שתף קטע נבחר

מבקש מקלט: "אחרי שהמצרים ירו בנו, חיילי צה"ל חיבקו אותנו. בכינו מהתרגשות"

בעקבות עדויות הלוחמים על מצב האריתראים והסודנים שהגיעו ממצרים, התראיין עמנואל ימנה לאולפן ynet והתייחס לגירוש: "לא מאמין שהחיילים בגבול והממשלה הם מאותו עם". לוחם קרקל דוד אביצור: "מי שראה מה עבר עליהם לא יכול לזרוק אותם". במוצ"ש: הפגנה נוספת נגד הגירוש לרואנדה

 

 

"כשאני משווה את ההתנהגות של חיילי צה"ל שפגשתי בגבול ב-2008 לאופן שבו הממשלה שלהם מתנהגת היום, אני לא מאמין שמדובר באותו עם" – כך תיאר אתמול (ג') עמנואל ימנה, מבקש מקלט מאריתריאה, את האופן שבו קיבלו לוחמי קרקל את פניו בתום המסע שעבר מהמדינה שממנה נמלט לפני כעשור, לעומת האכזבה שהוא חש מתוכנית הגירוש לרואנדה שעומדת לצאת לפועל.

 

יום לאחר פרסומן ב-ynet של העדויות הקשות של לוחמי קרקל, שפגשו את האריתראים והסודנים עם הגיעם לגבול - ימנה מחזק אותן מנקודת מבטם של מבקשי המקלט. "עברנו את הגבול בלילה והמצרים ירו עלינו", סיפר על הגעתו לגבול מצרים-ישראל. "ואז בשנייה אחת הכול השתנה. נכנסנו לישראל ובאו אלינו אנשים שבחיים לא ראינו אותם ובחיים לא שמענו את השפה שלהם. מישהו שלא יודע מי אתה ומאיפה באת, לא יודע עלייך שום דבר, אבל פשוט יודע שאתה בן אדם. הם הרגיעו אותנו, אמרו לנו 'שבו, הכול בסדר', הביאו לנו שמיכות ואוכל, חיבקו את הילדים. פשוט בכינו מהתרגשות. הרגשנו שפגשנו את היהודים שהם הבנים של אברהם אבינו. גם עכשיו כשאני נזכר בזה אני מתרגש".

 

החל מ-1 באפריל, אחרי עשר שנים בישראל, חבריו של עמנואל עומדים בפני סכנת גירוש לרואנדה. הוא עצמו לא מועמד לגירוש בשלב הראשון, מאחר שהוא מגדל ילדה. "כשאני רואה איך מתנהגים אלינו היום ואני שואל – 'אלה אותם אנשים שפגשתי בגבול?'. אני אומר לעצמי, אם רק הייתה לי הזדמנות לפגוש את אותו לוחם שפגשתי אז הייתי אומר לו שהוא יהודי אמיתי שיודע מה זה להיות פליט ולהעריך פליט".

עדויות לוחמים קרקל מבקשי מקלט  ()
עמנואל ימנה. "אם רק יכולתי לפגוש את אותו לוחם"

 


הפגנה נגד הגירוש מתחת לביתה של נשיאת העליון אסתר חיות (צילום: יאיר כהן)
הפגנה בעד הגירוש מתחת לביתה של נשיאת העליון אסתר חיות(צילום: יאיר כהן)

סמ"ר (מיל') דוד אביצור, לוחם קרקל שזכה לצל"ש מאלוף פיקוד הדרום על תפקודו במהלך היתקלות עם חוליית מחבלים שחדרה מסיני ב-2012, הוא אחד החיילים שבחרו לספר לראשונה את שחוו בעת שירותם.

 

"היה חשוב לנו להשמיע את קולנו עכשיו כי עכשיו רוצים לגרש. יש על זה שיח, זה בכותרות, וזה מציף דברים שאני והלוחמים שהתראיינו איתי היינו מעדיפים לשכוח", אמר אביצור בראיון לאולפן ynet. "מי שראה את האנשים בעיניים וראה מה עבר עליהם לא יכול לזרוק אותם למקום אחר ככה. כשאתה מסתכל על אנשים דרך כותרות של עיתונים אתה יכול אולי לאבד אמפתיה, אבל כשאתה רואה אותם מולך יש לך חמלה אליהם. זה גם לא קשור לדעות הפוליטיות שלך. שירתו איתי חיילים עם דעות מכל קצוות הקשת הפוליטית. כשאתה רואה מולך בן אדם מוכה ופצוע, אתה רוצה לעזור לו".

 

במוצאי שבת הקרובה תתקיים בכיכר רבין עצרת המונים נגד החלטת הממשלה לגירוש מבקשי המקלט. הפקת העצרת נתמכת על ידי הציבור דרך פרויקט מימון המונים. בעצרת צפויים לנאום תושבים מדרום תל אביב לצד אנשי ציבור ואנשי רוח מכל קצוות הקשת הפוליטית תחת הסיסמה "ישראל עוצרת את הגירוש".

 

תגובות במערכת הפוליטית: "מצדיעים ללוחמים האמיצים"

פרסום העדויות הוביל לתגובות רבות ומעורבות במערכת הפוליטית ובקרב הארגונים השונים העוסקים בנושא. ח"כ מיכל רוזין (מרצ) אמרה כי "העדויות המזעזעות מעידות יותר מכל על העוול המוסרי שמדינת ישראל עומדת לבצע עם גירוש הפליטים ומבקשי המקלט. בעוד הרוח החמימה מבשרת את בוא חג הפסח ואתוס החירות אופף אותנו, עשרות אלפי פליטים ממשיכים לחיות כאן בפחד מתמיד וייאוש. הדיון סביב הגירוש, שלעיתים נהיה פילוסופי, מתעלם מזה שמדובר בבני אדם שחלקם עברו עינויים קשים בדרך למציאות בטוחה יותר. ממשלת ישראל צריכה לעצור באופן מיידי את הגירוש. זה לא עניין פוליטי - זה ציווי יהודי ומוסרי".

 

ח"כ מרב מיכאלי (המחנה הציוני): "אני מצדיעה ללוחמות ולוחמי קרקל המצטיינים והאמיצים שהחליטו לא לעמוד מנגד ולספר את האמת שראו במו עיניהם. כבר שנים שהאפריקנים מנסים לספר לממשלת ישראל את האמת הקשה והכואבת הזאת ולקבל ממנה מקלט - אך לשווא. הקול שמשמיעות ומשמיעים הלוחמים האלה צריך להגיע לכל בית בישראל ובעיקר לאזוני שר הפנים וראש הממשלה ולגרום להם לבטל את גזירת הגירוש".

שפי פז. "תלאות הדרך אינן הצדקה" (צילום: יריב כץ) (צילום: יריב כץ)
שפי פז. "תלאות הדרך אינן הצדקה"(צילום: יריב כץ)

ח"כ דב חנין. "אסור להוסיף תלאות" ()
ח"כ דב חנין. "אסור להוסיף תלאות"

ח"כ דב חנין (הרשימה המשותפת): "על הזוועות והטראומות הקשות שעברו מבקשי המקלט בדרכם לכאן אסור לנו להוסיף חדשות ובטח שאסור להחזירם אל התופת שממנה ברחו. המדיניות המתעללת שנועדה לשבור את האנשים האלה הגיעה למבוי סתום. עכשיו חיוני לשנות כיוון ולאמץ מדיניות אנושית המתייחסת לסבלם של בני האדם שברחו לכאן ונותנת פתרונות אמיתיים גם להם וגם לשכונות שבהן הם נמצאים".

 

ח"כ אלוף (במיל') איל בן ראובן (המחנה הציוני): "עדויות החיילים מציגות ביתר שאת את אומללות מבקשי המקלט. החלטות בג"ץ מביעות שאט נפש ממדיניות הממשלה כלפי אותם אומללים. מדינת ישראל יכולה במעט מאמץ ורצון טוב לקלוט את אלו שנמצאים בארץ ולאפשר להם חיים בכבוד. רבים מאזרחי מדינת ישראל ישמחו לתת יד ולעזור במאמץ הזה".

 

מהצד השני של המחלקות מסרה שפי פז מ"החזית לשחרור דרום תל אביב" כי "תלאות הדרך אינן הצדקה לשום דבר ומדינת ישראל לא חייבת להם שום דבר. העובדה שמישהו סיכן את חייו כדי להגיע לישראל לא נותנת לו את הזכות להתנחל בעיבורה של עיר ולהחריב עד היסוד את חייהם של האזרחים שחיו כאן. היא בטח לא נותנת לו את הזכות להקים מושבה אפריקנית בדרום תל אביב ולשלוח למרוקו את כל מי שמתקומם. למעשה, היא לא נותנת לו שום זכות, למעט הזכות לחיים, ואת הזכות הזאת הם יכולים לממש גם ברואנדה ואוגנדה, אלא אם כן יעדיפו לחזור הביתה לאריתראה וסודן".

 

יו"ר תנועת "אם תרצו", מתן פלג, הוסיף: "ייעודו היחיד של צה"ל הוא להגן על מדינת ישראל ולנצח. צה"ל אינו הצלב האדום, לא נציבות הפליטים הבינלאומית, ולא סניף של אימא תרזה. אנו מזמינים את הלוחמים לסיור מודרך בשכונות דרום תל אביב כדי שישמעו על סבלם של התושבים. אנו סבורים ובטוחים שאף אחד מהם לא היה רוצה שסבתו תגור שם. בחג הפסח הקרב ובא, סילוק המסתננים הבלתי חוקיים יחל, ותושבי דרום ת"א ייצאו לחירות אמיתית".

 

מנגד מסרו המוקד לפליטים ולמהגרים וא.ס.ף (ארגון סיוע לפליטים): "פליטים רבים בישראל מתארים את המפגש הראשון עם חיילי צה"ל כמפגש האנושי החזק ביותר שחוו בחייהם מלאי הסבל. ברור מעדויות החיילים וגם מהפליטים שהשנאה אינה מגיעה מהאנשים, היא מגיעה מלמעלה, מהממשלה".

 

שולה קשת, שמובילה את תנועת "דרום תל אביב נגד הגירוש", אמרה: "חשיפת החוויות של הלוחמים במפגש עם מבקשי המקלט מהווה עדות מאוד חשובה. תושבות ותושבי דרום תל אביב ימשיכו להיאבק לעצור את הגירוש. אנו דורשות תוכנית מסודרת של פיזור קליטת מבקשי המקלט גם ביישובים מבוססים ברחבי הארץ, עצירת הפינויים של התושבים הוותיקים ושיקום אמיתי של שכונות דרום תל אביב".


פורסם לראשונה 20/03/2018 22:05

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים