שתף קטע נבחר

הכינותי לבדי: הכירו את בשלני הבירות הביתיות

עשרות מבשלי בירה ביתית התכנסו בשוק מחנה יהודה בירושלים להכרזה על הזוכים בתחרות "מבשלי בירה ישראל" שנערכה לראשונה. אלו בירות זכו בתחרות, מה המבשלים חושבים על הבירות שנמכרות בסופר ומה הקשר בין גמל לבירה?

 


מסתבר שיש בישראל לא מעט משוגעים שנמאס להם לקנות בירה מסחרית בסופר, והם מעדיפים להכין את הבירה שהם אוהבים - באופן עצמאי. התופעה, שתופסת תאוצה בשנים האחרונות, הביאה לא מעט בירות ישראליות, מעניינות ומיוחדות אל המדפים, והוסיפה עניין רב בתרבות הבירה בישראל.

 

אחד מהמועדונים הגדולים בישראל למבשלים ביתיים הוא מועדון "מבשלי בירה ישראל", שאירגן לראשונה בישראל תחרות בירה מקצועית הפועלת תחת הגדרות ארגון השיפוט הבינלאומי ה-BJCP. עשרות המבשלות הביתיות שצצו בישראל הסתערו על ההזדמנות, ויותר מ-70 מבשלים ביתיים הגישו בירות לתחרות.

 

"עד כה תחרויות בישול בירה היו תחת חסותם של מותגי-על", מסביר גלעד נאמן, מייסד-שותף במועדון. "תחרות 'ישרא-ברו' מייצגת את כל חברי קבוצת  'מבשלי בירה ישראל'- התאגדות המבשלים העצמאיים הגדולה ביותר בארץ (יותר מ-1,500 חברים) ונחשבת גם ליוזמה חברתית ראשונה מסוגה".

 

במקום בירה מסחרית מהסופר - בירה ביתית שיוצרה עם המון אהבה (צילום: תום להט) (צילום: תום להט)
במקום בירה מסחרית מהסופר - בירה ביתית שיוצרה עם המון אהבה(צילום: תום להט)
 

אחרי כמה ימי שיפוט בהם טעמו השוטפים קרוב ל-200 בירות שונות, התכנסו עשרות היפסטרים מתוחכמים, עם זקנים מטופחים וכרסי בירה מכובדות, לסבב טעימות מיוחד ולהכרזה של השופטים על המנצחים בתחרות הקשה בפאב הירושלמי "בירבזאר" שבשוק מחנה יהודה. הפרס למנצח, למי שתהה - בישול בירה על ידי ה"בירבזאר" במבשלה מסחרית, והשקתה של הבירה במספר פאבים ברחבי הארץ. צפו בכתבת הווידיאו שבתחילת הכתבה.

 

בירה - כי מים זה לגמלים

אחד המתמודדים בתחרות הוא משה גלנץ ממבשלת "גלֶנץ" בירוחם, שמייצר את הבירה הירוחמית הראשונה (גילוי נאות - גלנץ עובד בקבוצת "ידיעות אחרונות", וכך התוודענו לבירה שלו ולתחרות כולה). גלנץ, חובב בירה ואסטרונומיה, הדביק את אשתו בחלום ויחד עם הילדים הם עזבו את עיר הולדתם, ירושלים, ועברו לירוחם, שם הוא מייצר בירה מלאה בטעמים מדבריים נהדרים.

 

"אני מאוד מקווה לנצח", אמר לפני ההכרזה. "אני מנסה לספר את הסיפור הייחודי של ירוחם דרך הבירה. לבירה יש כוח לאחד בין אנשים זרים, ואני מנסה דרכה לחבר בין תושבי ירוחם אחד לשני ובין תושבי ישראל אל ירוחם", מסביר ואנחנו מרימים לחיים - לחיי ירוחם - עם בירת חיטה עשירה בטעמים וריחות של פירות טרופיים, וכמה שהיא טעימה ומענגת.

