שתף קטע נבחר

בדרך לפסגה היסטורית: טראמפ הסכים להיפגש עם קים ג'ונג און

תפנית דרמטית ביחסי ארה"ב-צפון קוריאה: לאחר שראש המשרד לביטחון לאומי של דרום קוריאה הבהיר לטראמפ כי שליט צפון קוריאה "מצפה בקוצר רוח" למפגש עמו ומתחייב לעצור את ניסויי הטילים, הודיע הבית הלבן כי הנשיא האמריקני מקבל את ההזמנה. טראמפ: "התקדמות נהדרת, אך הסנקציות יישמרו עד להשגת הסכם"

מפגש תוך חודשיים. קים וטראמפ (צילום: AFP) (צילום: AFP)
מפגש תוך חודשיים. קים וטראמפ(צילום: AFP)

אחרי האיומים ההדדיים, מגיע שלב ההידברות: נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ ייפגש עם שליט צפון קוריאה קים ג'ונג און. כך נמסר הלילה (יום ו') בהודעה מפתיעה שפרסם הבית הלבן. זאת לאחר שראש המשרד לביטחון לאומי של דרום קוריאה, צ'ונג אוי יונג, מסר הצהרה לפיה העביר לטראמפ מכתב ובו מבקש קים להזמינו לפגישה שתתקיים "בחודשיים הקרובים", לדבריו.

 

טראמפ עצמו כתב על ההתפתחויות האחרונות בחשבון הטוויטר שלו: "קים דיבר על פירוז ולא רק על הקפאת תוכנית הגרעין. בנוסף, לא יהיו ניסויי טילים בתקופה הזו. זו התקדמות נהדרת, אך הסנקציות יישמרו עד להשגת הסכם".

 

 

הבכיר הדרום-קוריאני הוסיף כי קים הדגיש בפניו שהוא "מצפה בקוצר רוח למפגש" עם טראמפ. בהודעה שהוציא הבית הלבן לאחר מכן נאמר כי טראמפ אכן קיבל את הזמנו של קים להיפגש, וכי "מועד ומקום הפגישה ייקבעו בהמשך". בהודעה צויין בנוסף שארה"ב מצפה לפירוז חצי האי הקוריאני מנשק גרעיני, וכי בינתיים יש להמשיך ולדבוק בסנקציות ובהפעלת לחץ לקידום הנושא.

  

מוקדם יותר דיווחה רשת CNN כי צ'ונג העביר לידי הבית הלבן מכתב שיועד לטראמפ מהשליט הצפון קוריאני, ובו ההזמנה למפגש. המכתב נמסר לצ'ונג במהלך הפגישה של המשלחת הדרום קוריאנית עם קים ביום שני האחרון - שנחשבת לפגישה הראשונה של הרודן עם נציגים דרום קוריאנים מאז שעלה לשלטון ב-2011.

 

צ'ונג הוסיף בדבריו כי קים ג'ונג און הביע בפני המשלחת הדרום קוריאנית את מחוייבותו לפירוז חצי האי הקוריאני מנשק גרעיני, ואת הסכמתו לעצירת ניסויי הגרעין וניסויי הטילים של ארצו.

קים ג'ונג און והמשלחת מדרום קוריאה (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
קים ג'ונג און והמשלחת מדרום קוריאה(צילום: רויטרס)

לאחר פגישתם השבוע אמר צ'ונג שצפון קוריאה הבהירה שלא תצטרך להחזיק בנשק הגרעיני שלה אם ייפתרו האיומים הצבאיים עליה ואם תקבל ערבות ביטחונית. כמו כן, הוסיף כי הרודן מוכן לשיחות "מלב אל לב" עם ארה"ב בנוגע לנורמליזציה של היחסים בין פיונגיאנג לוושינגטון.

 

צ'ונג עמד בראש משלחת של עשרה בכירים דרום קוריאנים ששהתה יומיים בפיונגיאנג. הנשיא האמריקני אמר יום לאחר הפגישה כי פיונגיאנג נמצאת "בכיוון הנכון".

