שתף קטע נבחר

המאבק נגד אסדת הגז: "משרד האנרגיה גורם לאסון אקולוגי"

פעילי עמותת "שומרי הבית" דורשים להרחיק את אסדת הגז העתידית ל-120 ק"מ מהחוף ולא תשעה כפי שהוחלט בממשלה. "השיקולים הכלכליים לא מעניינים אותנו, אלא בריאות הילדים שלנו". משרד האנרגיה: "הטענות אינן נכונות"

 

 

 

 

בחודשים האחרונים מנהלים תושבי מישור החוף והכרמל, מאבק להרחקת אסדת הגז. האסדה אמורה להיות ממוקדמת במרחק תשעה קילומטרים מהחוף, אלא שבעמותת שומרי הבית והפעילים הנוספים, דורשים שהיא תהיה מרוחקת 120 קילומטר מהחוף. בחודשים האחרונים מנהלים הפעילים קמפיין מתוקשר להפנמת הפער הגדול הזה בין דרישתם למה שצפוי להיות בפועל, בין היתר על ידי מיצג חביות בכיכר רבין שבתל אביב, שהוצב במוצאי השבת האחרונה.

 

יוני ספיר, מעמותת שומרי הבית, הסביר הבוקר (ב') בראיון ל-ynet, מדוע הוא אינו חוסך בהאשמות ובביטויים אפוקליפטיים כדי לתאר מה עלול לקרות, לשיטתם. "המטרה היא לעורר מודעות ציבורית לאסון שעתיד להתרחש על מישור החוף, במקרה שתוקם אסדה לפי תוכניות הממשלה, במרחק של פחות מעשרה קילומטרים מהחוף. מדובר על פה הן על זיהום אויר בשיעורים פנומנליים ובפרט על סמך אסדת תמר שנמצאת מול חופי אשקלון, שהיא המזהם הגדול בישראל היום.

 

שותפויות הגז חתמו על הסכם למכירת גז למצרים ב-15 מיליארד דולר

התקלה במאגר הגז תמר תעלה לבעלים 20-15 מיליון דולר

 

"מדובר גם בזיהום למים בשגרה, ובסכנה של שפך של חומרים מזוהמים דוגמת הקונדנסט - משמיד חופים לעד. הקונדנסט הוא מרכיב שמופרד גם הוא מתוך הגז הגולמי שמגיע בצינור אל האסדה. קונדנסט עלול - מעבר לזה שהוא מרעיל את הביולוגיה הימית ומחריב אותה - להשמיד את החוף. 

 

אתם אומרים 120 ק"מ והממשלה וגורמים מקצועיים אומרים שתשעה זה מספיק. ממה נובע הפער? הרי לא יתכן שבמשרד האנרגיה לא מכירים את הדברים.

"התהליך שנעשה על ידי המועצה הארצית לאורך שנים, בהנחיה של משרד האנרגיה, הוא תהליך שבעינינו הוא קלוקל. בעולם, 97% אחוז מהמקרים של מאגרים במים עמוקים מפותחים באמצעות אסדה צפה מעל המאגר, ולא באמצעות אסדה קרובה לחוף. אין הגיון לקחת את הגז הגולמי, לשנע אותו בצינור. זה עלול לגרום לסתימות בצינור, יש עדויות מהעולם".

 

התקנת אסדת קידוח גז במאגר תמר (צילום: אלבטרוס, באדיבות נובל אנרג'י) (צילום: אלבטרוס, באדיבות נובל אנרג'י)
התקנת אסדת קידוח גז במאגר תמר(צילום: אלבטרוס, באדיבות נובל אנרג'י)

אז משרד האנרגיה מסכן את תושבי ישראל?

"משרד האנרגיה במתווה הנוכחי ובראשו השר שטייניץ גורם לאסון אקולוגי מהסוג שהמזרח התיכון לא ידע מעודו, ועלול לגרום לחורבן החופים של ישראל לעד. מעבר לזה, בשוטף עלולה להיות תמותה גם בזיהום אויר וגם הרעלה של מי שתייה, ומשרד האנרגיה נכנס לזה בעיניים עצומות".

 

"אנשי מקצוע במשרד הודו בפנינו בשיחות סגורות שמשרד האנרגיה שגה, אבל להפוך את הקערה על פיה זה מסובך ויקר. השיקולים הכלכליים שלהם לא מעניינים אותנו, השיקולים שלנו הם של החיים של הילדים שלנו, ובריאות תושבי האזור. אלה השיקולים שצריכים להנחות את הממשלה, לא שיקולים לטובת חברות הגז או שיקולים אחרים. אם מסתכלים על עלויות התחלואה ומכניסים אותן במשוואה, אז אין ספק שסכום השקעה חד פעמי מצד המדינה, גדול ככל שיהיה, לא מתמודד עם המחיר של עלויות התחלואה לאורך שנים.

 

"לעניין זיהום האויר, אומרים לנו ממשרד האנרגיה ומהמשרד להגנת הסביבה: 'הפעילות שלכם תמנע את סגירת תחנות 1-4 בחדרה. 150 איש מתים מדי שנה כתוצאה מהזיהום בחדרה. אנחנו אומרים: זו דמגוגיה זולה ואפילו מרושעת משום שאפשר לסגור היום את התחנות הללו, אין צורך לחכות ל-2022 כפי שמתכננים".

 

בעתיד מגבשים בעמותה סדרת עתירות לבג"ץ ומהלכים משפטיים, המושתתים לטענתם על עובדות ומחקרים באמצעות פרופסורים מהאקדמיה בישראל ובחו"ל.

 

"הרבה פרופסורים נרתמו לעזור לנו כי הם מבינים את גודל הצרה, ואנו הולכים להגיש שורת בג"צים שתעצור את התכנית האיוולתית והזדונית הזאת", מסכם ספיר.

 

ממשרד האנרגיה נמסר בתגובה: "הטענות המוצגות מטעות ואינן נכונות. המתקנים על האסדה נבנים כמערכת סגורה צפויים לעמוד במדדים של ערכי הסביבה. בכל מקרה לא יינתן אישור הפעלה למתקנים אם תהייה חריגה ממדדי הפליטות".

 

"הטענות לגבי זיהום המים – אינן נכונות. כיום מפיקה אסדת תמר 4.5 מ"ק מים ליום, עם תחילת ההפקה צפויה אסדת לוויתן להפיק 10 מ"ק ליום, אשר יטופלו בהתאם ויעמדו בכל התנאים. עלות הפרויקט היא שילוב של גורמים רבים וביניהם: היבטים סביבתיים, הנדסיים, בטיחותיים וביטחוניים".

 

"בהליכי התכנון של תמ"א 37 ח' קבעו מוסדות התכנון את המיקום המאפשר הקמת אסדות, לאחר שנבחנו לעומק ההיבטים הרלוונטיים. כל עיכוב בפיתוח מאגרי הגז הטבעי, שיתרונותיו ברורים וידועים, ימנע את סגירת התחנות הפועלות על פחם ויוביל להמשך זיהום האוויר באזור ופגיעה בכלל תושבי ישראל".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אלבטרוס, באדיבות נובל אנרג'י
התקנת אסדת קידוח גז
צילום: אלבטרוס, באדיבות נובל אנרג'י
מומלצים