שתף קטע נבחר

תחקיר: התנועה לקידום המשילות והמאבק בשומרי הסף

מצד אחד גוף רבני שארגן את "מצעד הבהמות" ונאבק במבקר ובפרקליט המדינה - מצד שני זרוע קידום חקיקה שמסמנת את אותן מטרות. התנועה בתגובה: "אין קשר לארגון אחר". התחקיר המלא - מחר ב"ידיעות אחרונות"

 

 

אחרי שח"כ אמיר אוחנה העביר בכנסת את הצעת החוק הדרמטית שלו, לאפשר לשרים לבחור לעצמם יועצים משפטיים כלבבם - חרף התנגדות היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט שחשש משחיתות - הוא סיפר איך נולד שינוי החקיקה. "התנועה למשילות ודמוקרטיה" שיחזר, "באה אליי לראשונה עם הצעת החוק הזו והציעה לי את הרעיון. ישבתי איתם ושמעתי את הרציונל, זה בהחלט נראה לי והגשתי אותו".

 

בשבועות הקרובים החוק יאושר בנוסח סופי, כשאוחנה ייעזר כל הדרך באותה התנועה. אוחנה הוא יו"ר התא הגאה בליכוד, וספק אם היה מתפאר בשיתוף הפעולה, לו ידע קצת יותר על התנועה למשילות שבה נעזר - מייסדיה ויוזמיה. למשל איך במשך שנים, ולעיתים במקביל, הם הובילו תנועה אחרת לגמרי, שארגנה את "מצעד הבהמות" הפרובוקטיבי, בתגובה לפעילות הקהילה הלהט"בית שהוא מייצג.

"מצעד הבהמות" ב-2011 (צילום: חיים צח) (צילום: חיים צח)
"מצעד הבהמות" ב-2011(צילום: חיים צח)
  

תחקיר שיתפרסם מחר ב"7 ימים" ב"ידיעות אחרונות" עוסק בתופעה, ובעיקר בתנועה המשפיעה והמקושרת שחברי הכנסת והשרים מכירים מצוין. או לפחות חושבים שהם מכירים: "התנועה למשילות ודמוקרטיה" שעוסקת בחקיקה, ועובדת עם כל המפלגות, מימין ומשמאל.

 

בפועל, מתברר שיש קשר מוזר בין יוזמי התנועה הזו ומייסדיה לגוף אחר לגמרי, שמונהג על ידי רבנים קיצוניים - ונקרא "קוממיות רוח וגבורה לישראל יהודית". למעשה התנועה למשילות נוסדה ב-2013, כשמנהל הפעילות בגוף הרבני "קוממיות", פרסם מודעה וחיפש עורך דין.

 

מאז נראה שאנשי "קוממיות" שייסדו את התנועה למשילות משתמשים בה כזרוע לענייני חקיקה - כשהיא פועלת נגד שומרי סף בכירים. ובאורח פלא, פעולות מרכזיות תואמות אינטרסים אישיים של שותפיהם מהתנועה השנייה – "קוממיות": קבוצה קטנה של רבנים, בהם כאלו שנחקרו בחשד להסתה, ואחרים שמובילים מוסדות תורניים, שקיבלו כספי ציבור באופן מפוקפק מגוף שנחקר, והתגלתה בו שחיתות חמורה.

על הכוונת: המבקר יוסף שפירא, פרקליט המדינה שי ניצן והמשנה ליועמ"ש דינה זילבר (צילום: אלכס קולמויסקי, גיל יוחנן) (צילום: אלכס קולמויסקי, גיל יוחנן)
על הכוונת: המבקר יוסף שפירא, פרקליט המדינה שי ניצן והמשנה ליועמ"ש דינה זילבר(צילום: אלכס קולמויסקי, גיל יוחנן)
 

כך למשל, כשמייסד התנועה למשילות ודמוקרטיה מכהן כמנהל בקוממיות, היא עתרה בנימוקים משפטיים של "ניגוד עניינים", נגד מינוי שי ניצן לפרקליט המדינה. ניצן הורה בעבר לחקור רבנים בחשד להסתה על רקע "תורת המלך", ואז יו"ר קוממיות, רב תושב בית אל, הבהיר ש"את החשבונות עם שי ניצן אנחנו עושים ונמשיך לעשות".

 

בנוסף, רבני קוממיות פועלים בגופים תורניים שקיבלו כספים מהחטיבה להתיישבות, וכאשר המשנה ליועמ"ש דינה זילבר פעלה נגד החטיבה, התנועה למשילות החלה להגיש נגדה תלונות חמורות, כולל דרישה לחקור אותה בחשד לפלילים, שנדונה גם היום בבג"ץ. גם מבקר המדינה יוסף שפירא עלה על הכוונת של התנועה למשילות, אחרי שהתריע על העברת כספים לגופים בהם פעילים רבני קוממיות.

 

התחקיר חושף את שמות המעורבים בשתי התנועות, את הקשרים, ואיך בשם "משילות ודמוקרטיה" ניתן לפעול נגד מי שמופקדים על שמירת האינטרסים של הציבור הרחב.

 

מ"התנועה למשילות ודמוקרטיה" נמסר בתגובה: "מדינת ישראל לא צריכה להפוך למדינת הלכה, כבר היום היא מדינת הלכה. כל חוק שנחקק בכנסת, וכל החלטת ממשלה עומדים לביקורת הלכתית על ידי קבוצת רבנים, המכנה את עצמה 'נטורי קרתא' ובעברית 'שומרי הסף', קבוצה קטנה המחילה על כלל הציבור את ערכיה. התנועה קמה כדי לשנות את המציאות הזו ולדרוש שהכרעות ערכיות ומדיניות תתקבלנה רק על ידי העם באמצעות נבחריו.

 

"אין ספק שפעולתה המקצועית והיעילה של התנועה גורמת אי־נוחות לחלק מהאנשים שהתרגלו לדרוש סטנדרטים של שקיפות, ניקיון כפיים, היעדר ניגוד עניינים והקפדה על שלטון החוק מכולם, אך לא מהם. מחמיא מאוד שבחמש שנות פעילות ענפה לא הצליח כתב בעל מוטיבציה ואג׳נדה למצוא פגם כלשהו, ונאלץ להמציא קשר שלא קיים בין התנועה לארגון אחר. התנועה לא עסקה מעולם בסוגיות פוליטיות או דתיות, אלא אך ורק בשאלות שבליבת פעילותה, וכך נמשיך לעשות. אנו מקווים להוביל לתיקון ליקויים וחיזוק אמון הציבור ונבחריו במערכות השלטון השונות".

 

התחקיר המלא יתפרסם מחר ב"ידיעות אחרונות", מוסף "7 ימים"

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גיל יוחנן
משכן הכנסת
צילום: גיל יוחנן
מומלצים