שתף קטע נבחר

ממותה שחיה לפני 40 אלף שנה מוצגת בבאר-שבע

בתערוכה בפארק קרסו למדע מוצגת ממותה, שטבעה בבוץ בסיביר כשהייתה בת חצי שנה. בראיון לאולפן ynet סיפר מנהל הפארק שבעבר גם בישראל חיו ממותות

 

 

ממותה שהשתמרה במשך 40 אלף שנה בקרח בסיביר הגיעה לארץ והיא מוצגת בתערוכה בפארק קרסו למדע בבאר-שבע.

 

מנהל פארק קרסו למדע, ד"ר נצח פרביאש, סיפר על הממותה שהובאה דרך לונדון לבירת הנגב: "זו ממותה שנולדה לפני כ-40 אלף שנים בסיביר ובגיל חצי שנה היא טבעה בבוץ טובעני. מאז במשך הרבה מאוד שנים היא הייתה קבורה בקרח ובסוף שנות ה-70' של המאה הקודמת, תוך כדי עבודות עפר שעשו באזור, היא התגלתה והסיעו אותה במכונית במשך 30 שעות למערב רוסיה לאזור של המוזיאונים". שם עברה הממותה תהליך שימור ארוך ומורכב.

 

שרידי הממותה בבאר-שבע (צילום: פארק קרסו למדע)
שרידי הממותה בבאר-שבע(צילום: פארק קרסו למדע)

 

ד"ר פרביאש סיפר כי הממותות האחרונות עוד הסתובבו בכדור הארץ עד לפני כ-4,000 שנים. "זאת אומרת כשבנו את הפירמידות פחות או יותר, היו ממותות", הוא אמר. "בניגוד לדינוזאורים, שהאדם מעולם לא פגש, הממותות ושאר חיות עידן הקרח היו באינטראקציה עם בני אדם. אנחנו יודעים את זה כי רואים ציורי קיר על מערות, ואולי מעניין ומפתיע זה שגם בארץ הסתובבו ממותות".

 

לגבי הממותות בישראל, פירט ד"ר פרביאש: "הן הסתובבו איפה שהן רצו, בעמק הירדן, למשל, הסתובבו ממותות ויש חפירות שמצאו בהן כל מיני שרידים. אצלנו בתערוכה למשל יש מוצגים, יש כאן שן של ממותה שהייתה בארץ ישראל, זו שן בת מיליון וחצי שנים.

 

על התערוכה עצמה, סיפר מנהל פארק קרסו למדע: "התערוכה היא לא רק על ממותות, היא עוסקת בנושא שרלוונטי לכל אחד ואחת מאיתנו וזה שינויי אקלים. יש שינויי אקלים טבעיים, יש עידני קרח והתחממויות, שאנחנו מכירים לאורך ההסטוריה של כדור הארץ ואנחנו עדים בעשרות השנים האחרונות להתחממות גלובלית שהיא מעשה ידי אדם. ההשפעה שלנו היא השפעה הרסנית, אנחנו רואים את זה בהרבה מאוד עדויות שהולכות ומצטברות והמסר המרכזי שלנו כאן בתערוכה הוא שאנחנו צריכים לקחת אחריות".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: פארק קרסו למדע
שרידי הממותה
צילום: פארק קרסו למדע
מומלצים