שתף קטע נבחר

המדינה שנעלבה: ביזו את הכובע הלאומי

כובעי ה"אק-קלפק" הם סמל לאומי בקירגיזסטן. בעקבות הנחת הכובע על ראשו של כלב בתערוכה מקדמים בפרלמנט חוק שישווה את מעמדו של כיסוי הראש למעמד הדגל - ויגרור קנס כבד. בבירה יצאו לרחובות כדי להצדיע לו ב"יום הכובע הלאומי"

טופצ'ובק טורוגנלייב, יועץ לשעבר לנשיא קירגיזסטן, מחייך בעליזות ומעביר את אצבעו על שולי כובע ה"אק-קלפק" שלו – כובע שיש לו מקום של כבוד בחברה הקירגיזית. "הכובע הזה כל כך פשוט – ובכל זאת כל כך נהדר", הוא מסביר. "הוא מגן עליך גם מהשמש וגם מהקור".

 

עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ

 

הכובע בעל ארבע פינות, ובדרך כלל הוא לבן. לדברי טורגונלייב הוא מסמל את "הפסגות של הרי קירגיזסטן האדירים, המכוסים תמיד שלג".

יום הכובע הלאומי בבישקק (צילום: AFP) (צילום: AFP)
יום הכובע הלאומי בבישקק(צילום: AFP)

הקירגיזים רוחשים כבוד רב כל כך לכובע עד שהם מקדישים לו אפילו יום לאומי משלו. היום הזה חל אתמול (יום ב'), ותושבים בבירה בישקק יצאו לרחובות העיר לפסטיבל השנתי כשלראשיהם הכובע הלאומי.

 

עם זאת, השנה הוטל צל על יום הכובע הלאומי בגלל שערורייה שאפילו גרמה לשני חברי פרלמנט לקדם חוק הקובע שביזוי הכובע ייחשב לעבירה פלילית. בחודשים הקרובים ידון הפרלמנט בהצעת החוק. לפי ההצעה, אנשי ממשל, בכללם הנשיא, יחויבו לחבוש את הכובע באירועים דיפלומטיים.

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

הצעת החוק נובעת כנראה מהזעם שהתפרץ בדצמבר כשפורסמה תמונה מיריד כלבים מקומי שבה נראה כלב חובש את ה"אק-קלפק". חברי פרלמנט התלוננו שהתקדים הזה עוד יגרום לכך שהכובע יושם על ראשיהם של דובי קרקס וחזירים, וקראו להעמיד לדין את הבעלים של הכלב – צעירה המשתייכת למיעוט אתני החי בקירגיזסטן.

 

דנייאר מורזלייב, פטריוט בן 38, ארגן אתמול במרכז הבירה בישקק תהלוכה לאות תמיכה בכובע. הוא אמר כי החוק נחוץ כדי למנוע הישנות של מקרה הכלב. עם זאת הוא הדגיש כי לדעתו האישה שלה שייך הכלב לא התכוונה לפגוע בכבודו של הכובע: "זה לא היה כמובן מעשה נכון מצד הצעירה הלא-קירגיזית להניח את הכובע על ראשו של כלב, אבל אני לא חושב שהיא התכוונה להעליב", הסביר.

 

לפי הצעת החוק שתובא לפרלמנט הכובע יקבל מעמד זהה לזה של הדגל הלאומי. ביזויו של כיסוי הראש יגרור קנס בגובה 150 דולר. רמת העוני בקירגיזסטן, כדאי לדעת, היא השנייה בגובהה מבין הרפובליקות הסובייטיות לשעבר. לפי החוק, הרשויות יוכלו גם לאסור על מוכרי כובעים למכור כובעי קלפק המיובאים מסין השכנה וממדינות אחרות.

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

היוזמה לקיים יום לאומי בלתי רשמי לכבוד הקלפק נולדה ב-2011, פחות משנה אחרי ההתקוממות עממית שבה הודח שליט קירגיזסטן קורמנבק בקייב. ההפיכה, שהייתה השנייה בקירגיזסטן בתוך חמש שנים, עוררה גל פופוליזם במדינה. בהמשך אותה השנה נהרגו מאות בני אדם בעימותים אתניים בדרומה.

 

נשיא קירגיסטן, סואורונבאי ג'נבקוב, בן 59, עדיין לא הביע את עמדתו בנוגע להצעת החוק העוסקת בכובע. אם הצעת החוק לא תזכה לאישור משני שלישים מחברי הפרלמנט – היא תוכל לעבור רק אם הנשיא יחתום עליה.

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

לפני שנבחר לנשיא באוקטובר אשתקד הקפיד ג'נבקוב לחבוש אק-קלפק באירועים שונים הקשורים לקמפיין הבחירות שלו, אולם מאז שנבחר הוא כמעט אינו עושה זאת.

 

יש גם מי שמודאג מהצעת החוק. אינורו אלטיבייבה, חברת פרלמנט מתונה ממפלגת השלטון, מביעה תקווה שהצעת החוק לא תאושר. "לא נכון לגרום לאנשים לכבד את הקלפק באמצעות איסורים", הסבירה, וקראה במקום זאת לחנך לכבד אותו.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
מגן מהשמש - וגם מהקור. "אק-קלפק"
צילום: AFP
מומלצים