שתף קטע נבחר

פסח כל השנה: כשכל המשפחה חולה בצליאק

ענת, עדי ונעמה נצר סובלות מצליאק. איך מסתדרים עם סנדוויצ'ים לבית הספר, מה הן עושות בימי הולדת ואיך נראים החיים עם המחלה שעלולה לגרום להתקפי כאבים קשים אפילו מפירור של גלוטן? צפו בדיון באולפן

בשיתוף שטראוס

 

 

כשגילו לענת נצר את מחלת הצליאק, היא הייתה בת 21. המודעות למחלה באותם ימים הייתה נמוכה, והאפשרויות שעמדו בפניה למזון ללא גלוטן היו מצומצמות. עברו מאז 17 שנים, והיום ענת היא אימא גאה לעדי (11) ונעמה (9), שתיהן חולות צליאק בעצמן.

 

ועל אף המודעות ההולכת וגוברת, לעיתים החיים ללא גלוטן עלולים להיות גם לא פשוטים. חברותיה לכיתה של נעמה, למשל, נוהגות להחליף ביניהן את הסנדוויצ'ים שהוריהם מכינים להן זו עם זו. נעמה אמנם לא יכולה להשתתף ב"מסיבת ההחלפות", אבל לטענתה היא לא מרגישה בהבדל, יושבת עם החברות בהפסקה והן מדברות ונהנות. "לא מתייחסים אלינו שונה", היא אומרת, "מתייחסים אלינו כמו לילדים רגילים".

 

פסח כל השנה. צליאק (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
פסח כל השנה. צליאק(צילום: shutterstock)

עדי כבר רגילה לחיים ללא גלוטן, ואפילו יש לה מקום לשתף בו עם חברים אחרים שסובלים מרגישות לחלבון מידע ותובנות על החיים ללא גלוטן. קבוצת הווטסאפ הפעילה "צליאקוש ילדודס" מונה כ-124 חברות וחברים צעירים שמשתפים אחד את השני במוצרים שווים שהם נתקלו בהם, המלצות למסעדות, מתכונים ורעיונות נוספים. "אנחנו מחליפים מתכונים, שואלים שאלות על מסעדות, על מוצרים", אומרת עדי. "הטיפ הכי טוב שקיבלתי בקבוצה היא הרשימה של כל המוצרים שיהיו ללא גלוטן בפסח".

 

ואכן, חודש האביב כבר נמצא בעיצומו וחג הפסח מתקרב אלינו, והמדפים, כמו בכל שנה, מתמלאים במגוון מוצרים כשרים לפסח שאינם מכילים גלוטן. ענת מספרת בשמחה איך בכל שנה ה"סטוקים" שהיא צריכה לאגור בחודש הפסח - חודש ללא גלוטן - הולכים ומצטמצמים, שכן מבחר המוצרים שאינם מכילים גלוטן לאורך השנה כולה הולך וגדל. "היום, בכל שנה שעוברת השינוי הוא אדיר", היא אומרת. "החטיפים המלוחים למשל, שפעם את כולם היה אסור, היום את כולם כמעט מותר כל השנה. זה שיפור אדיר בחיים של ילדים".

 

חושבים שאתם מומחים בתזונה ללא גלוטן? ענו על השאלון שלנו ותגלו:

בחנו את עצמכם: האם יש בזה גלוטן?

 

"עשרה אחוז מהאוכלוסייה רגישים לגלוטן"

"צליאק היא מחלה אוטואימונית - שבה הגוף את עצמו", אומרת שני ארד, דיאטנית מומחית מטעם מחלבות שטראוס. "ובצליאק זה נקשר לצריכת גלוטן ואז יש פגיעה במעי. הרכיבים התזונתיים לא ייספגו, וזה עלול להתבטא בתסמינים במערכת העיכול - נפיחות, תחושת אי נעימות ועוד. כמובן שברגע שמגלים את הצליאק ומפסיקים לצרוך גלוטן, מונעים את התלקחות המחלה ואז הסימפטומים נעלמים".

 

לדברי ארד, אוכלוסיית הצליאקים בישראל מונה כאחוז אחד, אבל כעשרה אחוז מהאוכלוסייה רגישים לגלוטן. "זה מספר עצום של רגישים", היא אומרת, "אבל היום המודעות עולה והמגוון של המוצרים נמצא בצמיחה. פעם מוצרים שהיו ללא גלוטן בבסיס שלהם כמו צ'יפס למשל, היה בהם חשש לגלוטן בגלל פסי הייצור שלא היו נקיים. היום כבר בהרבה מוצרים יש תווית ללא גלוטן. סל הקניות של המשפחה יכול להיראות רגיל, כמו של כל משפחה".

 

בשיתוף שטראוס

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
החיים ללא גלוטן
צילום: shutterstock
ללא גלוטן
ד"ר רק שאלה
מומלצים