שתף קטע נבחר

נשים בכנסת: מדברות פחות, עושות יותר

ד"ר חן פרידברג מהמכון הישראלי לדמוקרטיה, שהשתתפה בפאנל של אולפן ynet לכבוד יום האישה הבינלאומי, אומרת שהנשים בכנסת פעילות יותר מבחינה פרלמנטרית מהגברים. והאם חברות כנסת חושבות שיש סיכוי לאישה שנייה בראשות הממשלה בישראל?

 

 

"אנחנו נמצאים במצב טוב מאוד ביחס לעבר, עם ייצוג שיא של 34 נשים בכנסת. נקודת השפל הייתה ב-88', אז היו בכנסת רק שבע נשים, אז אין ספק שהמגמה מצוינת". ד"ר חן פרידברג, מרצה באוניברסיטת אריאל ועמיתת מחקר במרכז הישראלי לדמוקרטיה, חוקרת במשך שנים את ייצוג הנשים בכנסת, ולדבריה המגמה בשנים האחרונות היא חיובית. ד"ר פרידברג השתתפה הבוקר (יום ה') בפאנל מיוחד באולפן ynet לרגל יום האישה הבינלאומי, שבו ישבו גם חברות הכנסת מירב בן ארי, שרן השכל ורויטל סויד.

 

איך אנחנו ביחס לעולם?

"איפשהו באמצע. יש עוד לאן לשאוף ביחס ל-OCED, אנחנו נמצאים במקום 22 מתוך 35 מדינות, אבל גם שם צמצמנו פערים", אומרת ד"ר פרידברג. "אם שיעור הנשים בפרלמנטים ב-OCED הוא כיום 29% בממוצע, אז אנחנו כבר עם 27%".

 

ד"ר פרידברג חוקרת לא רק את ייצוג הנשים בכנסת, אלא גם את פועלן בוועדות. "במחקר שעשינו לאחרונה במכון לדמוקרטיה מצאנו שנשים פעילות יותר מעמיתיהן הגברים. הן מחוקקות יותר, שואלות יותר שאילתות ובכלל משתמשות בכלים פרלמנטריים שעומדים לרשותן יותר מהגברים. הדבר היחיד שבו הנשים קצת פחות בולטות מהגברים זה בנאומים. מבחינה סטטיסטית הנשים נואמות קצת פחות".

 

הפאנל באולפן ynet עם חברות הכנסת לכבוד יום האישה הבינלאומי ()
הפאנל באולפן ynet עם חברות הכנסת לכבוד יום האישה הבינלאומי

נקודת השפל הייתה ב-1988, כיום יש מספר שיא של נשים בכנסת ()
נקודת השפל הייתה ב-1988, כיום יש מספר שיא של נשים בכנסת
 

חברת הכנסת מירב בן ארי (כולנו) אמרה: "אנחנו פחות מדברות ויותר עושות, נשים הרבה יותר בעניין של עשייה. אני אישית חברה בשבע ועדות. בגלל שאני בקואליציה אז יש לי יותר משימות, כולל סיורים שהוועדות יוצאות אליהם, נוכחות בוועדות, שאילתות, דיונים. כשמדובר בדיבורים, יש הרבה גברים על הפודיום".

 

חברת הכנסת שרן השכל (ליכוד) אומרת שהיא מרגישה ביחס שונה כלפי חברות הכנסת. "הרבה פעמים מרשים לעצמם לדבר אלינו בצורה שונה שבה לא היו מדברים לגברים שהם חברי כנסת. עם זאת, אנחנו לא פוחדות מזה, אנחנו נשים חזקות מאוד, יש לנו פה, אנחנו לא מתביישות להגיד את מה שעל ליבנו ובגלל זה אנחנו גם נמצאות בפוליטיקה".

 

חברת הכנסת רויטל סויד (המחנה הציוני) הייתה פורצת דרך בזמנה בתחום הסנגוריה ונאלצה להתמודד עם העולם הגברי כבר אז.  "כשהתחלתי ב-1991 הייתי בין הסנגוריות הבודדות בארץ, שם באמת הייתה צריכה להיות התנהלות מאוד גברית וקשוחה כדי להצליח. כשהגעתי לכנסת יכולתי לחזור למניירות הנשיות, לסגל בחזרה התנהלות נינוחה. את יכולה להיות פחות קשוחה, יותר את".

 

החברה הישראלית בשלה לאישה כראש ממשלה?

בן ארי: "אני דווקא מאוד אופטימית בעניין הזה. אני חושבת שזה יגיע וזה יקרה".

השכל: "אני חושבת שכן. אורלי לוי-אבקסיס הכריזה אתמול על הקמת מפלגה, תמר זנדברג כנראה תוביל את מרצ, והרבה אנשים מבקשים מאיילת שקד לרוץ לראשות המפלגה שלה".

סויד: "זה באופק, אבל הציבור עדיין לא ממש בשל לזה, הוא עדיין צריך את האלמנט הביטחוני בעוצמה מאוד חזקה, הציבור צריך לעבור כברת דרך".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הפאנל של חברות הכנסת, היום
מומלצים