שתף קטע נבחר

נגד הציד: מאות צפרים מישראל ומהעולם יתחרו באילת

כ-200 צפרים מישראל ומרחבי העולם יתחרו הלילה במיזם "אלופי הנדידה" של החברה להגנת הטבע בשיתוף עם ארגון "Birdlife" באילת. במשך 24 שעות הם ינסו לזהות את מספר מיני הציפורים הגדול ביותר. המיזם מגייס כספים למאבק בציד הבלתי חוקי של שלווים נודדים בקרואטיה וסרביה

 
תחרות "אלופי הנדידה" שנוסדה על ידי מרכז הצפרות הישראלי של החברה להגנת הטבע בשיתוף עם ארגון בינלאומי לשימור ציפורים "Birdlife International" תצא הלילה (א') לדרכה זו השנה החמישית באילת. השנה הגיעו כ-200 צפרים מישראל ומעולם.
 
40 הקבוצות יתחרו על פרס "אלופי הנדידה" שיינתן למי שתצליח לזהות מספר המינים הגבוה ביותר בתא שטח עצום בגודלו מהנגב ועד הערבה. מדובר באחת התחרויות הגדולות בעולם ומאז הקמתה גייסה מאות אלפי דולרים למען שמירת טבע ופרויקטים להגנה על ציפורים נודדות מפני ציד. 
 
שליו נודד בטבע (צילום: shutterstock)
שליו נודד בטבע(צילום: shutterstock)

 

"אלופי הנדידה הוא מירוץ הצפרות הבינלאומי הגדול בעולם. קבוצות של צפרים מכל העולם מתכנסות באילת בשיא נדידת האביב למירוץ צפרות בו כל קבוצה מנסה לזהות כמה שיותר מיני ציפורים ב-24 שעות", מסביר יהונתן מירב מהחברה להגנת הטבע.

 

לצפרים יתאפשר השנה להתחרות בקטגוריה מיוחדת בה תתאפשר תנועה בשטח ברגל ובאופניים בלבד. בנוסף, יתחרו הקבוצות הישראליות על פרס "שומרי הנתיב" שיוענק לקבוצה הישראלית שתגייס הכי מירב הכספים לפרויקט.

 

"בכל שנה ניצודות מעל 25 מיליון ציפורים נודדות מכל המינים באגן הים התיכון ובדרום אירופה", הוא מסביר. "בכל שנה בוחרת החברה להגנת הטבע 'מטרת שימור' שהיא בעצם מדינה או אזור גאוגרפי בו מתקיים ציד בלתי חוקי פרוע ומגייסת כספים עבור ארגוני שמירת טבע הפועלים במרחב, כדי להגן על ציפורים נודדות".

 

צפרים בתחרות אשתקד (צילום: דב גרינבלט, החברה להגנת הטבע) (צילום: דב גרינבלט, החברה להגנת הטבע)
צפרים בתחרות אשתקד(צילום: דב גרינבלט, החברה להגנת הטבע)

 

50 אלף שלווים ניצודים מדי שנה בקוראטיה וסרביה

אם בשנים קודמות, גוייסו כספים לפעילות בכל מדינה, הפעם נקטו אנשי המירוץ ביוזמה להגן על אזור גיאוגרפי נרחב יותר, במטרה לשתף פעולה עם ארגוני הסביבה במדינות הללו ולהגן על ציר המכונה "ציר הנדידה האדריאטי". לדברי מירב, באזור זה "מתקיים ציד בלתי חוקי ענף. בכל שנה ניצודות באזור מעל מיליון ציפורים נודדות ובהם מעל ל-50 אלף שלווים, עשרות אלפי תורים מצויים, אלפי דורסים ועוד".

 

בתחרות השליו בישראל זכה לתשומת לב רבה בשנתיים האחרונות. "השליו הוא עוף מותר בציד בתנאים מסוימים בישראל אך מספרי השלווים בעולם נמצאים בצניחה וכיום הוא מוגדר בסכנת הכחדה. מרכז הצפרות הישראלי יחד עם השלוחה המשפטית של החברה להגנת הטבע ביצע מספר פעולות מול רשות הטבע והגנים ומשרד החקלאות בכדי להוציא את השליו מרשימת העופות המותרים לציד בישראל", הוא מפרט.

 

"לא נראה לנו הגיוני שציפור שאוכלוסיותיה בקריסה ברחבי העולם עדיין מותרת לציד בישראל. לפעולות יש הצלחה וכבר בעונת הציד הנוכחית הוכנסו מספר תקנות לגבי ציד שלווים ואנחנו ממשיכים בכל הכוח בכדי לעצור לחלוטין ציד שלווים בישראל ופועלים לשנות את חוקי הציד בנוגע ל"יוני בר". כך ניצודים בכל שנה בישראל גם תורים מצויים. התור המצוי כמו השליו סובל מירידה חדה באוכלוסיה העולמית ואנחנו פועלים במספר מישורים בכדי לעצור גם צייד של תורים וחידוד הנחיות ציד הציפורים באופן כללי".

 

שליו נודד בטבע (צילום: shutterstock)
שליו נודד בטבע(צילום: shutterstock)

 

250 אלף דולר גוייסו למען הציפורים

מירב מציין כי מאז שנת 2014, בה החל המירוץ הראשון, גוייסו כ-250 אלף דולר, שסייע להתמודדות עם הציד הבלתי בגיאורגיה ובמיוחד באזור באטומי, מאבק בציד הבלתי חוקי בקפריסין, יוון וגיוס כספים עבור ארגון שמירת טבע בטורקיה.

 

"כל אחד מהארגונים שקיבל כספים מפרויקט אלופי הנדידה חייב לעמוד ביעדים שהגדיר מראש לפרויקטים ולשלוח דוחו"ת התקדמות. מרגע קבלת הכספים ניהול הפרויקט הוא בידי הארגון המקומי", הוא מפרט ומציין כי בגיאורגיה בעקבות פעולות חינוכיות, הקמת שמורת טבע באזור שסבל מציד פרוע של ציד ציפורי מים וסבך, הביאה להפסקת הציד, בכפר אחר חלה ירידה מ-14 אלף יריות לכ-1,200 יריות וציידים עברו הסבת מקצוע למדריכי צפרות ואף מתעמתים עם ציידים בשטח.

 

ציפור שיר במלכודת בקפריסין (צילום: יהונתן מירב, החברה להגנת הטבע) (צילום: יהונתן מירב, החברה להגנת הטבע)
ציפור שיר במלכודת בקפריסין(צילום: יהונתן מירב, החברה להגנת הטבע)

בקפריסין אותו מגדיר מירב כ"אי של מוות" לציפורים נודדות, בו ניצודו עד 2015 יותר משני מיליון ציפורים, חלה ירידה של 70 אחוז במספר הציפורים שניצודות בשטח של בסיסי צבא באי ופרויקטים לפירוק של אלפי מלכודות ציד לציפורים. ביוון בה נלכדות אלפי ציפורים נודדות מדי שבוע למכירה כחיות מחמד, החלו להשקיע בפעולות אכיפה ופירוק מלכודות, פעילות הסברה בקרב תלמידים ולראשונה חוקק חוק עירוני באתונה שאוסר הצגת ומכירת ציפורי בר בחנויות. בטורקיה בה משתולל ציד בלתי חוקי, נעזר ארגון צפרות להגברת האכיפה והחינוך לנושא הצפרות.

 

התחרות "אלופי הנדידה" תסתיים בחצות ביום שני והזוכים יוכרזו בטקס חגיגי ביום שלישי.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים