שתף קטע נבחר

מופז: "כשהייתי שר ביטחון בולטון ניסה לשכנע אותי לתקוף באיראן"

בשיחה בין רמטכ"לים לשעבר בוועידת "ישראל, סיפור הצלחה" של ynet ו"ידיעות אחרונות", חשף מופז כי היועץ לביטחון לאומי החדש של טראמפ ג'ון בולטון ניסה לשכנע את ישראל להפציץ את הגרעין האיראני. ארבעת הרמטכ"לים אמרו כי הם מתנגדים לביטול הסכם הגרעין

 

 

 

הסיכוי למלחמה בקיץ הקרוב, הגרעין האיראני והאיומים הביטחוניים. ועידת "ישראל, סיפור הצלחה" של ynet ו"ידיעות אחרונות" הפגישה לשיחה ארבעה רמטכ"לים לשעבר - משה יעלון, בני גנץ, דן חלוץ ושאול מופז, שסיפר כי ג'ון בולטון, היועץ החדש לביטחון לאומי בממשל טראמפ, הפציר בישראל לתקוף את הגרעין האיראני.

 

"אני מכיר את ג'ון בולטון עוד כשהיה שגריר ארה"ב באו"ם - הוא ניסה לשכנע אותי שישראל צריכה לתקוף באיראן", אמר מופז בשיחה עם נחום ברנע ורון בן ישי, חתני פרס ישראל לתקשורת, והוסיף: "אני לא חושב שזה מעשה חכם - לא מצדם של האמריקאים היום ולא של אף אחד, עד אשר האיום הזה יהיה ממשי". כל הארבעה אמרו כי הם מתנגדים לביטול הסכם הגרעין עם איראן.

 

 

בני גנץ, דן חלוץ, משה יעלון ושאול מופז, ועידת ה-70 ישראל סיפור הצלחה (צילום: מוטי קמחי)
משה יעלון, שאול מופז, דן חלוץ ובני גנץ, היום בוועידת "ישראל, סיפור הצלחה"(צילום: מוטי קמחי)

 

 

הארבעה נשאלו על מאמצי החימוש של איראן. "איראן שואפת לנשק גרעיני, שלתפישתה ייתן לה חסינות אסטרטגית. העולם צריך להבטיח שהיא לא תגיע לשם", אמר גנץ. חלוץ הוסיף כי "מדינה שרוצה להגיע לנשק גרעיני - תגיע בסופו של דבר לנשק גרעיני".

 

לדברי מופז, "האיום האיראני מאוד משמעותי על ביטחונה של ישראל. איראן כבר היום נמצאת בגבולותיה של ישראל - בסוריה ובלבנון. אי אפשר להבטיח עתיד לילדי ישראל אם לאיראן יהיה נשק גרעיני". יעלון אמר כי "מנהיגי האזור הבינו שהצבאות שלהם אינם יכולים על צה"ל וכתוצאה הלכו לשני כיוונים - האחד הוא טרור, גרילה, רקטות וטילים; השני - איום בלתי קונבנציונלי, בעיקר גרעיני. לסכל או להשמיד? כל עוד אפשר - להשיג הישגים מהסוג הזה בלי להפעיל כוח צבאי. אם אין ברירה - צריך להפעיל את הכוח".

 

משה יעלון ושאול מופז, ועידת ה-70 ישראל סיפור הצלחה (צילום: מוטי קמחי)
יעלון: "נצליח לדחות את הסבב הבא". מופז: "אויבינו יודעים מהם יכולותיו של צה"ל"(צילום: מוטי קמחי)

בפתח השיחה נשאלו הארבעה: האם תהיה בקיץ מלחמה?

גנץ: "אני לא חושב שצריכה להיות, אבל חושב שיכולה להיות".

חלוץ: "מלחמת יהודים בטוח תהיה. עם הערבים - לא יודע".

מופז: "להערכתי לא תהיה מלחמה בקיץ כי צה"ל הוא אחד הצבאות הגדולים והחזקים בעולם. אני חושב שכל אויבינו מסביב יודעים מהם יכולתיו של צה"ל ולכן להערכתי לא תהיה מלחמה".

יעלון: "תפקידו של צה"ל ושל הדרג המדיני הוא לדחות את המלחמה הבאה ככל האפשר. אני חושב שהמאמץ הזה יצליח לדחות את המלחמה ואת הסבב הבא ככל האפשר".

 

"הלוואי שתהיה אישה בראש מערכת הביטחון"

הרמטכ"לים בדימוס הביעו תמיכה גורפת בשילוב נשים בתפקידי לחימה. "אני מאוד בעד", אמר מופז. "בתחילת הדרך פתחתי את הדלת לשירות נשים בכל הזרועות, כל החילות וכל התפקידים. יש הרבה תפקידים שנשים יכולות לעשות יותר טוב מגברים - גם את תפקיד שר הביטחון". חלוץ הוסיף: "אחת ההצלחות של מדינת ישראל היא השילוב של נשים בתפקידים במערכת הצבאית. אני לא מוציא מכלל אפשרות, והלוואי שזה יקרה, שתהיה אישה בראש מערכת הביטחון".

 

בהמשך נשאלו הארבעה על ההחלטות הקשות והרגעים הקשים שחוו במסגרת תפקיד הרמטכ"ל. "על החלטות קשות אוכל לדבר אולי בעוד 30 או 50 שנה", אמר יעלון והוסיף: "רגעים קשים זה כשאתה מקבל בשורה על מישהו שנפל - בין אם זה מישהו שגידלת או שכנעת שיחתום קבע. לצערי במקצוע ובמציאות שלנו זה קורה".

 

חלוץ: "ההחלטה הקשה הייתה לבוא ביולי 2006 ולהמליץ לממשלה לצאת למערכה בלבנון, עם כל המחירים והבלתי נודע, בשביל לשנות את כללי המשחק".

מופז: "לפני 16 שנה היה טרור מתאבדים בישראל. בליל הסדר היה פיגוע דמים במלון פארק בנתניה. ישבתי עם 1,000 חילים בודדים ואריק שרון מתקשר ושואל מה עושים. היינו מוכנים ותוך 48 שעות יצאנו למבצע חומת מגן".

 

גנץ: "הרגעים הכי קשים הם הרגעים של המשפחות השכולות. הרגעים הכי מורכבים הם קבלת ההחלטות על מבצעים גדולים וקטנים. הרגע הכי מותח היה הזמן בצוק איתן - מהרגע שידעתי שהדר גולדין נחטף ועד שידעתי שאחיו התאום נמצא מחוץ לסכנה. ה-30 דקות עד שהבנתי שאין לי בשורה קשה כפולה לאותה משפחה".

 

ישי פורת השתתף בהכנת הידיעה
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים