שתף קטע נבחר

נאבקת להתאבק: הסעודית שפתחה מכון כושר לנשים

במדינה שלא מצטיינת בזכויות לנשים, המתאגרפת הלאא אל-רחמני פתחה מכון כושר לנשים בלבד. במכון ללא שלט כניסה ועם חלונות זכוכית כהים מתאמנות נשים באגרוף ובענפי ספורט נוספים: "נשים מוצאות פה את הקול שלהן"

 

הלאא אל-רחמני ()
הלאא אל-רחמני. בועטת במוסכמות

במכון כושר בעיר ג'דה בסעודיה, ללא כל שלט חיצוני ועם חלונות כהים שמסתירים את שמתחולל בפנים, נשים בממלכה השמרנית עושות דבר שעד כה נחשב לדבר לחלוטין לא מקובל - כושר גופני. את המכון הקימה בשנת 2016 מאמנת האגרוף הלאא אל-רחמני, סעודית בת 41. מלבד אגרוף, היא מעבירה בו שיעורי ספורט בענפים נוספים כגון קליסטניקס, קרוספיט וקיקבוקס.

 

לדברי אל-רחמני, המכון מספק ביטחון עצמי לנשים שבאות בפתחו: "על בסיס יום יומי, נשים שמעולם לא עשו ספורט נכנסות למכון הכושר שלי. חלקן באות עם האמהות שלהן", אמרה לסוכנות הידיעות AFP. "הם יוצאות עם ביטחון עצמי גדול יותר. רבות מוצאות פה את הקול שלהן. האמהות שלהן פונות אלי ואומרות לי: 'תודה רבה לך על תחושת ההעצמה שאת מספקת'".

הלאא אל-רחמני ()
מכון הכושר הוא כמו תרפיה לנשים שמגיעות אליו

 

חלק מהמתאמנות מרגישות שהמכון הוא כמו "טיפול" וחלקן אף פרצו בבכי, סיפרה אל-רחמני. אחת מלקוחותיה הקבועות, אם לארבעה בגיל 36, סיפרה: "הייתי אמא ביישנית שלא יכלה להביט לאנשים בעיניים. המכון נתן לי קול שאיבדתי. הוא נתן לי כוח שמעולם לא ידעתי שהיה לי".

 

גלימות העבאיה נשארות בלוקר

מכון הכושר, ששמו FlagBoxing ומתאמנות בו כ-150 נשים, נראה כאילו נמצא במדינה מערבית ולא במדינה המוסלמית השמרנית. לצלילי מוזיקה רועשת, ניתן לראות במקום נשים שמרימות משקולות ואחרות שמתיחות אגרופים בשקי אגרוף. חלקן מסירות את גלימות העבאיה המסורתיות וזורקות אותן ללוקר. 

 

נשים שהעזו להתאמן בפומבי היו בעבר מטרה למשטרת הדת במדינה המוסלמית, אך זו איבדה מסמכויותיה במסגרת הרפורמות החברתיות מרחיקות הלכת שבוצעו בממלכה בשנים האחרונות, בהןההיתר לנשים לנהוג החל מחודש יוני השנה.

 

 

אל-רחמני נאבקה במשך זמן רב על מנת לזכות בחירויות בסיסיות כמו היכולת להתאמן בפומבי, וייתכן כי חזונה סוף סוף מתגשם: במסגרת החזון לשנת 2030, שעליו הכריז יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן, הממלכה מתכוונת להאיץ את השתתפותן של נשים בתחרויות ספורט.

 

ב-2012 השתתפו שתי נשים ראשונות מהממלכה במשלחת הסעודית שנשלחה לאולימפיאדה לונדון ב-2012. ארבע שנים מאוחר יותר השתתפו ארבעה נשים במשלחת של המדינה לאולימפיאדת ריו 2016. לפני האולימפיאדיה בריו מונתה הנסיכה רימה בינת בנדר בן סולטאן לתפקיד עוזרת לענייני נשים של ראש אגף הספורט בסעודיה.

הלאא אל-רחמני ()

הלאא אל-רחמני ()

הממלכה מתכוננת כיום להחיל שיעורי חינוך גופני חובה עבור בנות, לאחר שהאיסור על שיעורים כאלו הוסר ב-2014. כבת לאם אמריקנית ולאב סעודי, אל-רחמני סיפרה כי זכתה להורים עם תפיסת עולם פתוחה שעודדו אותה לעשות ספורט מגיל צעיר. כעת, אל-רחמני מקווה להשפיע על דור העתיד ולסייע בהכנת תוכנית הלימודים הגופנית בבתי הספר לבנות.

 

"בעלי לא מרוצה"

למרות ההתקדמות בזכויות הנשים בממלכה, אל-רחמני עדיין נאלצת לשמור על פרופיל נמוך, וכאמור, מכון הכושר מוסתר מאחורי חלונות זכוכית כהים ואין בו שום שלט מזהה מבחוץ.

 

אל-רחמני ציינה כי חלק מהנשים נאלצו לפרוש מהמכון לאחר ש"ביטאו עצמן באופן מופרז מדי", שגרם לגברים לחוש מאויימים. אחת הנשים שפרשו הסבירה לה ש"בעלי לא מרוצה". בסעודיה, נשים חייבות לקבל אישור של קרובי משפחה גברים – בדרך כלל אב, בעל או אח, כדי לצאת ללמוד, לטייל ולעשות פעיליות אחרות - כמו להתעמל.

 

"ספורט זו העצמה", אמרה לינה אל-מינה, המנהלת של קבוצת כדורסל הנשים הראשונה בממלכה ("ג'דה יונייטד"). היא הוסיפה: "אנחנו לא נלחמות עבור אירועי ספורט משותפים לגברים ונשים. המטרה שלנו היא לא לצאת נגד התרבות שלנו. המטרה היא השתתפות המונית של נשים בספורט".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים