שתף קטע נבחר

מהאשמות בעינוי חשודים בטרור לראשות סוכנות הביון

את רוב 33 שנותיה ב-CIA הקדישה ג'ינה האספל לפעילות שטח כסוכנת סמויה. אלא שלאחר שמונתה לסגנית סוכנות הביון, היא הואשמה שבעשור הקודם הייתה אחראית לעינויים של שני פעילי אל-קאעידה בתאילנד ובהשמדת תיעוד המקרים. הכירו את המרגלת מספר 1 בביון האמריקני

 

 

התגייסה, גדלה בארגון והגיעה לפסגה: אחרי יותר מ-30 שנות שירות, ג'ינה האספל קיבלה את ההודעה מנשיא ארה"ב דונלד טראמפ כי היא תמונה לראש סוכנות הביון האמריקנית (CIA) ותהפוך לאישה הראשונה בתפקיד.

 

מדובר בעוד טלטלה בממשל האמריקני שבעצם החלטה עם הודעתו של טראמפ כי הוא מפטר את מזכיר המדינה רקס טילרסון וממנה במקומו את ראש ה-CIA מייק פומפאו. אחרי מינוי פומפאו, מונתה האספל לסגניתו.

 

באתר ה-CIA מצוין כי האספל הצטרפה לסוכנות בשנת 1985 והייתה ראש תחנה במדינות רבות מעבר לים. עם חזרתה לוושינגטון שימשה בתפקידים בכירים וזכתה לעיטורים על עבודתה בתחום הלוחמה בטרור.

 

פורצת דרך. ג'ינה האספל (צילום: AFP/CIA) (צילום: AFP/CIA)
פורצת דרך. ג'ינה האספל(צילום: AFP/CIA)

אלא שלא הכול ורוד בקריירה של האספל. בפברואר אשתקד דווח, בין היתר ב"ניו יורק טיימס", כי בשנת 2002, בעת שהאספל הייתה קצינה בכירה בתחנת הסוכנות בתאילנד, היא הייתה אחראית לעינויים שעברו שני חשודים בפעילות טרור ואף הייתה זו שהורתה להשמיד את הסרטונים שתיעדו את המעשים.

 

האספל עסקה בעיקר בפעילות שטח כסוכנת סמויה. היא הגיעה בתחילת העשור הקודם לתאילנד לתחנה חשאית שהפעיל ה-CIA. אלא שכאמור נחשף כי באותה תחנה עונו באופן קשה שני פעילי טרור מארגון אל-קאעידה, אבו זוביידה ועבד א-ראחים א-נשירי.

 

לפי הדיווח, ראשו של אבו-זוביידה הוטבע במים 83 פעמים בחודש בודד בלבד בשיטה הקרויה Waterbording, שיטה שנאסרה לשימוש על-ידי הנשיא ברק אובמה בשנת 2009. בנוסף, נטען כי ראשו של אבו-זוביידה הוטח בקיר אינספור פעמים. חוקרי הטענות על העינויים גילו גם כי אבו-זוביידה הוחזק במה שהוגדר "ארגז גדול". לבסוף, הוא שוחרר כשחוקריו הבינו כי אין לו מידע ממשי למסור להם.

עבר עינויים בהוראת האספל. אבו זוביידה (צילום: ויקיפדיה) (צילום: ויקיפדיה)
עבר עינויים בהוראת האספל. אבו זוביידה(צילום: ויקיפדיה)
 

"היא קיבלה הוראה והייתה חייבת לציית"

אלא שכאן לא הסתיימה ההסתבכות. בין היתר נטען כי העינויים תועדו ואוחסנו בכספת בתחנת ה-CIA בתאילנד עד שנת 2015, אך אז ניתנה הוראה להשמיד את הסרטונים. האספל באותה עת שבה לשרת במטה ה-CIA בלנגלי שבמדינת וירג'יניה, ובארה"ב פורסם מסמך שבו מופיע שמה של האספל על ההוראה להשמיד את התיעוד הבעייתי.

 

ב-CIA הגנו על ההחלטה להשמיד את ההקלטות, אך טענו כי מי שנתן את ההוראה היה המנהל הממונה שלה, חוזה רודריגז. מייקל מורל, סגן ראש ה-CIA לשעבר, חיבר מסמך תמיכה בהאספל וכתב בו כי היא קיבלה הוראה ישירה מהמנהל הממונה שלה והיא הייתה חייבת לציית לו.

"הדמיית הטבעה". אובמה עצר את זה ב-2009 (צילום: shutetrstock) (צילום: shutetrstock)
"הדמיית הטבעה". אובמה עצר את זה ב-2009(צילום: shutetrstock)

חקירה רשמית של משרד המשפטים האמריקני נסגרה ללא כתבי אישום. ממשלת תאילנד אף הכחישה את דבר קיומה של תחנה סודית של סוכנות הביון האמריקנית על אדמתה.

 

שנים חלפו וקידומה של האספל נתקע לאחר שהסנאטור הדמוקרטית דיאן פיינסטיין, החברה הבכירה של הדמוקרטים בוועדת המודיעין של הסנאט, חסמה את קידומה בגלל האירועים.

 

אחרי מינויה לסגנית ראש ה-CIA הדעות היו חלוקות. "היא הרשימה אותנו במחויבות שלה ובשליחות העמוקה שהיא משדרת עבור קהיליית המודיעין", אמר אשתקד יו"ר וועדת המודיעין של בית הנבחרים, דווין נונייז הרפובליקני.

 

מנגד, האשים סגן האיגוד לזכויות אדם האמריקני, כריסטופר אנדרס, את פומפאו על המינוי התמוה לדבריו. "פומפאו יצטרך להסביר לעם האמריקני איך קידומה של אישה שהואשמה לכאורה בניהול אתר עינויים, יכול להיות תואם לשבועה של בקונגרס שהיא לא תפעל בשום דרך של עינוי והתעללות", הוא אמר.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים