סיור יקבים? טיול מבשלות בירה!
מזג האוויר נפלא בתקופה הזו של השנה: רוצים לשלב טיול בטבע עם קצת אלכוהול? לא חייבים לצאת לסיור יקבים — מה דעתכם על טריפ של מבשלות בירה? לטל חוטינר יש כמה המלצות פלוס רשימה של בירות שוות במיוחד שעולות על המדפים בישראל
אז קצת לפני ניקיונות הפסח וביעור החמץ וקצת לפני הפקקים והצפיפות הדביקה עם כל עם ישראל בחול המועד, נשארו לנו עוד שבועיים בערך כדי לשתות בירה, לטייל בנוף הפריחה הנהדרת, ליהנות ממזג האוויר בחוץ ולתפוס ראש. כי אם חשבתם שסיור אלכוהול זה רק יקבים, תחשבו שוב. עכשיו יש גם די הרבה מבשלות ברחבי הארץ ששווה להגיע אליהן כדי לשתות משהו טוב.
אזור יואב יהודה
קפצתם לטיול בחבל עדולם שבאזור יואב ויהודה, כלומר האזור הפורח והיפהפה הזה המשופע ביקבים מצוינים ופתאום מתחשקת לכם בירה, מה עושים? מכביש 38 פונים לכיוון היישוב לי־און שריגים בכביש 353 וממש בכניסה ליישוב מתפרס לו ה"ביר גארדן" של מבשלת שריגים. המבשלה הוקמה על ידי שני חברים חובבי בירה שבמהלך הקריירות שלהם בהיי־טק נחשפו לבירות שונות ברחבי העולם והחלו לבשל בירות כתחביב. הבירות של כל אחד בנפרד זכו בפרסים שונים, והשניים הפכו את התחביב לעסק. ב־2011 פתחו החברים, עופר ואוהד, מבשלת בוטיק בשריגים והחלו לייצר שתי סדרות, כל אחד לפי סגנונו ואהבתו. אוהד עם סדרת "עמק האלה" האירופאית והקלאסית, ועופר עם סדרת "רונן" הקצת משוגעת בסגנון הבוטיק האמריקאי מלא הטעמים והמוקצן.
בסדרת עמק האלה בירות כמו חיטה בווארית, אירית אדמונית, טריפל בלגית חזקה ובלונד אנגלי נהדרת עם ניחוח פרחוני וכייפי ושילוב טוב של מתיקות מאלטית ומרירות כישותית ב־5.2% אלכוהול.
בצד הפרוע של רונן אפשר למצוא בירות כמו זו "הכהה המרושעת" — אייל כהה וחזק עם ניחוחות קפה קלוי ומעט שוקולד מריר; "החיטה המחוצפת" — בירת חיטה ענברית מתובלת, פירותית וארומטית מאוד; וכמובן את "הבירה המכוערת", שפעם קראו לה ההודית המכוערת, בסגנון IPA, כלומר מרירות גבוהה, תיבול נהדר עם הדריות ומשהו מעט טרופי ב־6.5% אלכוהול. כיף גדול.
הביר גארדן של המבשלה מזמין אתכם לשתות את הבירות טריות־טריות עם אוכל כייפי שמלווה טוב את הבירות (גם לילדים יש מה לאכול), אווירה טובה, מוזיקה ונוף נהדר בלב אזור יפהפה ופורח. אז למה אתם מחכים.
איפה: בכניסה ליישוב לי־און שריגים. שעות פעילות: שישי ושבת 17:00־10:30.
צוקים בדרך לאילת
אם במקרה נסעתם דרומה אל המדבר או בדרך לאילת, זה בדיוק הזמן לעצור לבירה מדברית טובה (לא עבור מי שנוהג כמובן). מבשלת "בירה בערבה", שמייצרת בירה בשם קָצֵרה על שם הנחל הסמוך, ממוקמת בכניסה ליישוב צוקים בערבה. אוהד כץ, אגרונום במקצועו, מייצר בירות כמו קצרה בלונד, קצרה כהה וקצרה ענברית מסוגי לתתים שונים ממי בארות מקומיים. במקום יש סיורים מודרכים בהם מכירים את חומרי הגלם השונים ובעיקר טעימות בנוף מדברי או במסעדת "אורסולה" הסמוכה. כיף גדול באמצע מדבר.
איפה: בכניסה ליישוב צוקים, בערבה. שעות פעילות: שישי־שבת מ־13:00.
ביר גארדן בהוד־השרון
עוד מקום לדגום בו בירות לצד פסטיבל נקניקיות הוא ה"ביר גארדן פאולנר" שסניפיו נמצאים בשרונה בתל־אביב ובקניון שרונים בהוד־השרון. אמנם אצלנו האביב החם כבר מכה בראש אבל באירופה נחגג עכשיו פסטיבל בירות החורף "סלבטור פסט", לכבודו גם אצלנו אפשר לשתות כאן את בירת הדאבל בוק פאולנר סלבטור 7.9%, עם כמות לתת הגבוהה בכ־50% וכפולה מהמקובל. לצד הבירה יוגש בפסטיבל תפריט נקניקיות מיוחד בו אפשר למצוא נקניקיית המבורגר, נקניקיית אמנטל, נקניקיות מיני קשורות, נקניקיית פרעצל, נקניקייה חריפה, ועוד.