 

נשיא דרום קוריאה מון ג'יאה-אין בירך את טראמפ ואת קים על "החלטתם האמיצה" להיפגש, לדבריו. הוא הוסיף כי הפגישה עשויה להוביל לפירוק השכנה מצפון מנשק גרעיני.

 

במשרד ההגנה האמריקני, הפנטגון, ציינו לאחרונה כי הם עוקבים אחר ההתפתחויות בחצי האי הקוריאני ב"אופטימיות זהירה". האמריקנים כבר הבהירו לקים ג'ונג און כי משא ומתן בין המדינות לא ייערך ללא פירוקה של פיונגיאנג מנשק גרעיני - אך הצפון קוריאנים סירבו לדון באפשרות. אלא שכעת, בעקבות פגישת המשלחת מדרום קוריאה עם קים, נראה שהמדינה המבודדת בעולם ריככה את עמדתה - וגם ארה"ב מתרככת בהתאם.

 

 

בשנה שעברה קשה היה להאמין שפיונגיאנג תארח משלחת דרום קוריאנית, אך לאחרונה השתפרו משמעותית היחסים בין הדרום לצפון. לקראת אולימפיאדת החורף לפני חודש הפתיעה צפון קוריאה כשהודיעה שהיא מוכנה לשלוח ספורטאים למשחקים.

 

בנוסף למשלחת הספורטאים הגיעה לדרום קוריאה קים יו ג'ונג, אחותו של רודן צפון קוריאה שנחשבת לדמות מפתח בשלטון. הביקור שלה היה הראשון של נציג ממשפחת השלטון מאז שמלחמת קוריאה הסתיימה. בארה"ב טענו שסגן הנשיא מייק פנס תכנן לקיים פגישה סודית עם אחות הרודן ובכירים אחרים - אך הצפון קוריאנים ביטלו את הפגישה ברגע האחרון.

תוכננה פגישה סודית? מייק פנס וקים האחות באולימפיאדת החורף (צילום: EPA) (צילום: EPA)
תוכננה פגישה סודית? מייק פנס וקים האחות באולימפיאדת החורף(צילום: EPA)

בנאום בליל השנה החדשה אמר קים ג'ונג און שהוא מעוניין בדיאלוג עם השכנה מדרום. "אנחנו צריכים להפחית את המתיחות הצבאית בחצי האי וליצור סבבה שקטה", אמר הרודן. "שתי המדינות צריכות לעשות את המאמץ הזה".

 

 

באותו נאום הצהיר קים שארה"ב לעולם לא תוכל לפתוח במלחמה נגד ארצו וכי צפון קוריאה פיתחה את היכולת לפגוע בכל שטח ארצות הברית עם הנשק הגרעיני שלה. הוא הוסיף: "כל ארצות הברית נמצאת בטווח נשקינו הגרעיניים, הכפתור לשיגור הנשק נמצא תמיד על שולחני". לדבריו, "זוהי המציאות, זה לא איום".

 

צפון קוריאה ניסתה בשנה החולפת טילים בליסטיים בין-יבשתיים וביצעה בחודש ספטמבר האחרון את הניסוי השישי והעוצמתי ביותר שלה עד כה בנשק גרעיני. הניסוי בוצע אל מול הסנקציות שהוטלו עליה וההצהרות מצד הקהילה הבינלאומית נגד המהלך, והעלה חששות לעימות חדש בחצי האי הקוריאני.

 

מתיחות שיא בין צפון קוריאה לארה"ב נרשמה כאשר הראשונה הצהירה כי היא בוחנת ברצינות אפשרות לתקיפה של האי גואם באוקיינוס השקט, שנמצא תחת חסותה של ארה"ב, באמצעות טילים לטווח בינוני-ארוך. להצהרה זו קדמו דבריו של טראמפ שאמר כי "צפון קוריאה לא תאיים עלינו יותר והיא תיענה באש ובזעם שהעולם טרם ראה".

 

בתוך כך, המתיחות גלשה גם לפסים אישיים כאשר שני המנהיגים התבטאו האחד בגנותו של השני בכמה הזדמנויות. טראמפ כינה את שליט צפון קוריאה "איש הטילים הקטן" בעוד שבצפון קוריאה התייחסו לאיומיו כ"נביחות כלב".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים