שתף קטע נבחר

ניוון מקולרי: כך ניתן למנוע הידרדרות המחלה שגורמת לעיוורון

כולם מדברים על גילוי מוקדם בהקשר של מחלות לב וסרטן, אבל אבל גילוי מוקדם עשוי לעזור גם במניעת הידרדרות הראייה במצב של ניוון מקולרי. מה זו המחלה, איך ניתן לאבחן ומה הטיפול היעיל?

בשיתוף באייר

 

יש המון מודעות בקרב אנשים לגילוי מוקדם בהקשר של מחלות לב וסרטן, אבל גילוי מוקדם חיוני גם במניעת הידרדרות הראייה ועיוורון בשל ניוון מקלורי תלוי גיל. ניתן לעשות זאת באמצעות מעקב פשוט יחסית אצל רופא העיניים.

 

ד"ר אורי סגל, רופא עיניים, מומחה למחלות רשתית ומנתח מבית החולים "מאיר" ובית החולים "עין טל", מסביר: "במרכז הרשתית נמצא החלק החשוב ביותר לראייה הנקרא מקולה. ניוון מקולרי גילי מתבטא בשינויים במרכז הראייה.

 

"למעשה למחלה הזו יש שתי צורות - יש צורה יבשה שמהווה את מרבית המקרים, 90 אחוז מהמקרים, היא בדרך יכולה לא לפגוע בראייה בכלל או לפגוע בראייה בצורה הדרגתית על פני שנים רבות ויש את הצורה הרטובה שהיא מופיעה ב-10 אחוז מהמקרים ועלולה לפגוע בצורה דרמטית בראייה כבר אחרי מספר שבועות".

 

  

את השלב הרטוב רק רופא יכול לזהות?

"מומלץ ללכת ולהיבדק. רצוי להיבדק פעם בשנה לפחות, לעשות בדיקה לראות שבאמת אין בעיה. והיה וכבר יש בעיה, יש ניוון, אז יש כמה דברים שצריך לעשות. כמובן ביקורת אצל הרופא עיניים ומעבר לזה לעשות בדיקת OCT שזו בדיקה שמאפשרת לזהות את הפרטים של הרשתית ברמת המיקרונים".

 

איך מטופל יכול לזהות את השלב היבש בעצמו?

"למטופל בעצמו קשה לזהות, אבל כדאי שיעשה בדיקה עצמית של הראייה. ישנו לוח ייעודי לבדיקה הנקרא לוח אמסלר, המטופל צריך לעמוד במרחק ראייה מהלוח של כ-30 ס"מ, הוא צריך לסגור כל עין בנפרד ולהשתמש במשקפי הקריאה שלו והיה ויש לו כאלה, ואז להסתכל למרכז, לנקודה השחורה במרכז. צריך לשים לב שהקווים לא מעוותים או עקלקלים. אם יש איזה שינוי במבנה של הקווים יש צורך להגיע מיד או בהקדם האפשרי לרופא עיניים לבדיקה".

 

מהם הטיפולים האפשריים במקרה ויש בעיה?

"לפני עשר שנים לא היה לנו הרבה מה להציע, היו שני טיפולים שהיו לא כל כך אפקטייבים, זה היה לייזר והיה טיפול שנקרא פוטו-דינמי שהוא לא נתן מענה כל כך טוב. היום יש טיפול בהזרקות תוך עיניות שמאפשרות שמירה על חדות ראייה. מהרגע שהתחלנו את הטיפול, לפחות ב-90 אחוז זה עוזר, וב-30 אחוז מהמקרים יש אפילו שיפור בראייה".

 

רוצים לקבל מידע בנושאים בריאותיים שונים? אתם מוזמנים ממש עכשיו להיכנס אל עמוד הבית

 

המידע והתכנים הנמסרים ונאמרים בתכנית זו, ניתנים כמידע כללי בלבד, והם אינם מהווים ייעוץ רפואי או תחליף לייעוץ רפואי אישי או לבדיקה וטיפול רפואיים הולמים. על חולים להתייעץ באופן אישי עם רופא מומחה, המכיר את ההיסטוריה הרפואית שלהם, על מנת למצוא עבורם ולהמליץ בפניהם על דרך טיפולית המתאימה למחלתם.


בשיתוף באייר

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
למנוע הידרדרות בראייה
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים