את "מעריב", חפץ מונה לעורך העיתון. בנובמבר 2012 סיים את תפקידו. מאותה תקופה, חפץ החל לייעץ לאנשי עסקים ולפוליטיקאים, כולל בתקופה שבה שימש כדובר משפחת נתניהו.

 

אחת החברות ששכרו את שירותיו של חפץ היא גינדי השקעות, לאחר משבר קריסת המרפסות בחדרה בדצמבר 2013. אז, מרפסות בדירות שטרם אוכלסו בפרויקט של החברה קרסו על דירות שבקומות שמתחתיהן. חפץ הביא עמו את צבי האוזר, מי שהיה מזכיר הממשלה של נתניהו, כדי שינהל את המשא ומתן עם הדיירים. לקוח נוסף של חפץ היה ח"כ מאיר שטרית, עת התמודד על תפקיד נשיא המדינה ב-2014.

 

ב-2015, כשנתניהו כיהן כשר הבריאות, פורסם כי חפץ ייעץ בתשלום לארבע חברות בתחום הבריאות: אסותא מרכזים רפואיים, איגוד חברות תיירות מרפא, שראל וצמל. החברות שכרו את שירותיו של חפץ כדי להתמודד עם מסקנות ועדת גרמן, שהמליצה על שינויים בתחומי הרפואה, ובהם חיזוק מערכת הרפואה הציבורית וריסון הרפואה הפרטית ותיירות המרפא.

 

ניר חפץ ובעלי בזק שאול אלוביץ' בבית המשפט (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
ניר חפץ ובעלי בזק שאול אלוביץ' בבית המשפט(צילום: מוטי קמחי)

 

במהלך השנים ייעץ חפץ לחברות ולאנשי עסקים נוספים במגוון נושאים, כמו נדל"ן, פרסום, תחבורה ותקשורת. "מי שלקח אותו לא חיפש ראש קריאייטיבי, אלא קרבה לנתניהו ולשרי הליכוד", סיפר גורם בשוק התקשורת. גם קבוצת הכדורגל בית"ר ירושלים שכרה את שירותי חפץ, ביוני 2017, בניסיון לשפר את תדמית המועדון ולהטמיע ערכי סובלנות בקהל הקבוצה.

 

שלמה פילבר

במשך יותר מ-20 שנה ליווה שלמה פילבר את ראש הממשלה נתניהו, אבל לפני כשבועיים על הסכם עד מדינה בתיק 4000. פילבר הצעיר הכיר את נתניהו בבחירות הראשונות שלו ב-1996 כשהיה התחקירן הראשי במטה ההסברה של הליכוד. כשנתניהו הפסיד לברק בבחירות 1999 הוא מינה את פילבר ליו"ר המטה שלו. פילבר המשיך עם נתניהו גם למשרד החוץ בתקופת כהונתו של שרון.

 

לפני כשבועיים נחשף כי סיפר למקורביו על מקרה מאותה תקופה, אז אסר על נתניהו לקבל שעון בשווי 6,000 שקל שראש ממשלת איטליה סילביו ברלוסקוני דאז ביקש להעניק לו. "זומנתי לחדר של בני הזוג. שרה צרחה עליי. כעבור שבועיים פוטרתי", שחזר בפני מקורביו. בהמשך קיבל פילבר מנתניהו תפקיד ציבורי חשוב: מזכיר דירקטוריון רכבת ישראל.

 

שלמה פילבר. ליווה את נתניהו במשך יותר משני עשורים (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
שלמה פילבר. ליווה את נתניהו במשך יותר משני עשורים(צילום: מוטי קמחי)

שמו של פילבר, שנחשב לדמות מרכזית בחוגי הימין, נקשר עם מאמר מעורר מחלוקת שפורסם חודש לאחר רצח רבין בכתב העת "נקודה". כותרת המאמר, שפורסם בחתימתו של פילבר, הייתה "כדורי סרק". במאמר העלה פילבר את האפשרות שרצח רבין לא היה מעשה מתוכנן של יגאל עמיר כ"פושע אידיאולוגי", אלא "תאונת עבודה של השב"כ, כחלק ממזימה של אנשי שמאל שביקשו ללבות את הביקורת הציבורית כלפי הימין". המאמר צף מחדש עם מינויו למנכ"ל משרד התקשורת ב-2015. פילבר טען בתגובה כי את המאמר כתב עורך "נקודה" דאז, אורי אליצור ז"ל והוא רק ביקש מפילבר להיות חתום עליו במקומו.

 

לקראת הבחירות האחרונות ב־2015 החזיר ראש הממשלה את פילבר למרכז הזירה, מינה אותו ליו"ר מטה הבחירות של הליכוד והוא הפך לאיש אמון וסוד. הוא היה בקשר ישיר גם עם משפחת נתניהו, בעיקר עם שרה ויאיר. לאחר הניצחון בבחירות בחר נתניהו בפילבר לתפקיד מנכ"ל משרד התקשורת ומעשיו שם עומדים בליבה של חקירת פרשת בזק-וואלה. "תמרנו אותי", אמר פילבר למקורביו. "קיבלתי הוראות מפורשות מנתניהו. הייתי פיון במשחק".

 

לפי הסכם עד המדינה שנחתם איתו, פילבר לא יועמד כלל לדין פלילי. בסוף השבוע ערכו החוקרים עימות בין פילבר לבין מנכ"לית בזק, סטלה הנדלר, שחשודה במתן שוחד. "את ידעת על כל מה שהיה", אמר פילבר להנדלר, וציין כי קיים גם פגישות אישיות איתה בתיווכו של היועץ האסטרטגי, אלי קמיר, שהיה היועץ של בזק באותה התקופה. "נפגשנו - אני, את ואלי קמיר בעניין בזק", אמר. לטענת פילבר, חלק מאותן פגישות התקיימו בשעת לילה מאוחרת בביתו הפרטי של קמיר.

 

ארי הרו

עד המדינה הראשון נגד נתניהו מתוך הכוורת של ראש הממשלה היה ארי הרו. במסגרת ההסכם שנחתם איתו, ראש הסגל לשעבר בלשכת ראש הממשלה יורשע בהפרת אמונים, ירצה עבודות שירות במשך חצי שנה במקום עונש מאסר וישלם קנס של 700 אלף שקלים.

 

ארי הרו ובנימין נתניהו. ראש הסגל שהפך לעד מדינה (צילום: אלכס קולומויסקי "ידיעות אחרונות") (צילום: אלכס קולומויסקי
ארי הרו ובנימין נתניהו. ראש הסגל שהפך לעד מדינה(צילום: אלכס קולומויסקי "ידיעות אחרונות")

"זה לא דומה לשולה זקן, זה לא שעברתי על החוק יחד עם בנימין נתניהו ועכשיו אני מחפש להפיל את זה עליו כדי לחמוק מעונש", הסביר הרו את החלטתו לחתום על הסכם עד מדינה. "מאשימים אותי בעבירה שאיננה קשורה לראש הממשלה ולדעתי לא עברתי אותה. הברירה היא לא אם אני או הוא הולכים לכלא, אלא אם אני אלך לכלא ללא סיבה או לא".

 

הרו, שנולד בלוס אנג'לס ועלה לארץ עם משפחתו כשהיה בן 12, חזר לארה"ב אחרי שירותו בצה"ל, בחטיבת גולני. בהמשך שב לישראל וב-2002 החל לשמש כיועצו של נתניהו לקשרי חוץ וכממונה על גיוס תרומות בחו"ל. בין 2003 ל-2006 היה מנכ"ל ארגון ידידי תנועת הליכוד בארצות הברית - ובתקופה זו קישר בין נתניהו לבין תורמים גדולים. אז קיבל את הכינוי "שר האוצר של משפחת נתניהו".

 

 

בפברואר 2008 מונה כמנהל לשכתו של נתניהו, בעקבות פרישת המנהלת הקודמת איילת שקד. הוא שימש בתפקיד עם כניסתו של נתניהו למשרד ראש הממשלה ופרש ממנו בתחילת 2010 מסיבות בריאותיות. במרס 2014 חזר ללשכת ראש הממשלה ואז נחת בתפקיד היוקרתי ביותר והקרוב ביותר לנתניהו - ראש הסגל במשרד ראש הממשלה. הוא נאלץ לעזוב לאחר שנקלע לסיבוך משפטי מול משרד המשפטים ובדצמבר 2015 נעצר בחשד לשוחד והומלץ להעמידו לדין עקב חשד למכירה פיקטיבית של חברה שבבעלותה החזיק.

 

בעת החקירות המתנהלות נגד הרו תפסה המשטרה את הטלפון שלו שבו נמצאו הקלטות שיחות נתניהו-מוזס שהולידו את תיק 2000. מכאן הדרך לעסקת עד המדינה הייתה קצרה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מוטי קמחי, שאול גולן
חפץ, הרו ופילבר
צילום: מוטי קמחי, שאול גולן
מומלצים