"מנסה לספר את הסיפור הייחודי של ירוחם דרך הבירה". משה גלנץ עם אשתו יעל (צילום: אסף קמר) (צילום: אסף קמר)
"מנסה לספר את הסיפור הייחודי של ירוחם דרך הבירה". משה גלנץ עם אשתו יעל(צילום: אסף קמר)

על הלוגו של מבשלת "גלֶנץ" מופיע איור של גמל ועץ דקל. גלנץ בעצמו הדביק את התוויות על כל בקבוק ובקבוק שהביא לתחרות, על כל תווית כזו יש סיפור או הסבר על אתר הנמצא בירוחם וסביבתה. לחייו האדומות והחיוך הרחב שלו, לא מסתירים את תחושת הגאווה של מבשל הבירה הנרגש, שצופה בנוכחים שותים את הבירה שלו בהנאה. תחושה משכרת ויוצאת דופן שהאדם מן היישוב לעולם לא ירגיש. גלנץ, יש לציין, כבר מייצר חלק מהבירות שלו במבשלות הגדולות, ואפשר למצוא את הבירה המדברית גם על המדפים, בעיקר בנגב אך גם בירושלים ובמרכז.

 

בירה עם כשות משתולל

האווירה בפאב מתחממת, סבב הטעימות ממשיך וקצות הזקנים והשפמים של הנוכחים מתמלא בקצף לבן. מורט נפסוב, מתחרה נוסף עם זקן מפואר ושפם מסוגנן, שומר בחשאיות, בתוך תיק סגור, דגימות ספורות של בירה ביתית משובחת שהכין במסתרים, ורק בעזרת פרוטקציה כבדה וקצת לחץ פיזי מתון, הצלחנו לקבל טעימה מהנוזל השמימי.

 

"אני עושה כל מה שבא לי לשתות, בעיקר בירות קלאסיות אירופאיות. אלה בירות שלא טעמת אף פעם", הוא מסביר. "אי אפשר לקנות אותן במכולת, אבל שים לב שהכשות משתולל".

הכשות משתולל וגם המבשל. מורט נפסוב (צילום: אסף קמר) (צילום: אסף קמר)
הכשות משתולל וגם המבשל. מורט נפסוב(צילום: אסף קמר)

בחרדת קודש הוא מוזג טעימה מדודה לכוס - והקצף טס. הטעם עמוק, קופצני ומשובח, הכשות באמת השתולל - בירה ביתית ועשירה בטעמים - יורדת בגרון, חוויה ייחודית של פעם בחיים. אי אפשר לקנות כזאת בירה, מהסיבה הפשוט שבירה כזאת אי אפשר לייצר בייצור המוני.

 

פתאום נופלת עלינו ההבנה, כי מותגי הבירה הבינלאומיים שאנחנו שותים בדרך כלל הם סוג של מקדונלד'ס - מזון מהיר נוזלי, תעשייתי ומשוכפל, והבירות הייחודיות שמתבשלות בבתים של המתחרים עשירות בטעמים אותנטיים וחד פעמיים, עם ארומה יוצאת דופן, מרקם עדין וקצף אוורירי - כאילו שהגענו הביתה לריבנדיל.

 

מזל שהטעימות מדודות, כי יש המון בירות לטעום והראש מתחיל להסתובב. המתחרה ישראל אטלו, גם הוא בעל זקן מטופח, מודה כי הוא מתסיס כל מה שבא לו: "יש לי פה בירה חמוצה, משהו שכמעט ולא קיים בארץ. זאת הבירה האהובה עלי".

אוהב את הבירה שלו חמוצה. ישראל אטלו (צילום: אסף קמר) (צילום: אסף קמר)
אוהב את הבירה שלו חמוצה. ישראל אטלו(צילום: אסף קמר)

לאחר טעימה מהבירה החמוצה, אטלו הזמין אותנו לטעום סיידר רימונים טרי וריחני. ללא ספק, הטעם הפירותי לצד המרקם המלטף של המשקה המסקרן - עולה על כל דמיון. כניסה חלקה לגרון, המתיקות העדינה של הפרי וסיומת חזקה של טעם בסגנון של בעיטה של מתאגרף תאילנדי, פשוט תענוג מפתיע.

 

לאחר כשעה וחצי של טעימות, כשהשופטים והקהל העליז כבר החלו להתנדנד מעט, גלעד נאמן, הכריז על הזוכים: גלנץ, שזכה לנשיקה מאשתו הנרגשת ובשתי מדליות כסף מבריקות על שתי בירות שונות שהגיש - בירת חיטה בסגנון אמריקאי ובירת סטאוט כהה ומתקתקה - הרגיש בעננים: "כיף לראות שההשקעה בייצור בירה איכותית מקבלת חותמת ובכלל, כיף לדעת שאנשים אוהבים את הבירה שלי ונהנים ממנה. זה כבוד גדול לי אבל עוד יותר לירוחם".

