שתף קטע נבחר

נערכים לאלפי טילים ביממה בתרגיל עם ארה"ב: "כאן כדי להגן על ישראל"

5,000 חיילים בתרגיל "ג'וניפר קוברה 2018" שמגיע לשיאו נערכים לתרחיש שכמותו לא ידעה ישראל: אלפי טילים ביממה מכל הגזרות. מג"ד קלע דוד: "עובדים על תיאום יירוטי הטילים בזמן אמת". הוא סיפר על ההתרגשות מדברי המפקדים האמריקנים: "כאילו שנלחמים על המדינה שלהם"

 

 

 

אלפי רקטות וטילים ביממה ועומס אדיר על הלוחמים והלוחמות לקבל החלטות הרות גורל. תרגיל "ג'וניפר קוברה 2018", שנערך בפעם התשיעית, מגיע לשיאו בימים אלו ומאמן את הכוחות לתרחיש שכמותו לא חוותה ישראל מעולם – אלפי טילים ורקטות בו-זמנית מאיראן, סוריה, לבנון ומרצועת עזה. עבור יחידת "קלע דוד" (לשעבר שרביט קסמים), זו טבילת אש ראשונה: "אנחנו למדים הרבה כיצד לשפר את המערכת ולהתאים אותה לאיומים העתידיים", אומר סא"ל קובי רגב, מפקד הגדוד הראשון.

 

מפקד מערך ההגנה האווירית צביקה חיימוביץ' ולוטננט ריצ'ארד קלארק (צילום: EPA) (צילום: EPA)
מפקד מערך ההגנה האווירית צביקה חיימוביץ' ולוטננט ריצ'ארד קלארק(צילום: EPA)

 (צילום: U.S. Air Force Tech Sergeant Matthew Plew) (צילום: U.S. Air Force Tech Sergeant Matthew Plew)
(צילום: U.S. Air Force Tech Sergeant Matthew Plew)

בקרונות השליטה והבקרה של מערכות ההגנה האווירית הישראליות והאמריקניות ברחבי הארץ נדרשים הלוחמים להתמודד על דילמות מבצעיות שעלולות להכריע את תוצאות המלחמה הבאה. הם נדרשים להתמודד עם רקטות כבדות, טילים מדויקים וארוכי טווח, בשכבת ההגנה הבינונית שבין כיפת ברזל לחץ. בחלק מהמקרים הם נדרשים ליירט איומים שעוד לא קיימים, ונמצאים בפיתוח של הצד השני. "הלוחם נדרש להפעיל מערכת נשק בסביבה מורכבת, כשהוא רואה מולו את הטיל של האויב מתקרב לשכונת מגוריו", סיפר סגן אלוף קובי רגב בשיחה עם ynet.  

 

מפקד קלע דוד סא"ל קובי רגב ()
מפקד קלע דוד סא"ל קובי רגב

מפקד הכוח האמריקני ריצ'ארד קלארק (צילום: EPA) (צילום: EPA)
מפקד הכוח האמריקני ריצ'ארד קלארק(צילום: EPA)

"יש צורך בתיאום רב בין כיפת ברזל, החץ, הפטריוט האמריקני וקלע דוד. אין לנו את הפריבילגיה שכל מערכת תעבוד לבדה ועלינו לתאם את היירוטים בין כלל המערכות תוך כדי שיח רצוף מהדרג האסטרטגי הבכיר שלנו ושל האמריקנים ועד לדרגים הטקטים הנמוכים המקבילים".

 

לדברי המג"ד, יש תהליך למידה "משמעותי וקדחתני" של האויב במטרה לפרוץ את מערך ההגנה הישראלי: "לכן, בתרגיל הזה. אחד האתגרים המרכזיים עבור הלוחמים בקצה הוא לשבת לאורך זמן רב, לזהות איום ותוך זמן קצר, בקור רוח ובנחישות, להוציא טיל מיירט כדי לפגוע במטרה. במלחמה הבאה ייתכן שנפגוש דברים שלא דמיינו או איומים אחרים ולכן אנו מחברים היום בין מרוץ הלמידה והרצון למענה לכלל האיומים. כל הזמן האויב יחשוב כיצד להפתיע, לא רק מבחינת אמצעי לחימה אלא גם בתורת ותפישות הלחימה שלו. אנחנו בקלע דוד מביאים יתרון של מיקוד במטרות המיוחדות הקיימות בזירה. אף מערכת לא יכולה לעבוד לבד".

לוחמים אמריקנים על רקע מערכת "פטריוט" (צילום: הרצל יוסף ) (צילום: הרצל יוסף )
לוחמים אמריקנים על רקע מערכת "פטריוט"(צילום: הרצל יוסף )

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

למרות הכול, "ההגנה לא תהיה הרמטית וכרכיב מרכזי בפעילות שלנו נביא התרעה לאזרחים כדי שיוכלו להתגונן היטב ומהר", אומר סא"ל רגב.

המג"ד סיפר על ההתרגשות בתחקירים המשותפים בסוף כל יום: "עולים לבמה קצינים מהדרגים הטקטיים הנמוכים של הכוחות האמריקניים, והם אומרים שהם כאן כדי להגן על מדינת ישראל ועל ריבונותה כאילו שהם נלחמים על המדינה שלהם. הם אומרים שהם יעשו הכול כדי להגן על ישראל, זה כיף ומרגש".


עובדים על שיתופי הפעולה בין צה"ל לצבא ארה"ב (צילום: U.S. Air Force Tech Sergeant Matthew Plew) (צילום: U.S. Air Force Tech Sergeant Matthew Plew)
עובדים על שיתופי הפעולה בין צה"ל לצבא ארה"ב(צילום: U.S. Air Force Tech Sergeant Matthew Plew)

 (צילום: U.S. Air Force Tech Sergeant Matthew Plew) (צילום: U.S. Air Force Tech Sergeant Matthew Plew)
(צילום: U.S. Air Force Tech Sergeant Matthew Plew)

מערכת "חץ 3" (צילום: EPA) (צילום: EPA)
מערכת "חץ 3"(צילום: EPA)
תא"ל צביקה חיימוביץ' ומערכת קלע דוד (צילום: הרצל יוסף ) (צילום: הרצל יוסף )
תא"ל צביקה חיימוביץ' ומערכת קלע דוד(צילום: הרצל יוסף )

לוטננט גנרל ריצ'רד קלארק, מפקד הכוח האמריקני, אמר שכוחות צבא ארצות הברית ערוכים להגיע לישראל מאירופה תוך יומיים-שלושה מהרגע שתדרוש זאת."תרגיל 'ג'וניפר קוברה' נערך מאז שנת 2001 פעם בשנתיים ובמהלכו מתרגלים הכוחות תרחישים שונים".

 

לדברי קלארק, בין "אלפי האיומים" שיש להיערך אליהם, התרגיל מספק הזדמנות לישראל ולארצות הברית לשפר את התקשורת ואת שיתוף הפעולה: "ההגנה מטילים בליסטיים היא משימה קשה, מאוד טכנית והיא דורשת מאמץ משולב ומדויק כדי שזה יצליח, וזה מה שאנחנו מפתחים כאן".

 

"זהו התרגיל הגדול והחשוב ביותר השנה של הפיקוד האירופי בצבא ארצות הברית. התרגיל מסמל את המחויבות שלנו לביטחון ישראל", אמר קלארק. "במשך שמונה חודשים הפקנו את הלקחים מהתרגיל הקודם וחשבנו כיצד לשפר את היכולת שלנו להגן על ישראל. 2,500 חיילים אמריקנים פזורים בישראל, אירופה וארה"ב ומשתתפים בתרגיל לצד יותר מ-2,000 חיילי צה"ל. בבסיסים ובמרכזי השליטה יושבים חיילים אמריקנים וישראלים זה לצד זה, אוכלים ועובדים ביחד. זה יהיה ה'דבק' שיחזק את שיתוף הפעולה שלנו לקראת הרגע שבו נצטרך לפעול".

 

התרגיל נועד להיערך לתרחיש של ירי טילים ורקטות מאסיבי אל ישראל מכמה זירות במקביל: מאיראן, סוריה, לבנון ומרצועת עזה. ההחלטה לתת עדיפות להגנה מפני טילים התקבלה בעקבות מלחמת המפרץ ב-1991 כאשר 39 טילים ששיגר סדאן חוסיין פגעו בישראל. במלחמת לבנון השנייה ב-2006 שיגר חיזבאללה כ-4,000 רקטות לעבר ישראל, ולהערכת מומחים - הארגון מחזיק כיום בכ-100 אלף טילים ורקטות - רבים מהם מדויקים ומסוגלים לפגוע בכל נקודה במדינה. גם לחמאס יכולת רקטית לא מבוטלת. במהלך מבצע "צוק איתן" ירה הארגון כ-4,000 רקטות אל ישראל ומדי פעם - בעתות משברים ביטחוניים - משגרים ארגונים פלסטיניים שונים רקטות אל עוטף עזה.

 

התרגיל שהחל ב-4 במארס יימשך עד סוף החודש.


פורסם לראשונה 08/03/2018 23:39

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
נערכים לתרגיל הענק
צילום: AFP
מומלצים