איפה: ביר גארדן PAULANER, אלברט מנדלר 3 מתחם שרונה תל־אביב, טלפון: 03-6544334.
• ביר גארדן PAULANER, הרקון 2, מתחם שרונים, הוד־השרון, טלפון: 09-8899479.
עוד שלוש מבשלות מומלצות:
• בירה אלכסנדר, צבי הנחל 19 עמק חפר. שעות פעילות: מ־11:00 בבוקר עד 23:00.
טלפון: 053-9443875.
• מבשלת ג'מס, המגשימים 15 פתח תקווה. שעות פעילות: א־ה מ־12 בצהריים עד אחרון הלקוחות. מוצ"ש: שעה אחרי צאת השבת עד אחרון הלקוחות. טלפון: 03-9195367.
• בירה בזלת, מתחם קסם בקצרין. שעות פעילות: א־ו, 10:00 עד 17:00. טלפון: 074-7034094.
חדשות על המדף
והנה גם המלצות על כמה בירות חדשות שהגיעו לארץ בימים אלה מווייטנאם, איטליה ובלגיה.
דליריום
מותג הבירה הבלגי עושה קאמבק לארץ. מדובר במותג מעניין מאוד שהושק ב־1988 במבשלת Huyghe שממותגת על ידי הפיל הוורוד על רקע תכלת שמתנוסס על כל בקבוק. ומדוע? כי הבירה הראשונה שהושקה תחת המותג היא "דליריום טרמנס" ששמה נגזר משמו של תסמין גמילה מאלכוהול, בו מופיעות לעיתים הזיות בהן רואה הנגמל פילים ורודים. הבקבוקים החלביים מזכוכית צבועה מבליטים את הבירה והפיל על כל מדף או מקרר. לארץ מגיעים שלושה סוגי בירה מהמותג המרתק, וכולן חזקות ומיוחדות.
דליריום טרמנס (Delirium tremens) – אייל בלגי בהיר וחזק, 8.5% אלכוהול, עם ניחוחות מעט הדריים ומתובלים. בירה מאוזנת ומתקתקה שמצליחה להסתיר יפה את אחוז האלכוהול הגבוה שמשתלב יפה בטעמים. הבירה זכתה בתואר "הבירה הטובה בעולם" ב־1998 ב־"World Beer Championships" שהתקיימה בשיקגו.
דליריום נוקטורנום (Delirium nocturnum) – אייל בעל 8.5% אלכוהול, בירה עמוקה וכבדה יותר אך לא מכבידה ועדיין מאוזנת. ניחוחות קרמל ומעט שוקולד יחד עם מרירות טובה.
דליריום רד (Delirium red) – בירה פירותית עם פירות אדומים מתקתקים וניחוחות של דובדבן ופרי יער. זו העדינה מהשלוש, רק 8% אלכוהול.
בקבוקים של 330 מ"ל יעלו 13־15 שקלים בחנויות. אפשר למצוא בפאבים גם מהחבית.
וולטרס פילסנר
פילסנר גרמנית קלאסית, כלומר קריספית, בהירה, קלילה ודי יבשה בלי המרירות הגבוהה של הסגנון המקביל בצ'כיה ארץ המקור. המבשלה הוותיקה מייצרת את הבירה המדויקת ליד העיר הגרמנית בראונשוויג כבר מ־1627. הבירה נמכרת בארץ במחיר מפתיע מאוד של 29 ש' לשישייה, ופחית של חצי ליטר ב־6־5 ש', ואפשר אפילו למצוא במבצעים זולים יותר. שווה.
סייגון ספיישל
בירה וייטנאמית יבשה ובהירה כמו שאוהבים במזרח הרחוק. מדובר בבירת לאגר בהירה עם ניחוחות רעננים של דגנים ומרירות נמוכה יחסית שתשווק בעיקר במסעדות אסיאתיות ובמעדניות. פרופיל הטעמים מתאים מאוד למאכלים אסיאתיים וגם למטבח הישראלי.
מנבראה ביונדה
בירת בוטיק איטלקית שמיוצרת במבשלה ותיקה למרגלות האלפים. הבירה עדינה עם ניחוח מעט פרחוני ומתקתק בזכות תוספת התירס שמבושלת עם השעורה. 4.8% אלכוהול. כ־15 שקל.
בראסרי דה ברונהאוט
בירות מנזרים בלגיות חדשות בישראל, והפעם גם בשורה לנמנעים מגלוטן: אייל אורגנית ללא גלוטן מיוצרת בתהליך ייחודי וטבעי בו מרחיקים את הגלוטן מהבירה עצמה. בירה בהירה, בעלת טעמים עגולים מתקתקים ומתובלים. 6.5% אלכוהול, 13 שקל. ויש גם בירת טריפל אורגנית וללא גלוטן מאותה מבשלה. בירה מלאה, חזקה ועוצמתית בעלת ניחוחות של שמרים טריים, תיבול מעניין ומתיקות יחד עם גוף מלא וסיומת ארוכה מאוד. 8% אלכוהול, 13 שקל.

