שתף קטע נבחר

נסללה הדרך להרחבת בתי הזיקוק בחיפה

מכה לירוקים: בית המשפט דחה את העתירות שהוגשו נגד התוכנית שאושרה להרחבת בתי הזיקוק בחיפה. השופטים קבעו: "הוראות התוכנית מספקות מענה סביר לנושא ההגנה על הסביבה". העותרים: "ההחלטה הוכיחה את אי היכולת של בתי המשפט להיות שומר סף"

בית המשפט המחוזי בחיפה דחה את העתירות שהגישו ארגוני סביבה ורשויות מקומיות נגד הרחבת מתחם בתי הזיקוק בעיר, ואישורי הבנייה שנתנו לו על ידי המועצה הארצית לתכנון והוועדות השונות שדנו בתוכניות. השופטים קבעו כי הליכי התכנון היו תקינים ונושאי הגנת הסביבה נלקחו בהם בחשבון.

 

תקלה שלישית תוך חודש: עשן בבתי הזיקוק בחיפה

הערר נדחה: בתי הזיקוק בחיפה יורחב

 

את העתירות הגישו עיריית חיפה ורשויות נוספות, אדם טבע ודין, מגמה ירוקה והקואליציה לבריאות הציבור, מחשש כי הרחבת המתחם תוביל לזיהום הסביבה.

 

הרכב השופטים, בראשות הנשיא רון שפירא, סקר את ההליכים לאישור התוכנית, שהחלו בשנת 2012 (את התוכניות החלו להכין ב-2003) וציין כי לתוכנית המקורית היו 1,656 התנגדויות. התוכנית עברה את הוועדה המחוזית לתכנון ולבנייה ואת הערעורים על החלטתה, את המועצה הארצית לתכנון ולבנייה וכן דיון נוסף במועצה הארצית, באישור היועץ המשפטי לממשלה.

 

בדיון החוזר קבעה המועצה הארצית כי ההרחבה תהיה של 5% בלבד (ולא 20% כפי שהותר קודם), וכן שודרג הסעיף הקובע כי הציבור יוכל להתנגד בכל פעם שיוקם מתקן חדש במקום. כמו כן נקבע בתוכנית כי תיבדק מחדש בכל חמש שנים.

בתי הזיקוק בחיפה (צילום: עידו ארז) (צילום: עידו ארז)
בתי הזיקוק בחיפה(צילום: עידו ארז)
 

בית המשפט דחה כאמור את העתירות שהוגשו נגד ההרחבה, וקבע כי תוכנית המתאר עומדת בתנאי הפירוט הנדרשים; כי לא נפלו פגמים בדרך בה הוצגה התוכנית לציבור, וכל המידע פורסם; וכן כי מנגנון 'עיקרון הבועה' (שיטת שליטה וניטור של רמת הפליטות) ניתנה כתוספת לסמכויות של הרגולטור ואין סיבה להתנגד לו.

 

בסיכום קבעו השופטים: "סבורים אנו כי החלטת מוסדות התכנון ... הינה החלטה תכנונית–מקצועית סבירה שאין מקום להתערב בה". השופטים ציינו כי למעשה כל מוסדות התכנון במדינה דנו בתוכנית וכי המשרד להגנת הסביבה ומשרד הבריאות היו שותפים מלאים בדיונים.

 

"התרשמנו כי הוראות התוכנית מספקות מענה סביר להיבטים השונים הנובעים מהתוכנית ובמיוחד לנושא ההגנה על הסביבה", קבעו.

"חזקה כי הגורמים הרלוונטיים בשלב הרישוי, בעת הגשת בקשות להיתרי בנייה מכוח התוכנית, יקפידו הקפדה יתרה על כך שהתוכנית תבוצע בתנאים בהם אושרה, וכן ישגיחו לבל ייגרמו נזקים סביבתיים חריגים באזור מפרץ חיפה וסביבתו".

 

בנוסף, ציינו כי "התוכנית מאפשרת פיקוח נוסף שנעשה על ידי הציבור באמצעות זכות השגה שניתנה לו באופן חריג, באמצעותה יוכל לעקוב ולהשפיע על ביצוע הוראות התוכנית".

 

"בשורה חשובה"

בבתי הזיקוק קיבלו את פסק הדין בסיפוק. מנכ"ל הקבוצה, ישר בן מרדכי, אמר כי ההחלטה מהווה בשורה חשובה, הן לבז"ן והן לסביבתה. "התוכנית תאפשר לבז"ן לשפר את הפעילות שלה תוך הבטחת צרכי המשק והמשך פעילותה ועתידה של הקבוצה. בין היתר, יישום התוכנית תאפשר לבז"ן לבנות גם מנועי צמיחה עתידיים, ביניהם הקמת חממה טכנולוגית לאנרגיות מתחדשות.

 

"בז"ן הייתה קשובה במהלך אישור התוכנית לחששות הציבור וביצעה הליך הידברות ממושך, תוך הסכמה לוויתורים משמעותיים, שתוצאותיו אומצו על ידי בית המשפט".

 

עו"ד ג'מילה הארדל ואכים, מהקואליציה לבריאות הציבור, אמרה כי ההחלטה מצביעה על הנתק בין מערכת בתי המשפט לציבור ועל "אי היכולת של בתי המשפט להיות שומר סף כאשר שומרי הסף אינם ממלאים את תפקידם. בית המשפט אומר במפורש שהוא סומך על החלטות הגורמים המקצועיים ועל כך שהם יפקחו על יישום הוראות התוכנית ועמידה בתקנים בעתיד, אבל הציבור כבר יודע שזה לא המצב.

 

"גם היום יש תקנים ודרישות מחמירות יחסית למפעלים הגדולים אבל אין מי שיבטיח עמידה בהן, ואין מי שיעניש כשיש חריגות ותקלות, ולכן בפועל הציבור יישאר שבוי ביחסי הכוח בין התעשייה והשלטון, שלרוב מוכרעים לטובת התעשייה ולא לטובת הציבור. הציבור נשאר חשוף לזיהום סביבתי ונזק בריאותי חריגים שצפויים לגדול בעתיד".

 

בעיריית חיפה הסתפקו בתגובה לקונית. "אנו נלמד את פסק הדין ונגבש את עמדתנו יחד עם השותפים לעתירה", אמרו.

 

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים