שתף קטע נבחר

ראשי האוניברסיטאות: הקוד האתי - סתימת פיות

תגובה חריפה של נשיא אוניברסיטת ת"א לקוד האתי שאומץ בוועדת המשנה של המועצה להשכלה גבוהה: "זו צנזורה פוליטית". ועד ראשי האוניברסיטאות: "רומסים את החופש האקדמי, זו הידרדרות מסוכנת"

 

 

 

הקוד האתי עדיין לא אושר סופית, אבל אימוצו בוועדת המשנה של המועצה להשכלה גבוהה הוביל לתגובות חריפות מצד ראשי האוניברסיטאות. יו"ר ועד ראשי האוניברסיטאות ונשיא אוניברסיטת תל אביב, פרופ' יוסף קלפטר, כינה זאת "סתימת פיות וצנזורה פוליטית", והבהיר: "לא נסכים שתהיה כאן משטרת מחשבות, זה דבר שלא נוכל לעבור עליו לסדר היום".  האזינו לדבריו.

 

הדברים של פרופסור קלפטר נאמרו לאחר שב"ידיעות אחרונות" נחשף הבוקר (יום א') כי ועדת המשנה למדיניות אקדמית (הכרה והסמכה) של המל"ג אימצה את הנוסח מתוקן של הקוד האתי של פרופסור אסא כשר, לבקשת שר החינוך נפתלי בנט. השבוע יישלח הקוד האתי לראשי האוניברסיטאות. לאחר שימסרו את התשובה שלהם, יוחזר הקוד האתי לדיון בוועדת המשנה. לאחר מכן ועדת המשנה תוציא נוסח מתוקן על סמך ההערות שלהם ותעביר למועצה להשכלה גבוהה לדיון והצבעה.

 

 

גם התגובה הרשמית של ועד ראשי האוניברסיטאות (ור"ה) הייתה חריפה: "החלטת הביניים של ועדת המל"ג ממשיכה את הקו האומלל שבו הקוד האתי הוא צנזורה פוליטית שרומסת את העקרונות הבסיסיים ביותר של חופש אקדמי ומחקר חופשי, ונועדה לסתום פיות. מדובר ב'אח הגדול' של השלטון שמטרתו להפוך את ההשכלה הגבוהה לכלי שרת של פוליטיקאים".

 

בוור"ה הוסיפו: "אנו רואים כבר כעת הידרדרות מסוכנת על סף תהום של חופש הביטוי והחופש האקדמי, כנהוג במדינות חשוכות ולא במדינה שמתיימרת להיות דמוקרטיה. האוניברסיטאות מודיעות כי אינן מקבלות את ההכתבות 'מלמעלה' ואין בכוונתן לשמש כלי שרת עבור אינטרסים פוליטים צרים. נמשיך ונאבק עבור אקדמיה חופשית, מחקר חופשי וחופש ביטוי במדינת ישראל הדמוקרטית".

 

פרופסור אסא כשר, מחבר הקוד האתי (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
פרופסור אסא כשר, מחבר הקוד האתי(צילום: מוטי קמחי)

הקוד האתי שניסח פרופ' כשר עורר סערה בעיקר בשל הסעיף שקבע כי מרצים לא יוכלו להביע דעות פוליטיות בפני הסטודנטים, אלא אם כן הדבר הכרחי לתכני השיעור. למשל, בחלק מהקורסים הנלמדים בחוגים למדעי המדינה. בנט, שאימץ את הקוד, טען כי הוא אינו מכוון לצד פוליטי כזה או אחר, אולם מתנגדיו טענו כי זהו ניסיון להשתיק הבעת דעות פוליטיות של השמאל. השר בנט אמר הבוקר בפתח ישיבת הממשלה: "אני מברך את ההחלטה הנכונה של המועצה להשכלה גבוהה לאשר את העקרונות שימנעו אפליה של סטודנטים ומרצים על רקע דעה פוליטית, ושימנעו מקריאה לחרם על מדינת ישראל".

 

רם שפע, יו"ר התאחדות הסטודנטים, אמר היום: "הפרסומים מטעים ומפספסים את הבשורה האמיתית: אין קוד. יש חופש ביטוי - לסטודנטים ולמרצים. כמעט כל סעיף שניסח אסא כשר בזמנו לא נכנס לעקרונות האתיים שעל המוסד לבחור איך והאם לאמץ. אין שום אכיפה מלמעלה והחירות האקדמית נותרה בידי המוסדות. הייתה לי הזכות לשבת בצוות המצומצם שהתווה את העקרונות, ואני אומר בלב שלם שהוא פרו סטודנטים, פרו אקדמיה ורחוק שנות אור מסתימת הפיות שציפו לה. אני ממליץ לכל אחד לקרוא את המסמך בטרם יצא בהצהרות חגיגיות ומסולפות"

 

לנסח תוך שנה קוד מחייב

בדיון המסכם, שנערך לפני ימים אחדים בוועדת המשנה של המל"ג, התקבלה ההחלטה לחייב את כל המוסדות האקדמיים בישראל לנסח בתוך שנה קוד אתי מחייב שמבוסס על הקוד של פרופ' כשר. בקוד שאותו תחויב כל אוניברסיטה לנסח ייכלל הסעיף שעורר את הסערה: "איסור על מרצה לנצל לרעה את במת ההוראה לשם הטפה שיטתית ובלתי־ראויה לעמדה פוליטית החורגת בבירור מהנדרש להוראת נושא הקורס בהקשרו הרחב בתחומו".

 

כמו כן יחויבו להיכלל בקוד זה סעיפים נוספים, שאותם תהיה חייבת כל אוניברסיטה לכלול גם בתקנון המשמעת שלה ולאיים בסנקציה על מי שיפר אותם - בהם האיסור על אפליה לטובה או לרעה של מרצים וסטודנטים בשל עמדותיהם הפוליטיות, והאיסור על השתתפות בחרם אקדמי נגד ישראל או השתתפות בפעילות המקדמת חרם שכזה. הציפייה במל"ג היא כי תבוצע אכיפה גם נגד מרצים שיביעו עמדה פוליטית שלא לצורך בשיעורים, אפילו שסעיף זה אינו חלק מהסעיפים שיחויבו להופיע בתקנוני המשמעת - זאת משום שלטענתם אין ערך לקוד אתי שלא נאכף. עוד נטען כי אם סעיף זה לא ייאכף, תישקל הוספתו בעתיד לרשימת הסעיפים שחייבים להופיע בתקנוני המשמעת.

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים