שתף קטע נבחר

אוהבים שפצל'ה? הכתבה הזאת בשבילכם

הבצקניות החיוורות, שמשתדכות יפה כמעט לכל רוטב שתבחרו, נכנסות ליותר ויותר תפריטים של מסעדות. אז איפה אפשר לאכול שפצל'ה ואיך מכינים את זה בבית?


קשה שלא לחבב את השפצל'ה, הלוא הן הבצקניות החיוורות והנימוחות שיקבלו באהבה כמעט כל רוטב שתשדכו להן. מקורן במטבח הגרמני, שם הן נקראות Spaetzle (שפצל), ציפור דרור, מכיוון שהן מזכירות אותה בצורתן. אפשר למצוא אותן גם במטבח ההונגרי, שם הן מוגשות עם גולש או עם מנת העוף בפפריקה ונקראות "נוקדלי", וגם במטבח של צפון איטליה, שם הן מכונות בכלל "טרופי" ומוגשות עם פרמזן, אלא מה. גם במטבח השווייצרי, במטבח האוסטרי ובמטבח של חבל אלזס שבצרפת הן מככבות לא מעט.

 

ולטובת אלו שהשם "שפצל'ה" נשמע להם כמו סינית נסביר כי מדובר בנטיפי בצק המיוצרים בעזרת מכשיר מיוחד הדומה למסננת ומתבשלים במים רותחים. 

 

עוד כתבות שיכולות לעניין אותך:
ביטלתם מקום במסעדה? שלמו קנס

"כואב לי למכור לחם ב-30 שקלים"
"אנשים מחבקים אותנו ברחוב"

שפצלה (צילום: ירון ברנר)
(צילום: ירון ברנר)

יותר ויותר מנות שפצל'ה מופיעות בתפריטי המסעדות ומחליפות את תוספות האורז ותפוחי האדמה. אז נכון, אל תצפו לכיבוש רועש כמו העראייס, שהשתלט על הגזרה הקולינרית שלנו במשך די הרבה זמן, אבל אל תתפלאו אם תיתקלו בהן בתפריטי הספיישלים לצד מנות בשר או דג. יצאנו לבדוק איפה יגישו לכם שפצל'ה כהלכתו.

שפצלה (צילום: ירון ברנר)
(צילום: ירון ברנר)

רוטיסרי צ'יקן קלאב

בדוכן עופות הגריל בשוק צפון מציעים מנת שפצל'ה טעימה שמשתלבת נפלא עם העוף השזוף, שמסתובב שעות על שיפוד בתנור לוהט. אז מה יש במנה עצמה? שפצל'ה עם עוף מפורק צרוב על הפלנצ'ה, בצל ירוק והמון פרמזן (46 שקלים).

 (צילום: יח"צ)
(צילום: יח"צ)

שוק צפון ראול ולנברג 20 תל אביב, 1-700-551-900, ראשון-שבת 22:00-12:00, לא כשר

גלבוע 1 בני דרור, 1-700-551-900, ראשון-שבת 22:00-12:00, לא כשר

 

פורטר אנד סאנס

במקדש הבירות, שמציע 50 סוגי בירות מהחבית, הבצקניות מוגשות כתוספת להמבורגר. לצידם מוגש גם פונדו סנט מור (75 שקלים), ויחד יוצרים השלושה את אחת המנות המושחתות והמפנקות שתטעמו בחייכם.

 (צילום: רון אזולאי)
(צילום: רון אזולאי)
 

הארבעה 14 תל אביב, 03-6244355, ראשון-רביעי 24:00-17:00, חמישי 1:00-17:00, שישי 1:00-12:00, שבת 24:00-12:00, לא כשר

 

שאפה בר

בבר שבמתחם שוק הפשפשים ביפו מגישים את הבצקניות דווקא במסגרת ארוחת הבוקר, לצד חביתת עין. המנה הזו נקראת "בוקר שפצל'ה" או "בוקר עניים", ומחירה 50 שקלים.

 (צילום: יח"צ)
(צילום: יח"צ)
 

רבי נחמן 3 יפו, 050-2141444‏, ראשון-שבת 2:00-9:00, לא כשר

 

הס 4

במסעדה האיטלקית והאינטימית שלה מגישה השפית תמר כהן-צדק את השפצל'ה כתוספת לסינטה ברוטב בלסמי מצומצם עם שום, שמן זית ורוזמרין (110 שקלים).

שפצלה (צילום: הילה פלר)
(צילום: הילה פלר)
 

הס 4 תל-אביב, 03-5551038, רביעי-חמישי 23:00-18:30, לא כשר

 

ביירן

"ביירן" הוא הבראסרי הבווארי הראשון שנפתח בישראל, ומוגשות בו מנות מהמטבח האוסטרי והגרמני, שמתאימות לליווי של בירה קרה. בין היתר תמצאו שם מנות בוואריות שלא מתחנפות לחך הישראלי, בהן גם מנת שפצל'ה מפורסמת הנקראת "קזה שפצלה" - מאפה עשוי בצקניות, פטריות יער וגאודה, מוגש במחבת לוהטת (36 שקלים).

 

פרישמן 22 תל אביב, 077-5565753, ראשון-חמישי 24:00-16:00, שישי-שבת 24:00-12:00, לא כשר

 

דליקטסן

במעדניית האוכל המוכן של קבוצת R2M מציעים מבחר תוספות במשקל, בהן גם שפצל'ה עם פטרוזיליה קצוצה. מחיר המנה הוא 4.8 שקלים ל-100 גרם, והיא דורשת הזמנה של חמישה ימים מראש ומינימום הזמנה של שני קילוגרם.

 

להזמנה באתר המעדנייה

 

הביר גארדן של פאולנר

כאן, מתחת לכיפת השמיים, מציעים את מנת השפצל'ה בווריאציות משתנות: גרסה אחת של המנה היא שפצל'ה גבינות וערמונים, שעטופות בגבינת שברה, פרמזן וגבינה כחולה יחד עם ערמונים, קוביות ברי צרובות ומיקרו בזיליקום (49 שקלים). בנוסף, אפשר לפגוש את הבצקניות גם במנה של שיפוד פילה בקר.

 (צילום: יח"צ)
(צילום: יח"צ)
 

אלברט מנדלר 3 מתחם שרונה תל אביב, 03-6544334, ראשון-חמישי 24:00-16:00, שישי-שבת 24:00-12:00

הירקון 2 מתחם שרונים הוד השרון, 09-8899479, ראשון-חמישי 24:00-16:00, שישי-שבת 24:00-16:00

 

אנינה

במסעדה האיטלקית הוותיקה, שמשקיפה על גן הפסלים של מוזיאון ארץ ישראל, מגישים לא פחות משלוש מנות שפצל'ה כבר 11 שנה. מה בתפריט? מנת שפצל'ה עם פטריות, כרישה, שמנת, יין לבן ופרמזן (77 שקלים), מנת שפצל'ה עם סלמון, שמנת, בזיליקום, שום ויין לבן (79 שקלים) ויש גם מנת שפצל'ה ברוטב עגבניות שרי ופרמזן (65 שקלים).

שפצלה (צילום: ירון ברנר)
(צילום: ירון ברנר)

חיים לבנון 2 רמת אביב, 03-6412288, ראשון-שישי 24:00-8:30, שבת 24:00-9:00, לא כשר

 

 

פינגווין

במסעדה המיתולוגית ביותר בארץ, שחגגה לא מזמן יום הולדת 77, מציעים מנה טעימה במיוחד שנקראת "שפצל'ה ותבשיל בשר גולש" (56 שקלים). למעשה, זוהי קדירת בשר בקר המונחת על בצקניות מוארכות. ממש נוסטלגיה בהתגלמותה.

שפצלה (צילום: יח
(צילום: יח"צ)
 

הגעתון 31 נהריה, 04-9928855, ראשון-שישי 24:00-8:00, שבת 24:00-9:00, לא כשר

 

ביר גארדן חיפה

כאן השפצל'ה מופיעות מדי סוף שבוע כתוספת לאחת ממנות הספיישל המשתנות, וכוללות רוטב שמנת עשיר עם בצל מקורמל ובצל ירוק. מחיר המנה - 43 שקלים.

שפצלה (צילום: יח"צ)
שפצלה(צילום: יח"צ)
 

שדרות מוריה 105 חיפה, 052-3520220, ראשון-רביעי 24:00-13:00, חמישי-שבת 2:00-13:00

 (  )
 

קישן

בפאב-מסבאה בסגנון מזרח אירופי שבקיבוץ גבעת חיים מציעים תפריט המשלב בין המטבח הים-תיכוני למטבח הגרמני. אחת המנות היותר מעניינות ופופולריות כאן היא מנת השפצל'ה ברוטב שמנת ופטריות (35 שקלים), שאפשר להזמין כמנה בפני עצמה או לבחור בה בתור תוספת לאחת המנות העיקריות.

שפצלה (צילום: יח"צ)
שפצלה(צילום: יח"צ)
 

מתחם מסחרי חדש גבעת חיים איחוד, 04-6369720‏, ראשון-שבת 24:00-12:00, לא כשר

  

קפה יהושע

בית קפה ותיק הממוקם בשכונת רחביה הירושלמית, ומציע מנת נקניקיות בתוספת בצקניות נימוחות. למנה קוראים "הנקניקיות של אלן", והיא כוללת שלוש נקניקיות של השף והשרוקוטייר אלן טלמור, שפצל'ה וחמוצים (72 שקלים).

 

עזה 17 ירושלים, 02-5632898, ראשון-חמישי 24:00-7:00, שישי 15:00-7:30, שבת 24:00-20:30, לא כשר

 

בראסרי עין כרם

בבראסרי המשפחתי, שממוקם בתוך מבנה עתיק הצופה אל אחד הנופים המרהיבים שיש בשכונת עין כרם, מגישים בצקניות דווקא עם דגים. זוהי מנה של מוסר ים צרוב על הפלנצ'ה שמוגש לצד שפצל'ה, כרוב סגול וקרם שמנת וחרדל. מחיר המנה הוא 112 שקלים.

שפצלה (צילום: אפיק גבאי)
שפצלה(צילום: אפיק גבאי)
 

המעיין 15 ירושלים, 02-5665000‏, ראשון-רביעי 24:00-12:00 חמישי-שבת 1:00-9:30, לא כשר

 

 

אורסולה במדבר

בקפה-מסבאה המדברי של אוסי מציעים כמה מנות שהן גולת הכותרת של המטבח הגרמני. בין היתר תמצאו כאן גם שפצל'ה המוגשים כתוספת לנקניקיות קנקרס יחד עם עדשים שחורות ורוטב קארי פיקנטי. מחיר המנה 54 שקלים.

שפצלה (צילום: יח"צ)
שפצלה(צילום: יח"צ)
 

צוקים, 08-6444421, ראשון, שני, רביעי, שבת 21:00-12:00, חמישי-שישי 22:00-12:00, לא כשר

 

מתכון לשפצל'ה ברוטב סלמון

המצרכים (ל-6 מנות):

מתכון בסיסי -

1 ק"ג קמח

5 ביצים

2 כפיות מלח 

600 מ"ל מים או מעט יותר, לפי הצורך

לרוטב סלמון -

400 גר' קוביות סלמון טרי

6 שיני שום, פרוסות

60 גר' חמאה

200 מ"ל שמנת מתוקה

4 עגבניות שרי, חצויות

מלח פלפל

מעט יין לבן 

להגשה -

חופן עלי בזיליקום

שפצלה (צילום: ירון ברנר)
(צילום: ירון ברנר)
  

אופן ההכנה:

  1. מכינים את השפצל'ה - בקערת מיקסר מערבבים יחד קמח, ביצים ומלח עד שמתקבלת תערובת אחידה ללא גושים.
  2. מוסיפים את המים וממשיכים לערבב במהירות נמוכה עד קבלת בלילה סמיכה.
  3. מחממים בסיר גדול 3 ליטר מים וממליחים בשתי כפיות מלח.
  4. מעבירים את הבצק דרך מכשיר להכנת שפצל'ה ישר למים הרותחים (למי שאין - אפשר גם דרך מסננת ביתית רגילה.
  5. כעבור כמה דקות יעלו השפצל'ה ויצופו.
  6. מוציאים את השפצל'ה בכף מחוררת ושוטפים במים קרים.
  7. מכינים את רוטב הסלמון - במחבת חמה ממסים חמאה ומקפיצים את הסלמון עם שיני השום ועגבניות השרי.
  8. כאשר הסלמון מעט צרוב, מוסיפים יין ומבשלים כדקה.
  9. מוסיפים שמנת, מערבבים ומתבלים במלח ופלפל לפי הטעם.
  10. מורידים מהלהבה ושופכים על השפצל'ה. לפני ההגשה מעטרים בעלי בזיליקום.

 

המתכון באדיבות מסעדת "אנינה" ברמת אביב

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ירון ברנר
שפצל'ה. למביני עניין
צילום: ירון ברנר
מומלצים