שתף קטע נבחר

פסטיבל בנורבגיה דחה אמניות ישראליות: "בגלל הכיבוש"

חמש כוריאוגרפיות ביקשו להשתתף ב"פמנין טריפל" באוסלו אבל המארגנות ענו להן: "ישראל משתמשת בתרבות להלבנת הדיכוי של הפלסטינים"

 

רוני רותם ()
רוני רותם. "אתן מונעות מאפליה הפוכה"

פסטיבל האמנות "פמנין טריפל" בנורבגיה, העוסק במגדר ונשיות, מנע את השתתפותן של חמש כוריאוגרפיות ישראליות בנימוק שממשלת ישראל משתמשת בתרבות כתעמולה להלבנה של הכיבוש על העם הפלסטיני. מארגנות הפסטיבל, שאמור להיפתח בשבת הקרובה בבירה אוסלו, ענו לכוריאוגרפיות שביקשו לקחת בו חלק כי הן דוחות אותן מסיבות פוליטיות.

 

חמש האמניות הישראליות הן עדן ויסמן, רוני רותם, ניצן לדרמן, מעיין כהן מרסיאנו ועדי שילדן. בתשובה שקיבלו מהמארגנות קריסטן נרדרום בוגוולד ומרגרט סלטבו נכתב: "תודה לך על העניין שאת מביעה בפסטיבל. אנו מצטערות להודיע שאחרי בחינה מעמיקה החלטנו שאנחנו לא יכולות כרגע להזמין משתתפות ישראליות לפסטיבל שלנו. הסיבה להחלטה היא שלנו היא שאנו לא יכולות להזמין משתתפות ישראליות במצפון נקי כאשר אנו יודעות שיש אמניות מהשטחים הפלסטינים הכבושים שנאבקות עם מגבלות תנועה קשות לאירועי תרבות בינלאומיים, ושלהן יש מעט מאוד הזדמנויות להציג את האומנות שלהן מחוץ לשטחים הכבושים. יש לנו סיבה להאמין שממשלת ישראל משתמשת כרגע בתרבות כסוג של תעמולה, להלבין או להצדיק את משטר הכיבוש שלו והדיכוי של העם הפלסטיני". 

מעיין כהן מרסיאנו ()
מעיין כהן מרסיאנו

ניצן לדרמן ()
ניצן לדרמן
מארגנות הפסטיבל טענו שהן מסתמכות בהחלטה שלהן על מאמר ישן שפורסם בעיתון "הארץ" באנגלית על החלטת משרד החוץ להגדיל את תקציבי חשיפת התרבות הישראלית בעולם.

 

"אנו מעריכות את ההצעה האומנותית שלכן ומקווים שתהיה לנו הזדמנות להזמין אתכן לנורבגיה כאשר הנסיבות הפוליטיות ישתנו", הוסיפו. "אנו מקוות שאתן כאמנויות תעזרו להעלות את המודעות בחברה שלכן לדאגות שיש לרבות מאיתנו האמניות ואנשי התרבות ברחבי העולם לגבי ההשפעות הברוטאליות של הכיבוש על האמנים הפלסטינים ושאר האוכלוסייה".

 

היוצרות הישראליות הופתעו מהמכתב שקיבלו והחליטו להשיב. במכתב תשובה ששלחו צוין: "מצאנו שההחלטה שלכן למנוע את ההשתתפות של אמנים ישראלים מעודדת פיצול והמשך הסכסוך יותר מאשר משמשת דוגמה לדרך אחרת לעולם, אחת שפוגשת ערכים של חופש ביטוי והבעת דעה, דיאלוג, פתיחות, לראות מעבר לתגיות ופרספקטיבות מרובות. במקום להשתמש באותן אסטרטגיות שנגדן אתן יוצאות, שניתן להגדיר אותן כהכללה וענישה קבוצתית, אנו חושבות שכדי להשיג שינוי אמיתי אנו צריכות לאמץ אסטרטגיות שונות מאלה שאנו מתנגדות להן".

עדי שילדן ()
עדי שילדן

עדן ויסמן ()
עדן ויסמן

עוד כתבו חמש הישראליות כי המאמר המדובר נכתב ב-2005, ומייצג גישה שהשתנתה לגמרי: "מאז אומנים בישראל נאבקים לשמור על חופש הביטוי והבעת הדעה שלהם על רקע ניסיונות לצנזורה שננקטים על ידי משרד התרבות הישראלי. למרות שזה נשמע מפתיע, העבודות של שתיים מהיוצרות נדחו על ידי משרד התרבות הישראלי וגם על ידי הפסטיבל שלכן.

 

"האם תדחו אמניות ספרדיות בגלל מדיניות ספרד כלפי קטלוניה והבאסקים? האם תדחו אמניות סעודיות בגלל המגבלות של סעודיה כלפי זכויות נשים? האם תדחו אמניות אמריקאיות בגלל המדיניות של ארה"ב לאסור כניסת מוסלמים? האם תדחו אמניות מסוריה בגלל הטבח שמבצעת ממשלת סוריה? האם תדחו אמניות איראניות בגלל התגובה האלימה של המשטר האיראני על ההתקוממות העממית האחרונה? אם היינו אמניות מוסלמיות ערביות ישראליות, או נוצריות או בדואיות, או ישראליות יהודיות שגרות בחו"ל - האם גם אז הייתן מונעות את השתתפותנו בפסטיבל?

 

"אנו מבולבלות. ההחלטה שלכן מנוגדת לערכים של הפסטיבל שלכן והיא מבוססת על סיבות פוליטיות ולא על שיקולים אומנותיים. המסקנה היחידה שאתן מונעות מאפליה הפוכה".

 

מארגנות הפסטיבל קיבלו את המכתב אך לא שינו את החלטתן. הן הבטיחו להשיב באופן מפורט אחרי קיומו של האירוע.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מעיין כהן מרסיאנו. אחת האמניות הישראליות שנדחו ע"י הפסטיבל
מומלצים