לירוחם יש יותר כבוד. משה גלנץ (צילום: אסף קמר) (צילום: אסף קמר)
לירוחם יש יותר כבוד. משה גלנץ(צילום: אסף קמר)

נפסוב, שזכה במקום הראשון בקטגוריית האירופאי קלאסי עם הבירה שהגיש, נראה מעט אדיש ואולי גם קצת מבושם, לא מתרגש מהמעמד ומהזכייה המכובדת. הוא עלה לבמה בכבדות, הודה לכולם וזכה למחיאות כפיים נלהבות מצד המעריצים. "תודה רבה לכולם, זה כבוד גדול. כל המנצחים פה הם חברים שלי".

 

ביקשנו לטעום את הבירה הזוכה, אבל זיקוק האלכוהול המשובח והחד-פעמי שבושל עם המון אהבה, נגמר ונעלם לו אל תוך הזיכרון. מזל שנשארה חצי כוס מהמקום השני. 

 

רשימת הזוכים המלאה:

קטגוריה מס' 1 - בירות עם תבלינים עשבי תיבול וירקות:

מקום 1 - ערן שטרול - הברנש.

מקום 2 - דימטרי חרשצ'ב, מיכאל רווה ואלכסיי בינגור - NEW YEAR 2018

מקום 3 - מבשלת התירוץ - נחלה

 

קטגוריה מס' 2 - בירות בלגיות:

מקום 1 - גדעון לימטנוביץ - דאבל בלגי

מקום 2 - מיכאל ואן סטרייטן - דוכיפת

מקום 3 - נוה לזר - Crasenti's Tripel

ציון לשבח - אספ מורקס - הבלגית

 

קטגוריה מס' 3 - בירות סטאוט:

מקום 1 - אלכסיי רדיונוב - The Asking Out

מקום 2 - משה גלנץ "מבשלת גלֶנץ " - אירית מתוקה

מקום 3 - אריק פונומריוב - עיניים איריות

 

קטגוריה מס' 4 - בירות כהות וחומות:

מקום 1 - צבי שרון - הקרחון החום

מקום 2 - ליאור אשבל - פורטר פקאן 512

מקום 3 - עידן שמואלי ואופק אלוני - אולגה פורטר

 

קטגוריה מס' 5 - בירות פייל אייל ו-IPA:

מקום 1 - גיל זוננרייך - Sonnenbrau 1st Beer

מקום 2 - נוה לזר - שאני אמבר אייל

מקום 3 - מקסים שיין - מקסים

מקום 4 - עופר זילבר - Zilbeereut

 

קטגוריה מס' 6 - בירות מיוחדות:

מקום 1 - ישראל אטלו - פסיפלורה נענע משהו משהו

מקום 2 - צבי שרון - יער בלגי חמוץ

מקום 3 - ליאור דגבלי Baron's Raspberry Berliner Weisse -

 

קטגוריה מס' 7 - בירות חיטה:

מקום 1 - עידן שמואלי ונהוראי בן צבי - אולגה קאלש

מקום 2 - משה גלנץ "מבשלת גלנץ" - חיטה אמריקאית

מקום 3 - שמעון ביטון וגבי חדד - דוקטור H

 

קטגוריה מס' 8 - אירופאי קלאסי:

מקום 1 - מורט נפסוב - חורף בוהמי

מקום 2 - ולדיסלב סקוריק - בארלי וויין

 

קטגוריה מס' 9 - בירות מיוחדות:

מקום 1 - גלעד נאמן - שוער הלילה

מקום 2 - מורט נפסוב - Gotlandsdricka

 

חביבת הקהל - עיניים איריות של אריק פונומריוב

בתואר אלוף האלופים זוכה עידן שמואלי

הבירה הטובה בתחרות - Best of Show - לקחה בירת הסטאוט שיבולת שועל של אלכסי רדיונוב

 

ברכות לכל הזוכים - והזוכות

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אסף קמר
ישראל אטלו, מתסיס כל מה שבא לו
צילום: אסף קמר
צילום: אסף קמר
גלנץ. "מנסה לספר את הסיפור של ירוחם דרך הבירה"
צילום: אסף קמר
מומלצים