שתף קטע נבחר

ממשה כחלון ועד "טרנספרנט" בנהריה: הסרטים הישראלים בדוקאביב

עימות בין דורות במשפחה גרוזינית, מסע הבחירות של משה כחלון, סבב ההופעות של דודו טסה והכוויתים עם רדיוהד והמשפחה בנהריה שמתמודדת עם שינוי המין של האב. 15 סרטים ישתתפו בתחרות הישראלית בפסטיבל דוקאביב ה-20 במספרו ויתחרו על פרס כספי בשווי 70 אלף שקל

 

פסטיבל דוקאביב ה-20 במספרו ייפתח בסוף חודש מאי (בין ה-17 עד ה-26) בסינמטק תל אביב, ולאורך שבוע וחצי יוצגו בו כ-120 סרטים דוקומנטריים מהארץ ומהעולם. היום (ד'), התפרסמו 15 הסרטים שיתחרו בתחרות הישראלית, כולם יוקרנו בהקרנות בכורה במהלך הפסטיבל. הזוכה במקום הראשון יקבל מענק בסך 70,000 שקלים. בשנה שעברה "הקיר" של מורן איפרגן זכה בפרס הראשון (ובימים אלה הוא מוקרן בקולנוע לב בתל אביב). 

 

חלק מהסרטים המשתתפים בתחרות עוסקים בתא המשפחתי הישראלי המגוון. כמו לדוגמא "אישה של בית" של ג'יין ביבי העוסק בג'יין, שגדלה במשפחה גרוזינית וסירבה לקבל את המוסכמות השמרניות שלה. עתה, רגע לפני שהיא הופכת לאימא היא חוזרת לבית ילדותה עם מצלמה כדי להתעמת, להבין ואולי לסלוח לאימה.

 

"משפחה בטרנס" של אופיר טריינין עוסק במשפחה מנהריה שמתמודדת עם הפיכתו של האב לטרנסג'נדרית; "אחיות" של דנאי אילון עוקב אחר אישה שנוסעת למנזר ביוון כדי להתעמת עם אחותה שהפכה לנזירה ו"שיר למעלות" של דוד אופק וגד אייזן, עוסק בזוג המנסה לעבור תהליך פונדקאות אחרי ניתוח פשוט שעבר הגבר, שהסתבך והותיר אותו נכה.

מתוך
מתוך "המתנחלת"(צילום: אור אזולאי)

מתוך
טרנספרנט בנהריה. מתוך "משפחה בטרנס"(צילום: רואי רוט)
כמו בכל שנה, גם הפעם יתחרו מספר סרטים העוסקים בסכסוך הישראלי-פלסטיני. "במדבר, שטח אש 918" של אבנר פיינגלרנט שמספר את סיפורם של רועי צאן יהודים וערבים בדרום הר חברון; "מתנחלת" של איריס זכי שמתמקדת בחייהם של תושבי תקוע;  ו"המחתרת היהודית" של שי גל על קבוצה רדיקלית שתכננה לפוצץ את כיפת הסלע בהר הבית.    

 

בנוסף, חלק מהסרטים עוסקים באושיות מרכזיות בתרבות הישראלית. "ישורון: 6 פרקי אבות" של עמיחי חסון לדוגמא, עוסק במשורר אבות ישורון; "דער ניסתר" של נהר שבתאי שעוסק באימו קולין, אשתו של המשורר אהרן שבתאי; ו"דודו טסה והכוויתים" של טל הייק, המתאר את מסע ההופעות של ההרכב הישראלי-ערבי שהצטרף לסיבוב ההופעות של רדיוהד בשנה שעברה ברחבי ארה"ב.

  

אל כל אלו מצטרפים גם "פרא" של אוריאל סיני ודנאל אלפלג המתעד צוות קטן בבית חולים לחיות בר ועוקב אחר הדילמות איתן מתמודדים המטפלים; "המועמד" של טלי שמש ואסף סודרי על מסע הבחירות של משה כחלון לפני שלוש שנים; "המרפא הפצוע" של יוחאי רוזנברג על הקרימינולוג דן פיליפ שמתמחה בטיפול בעברייני מין; "מבול" של אוהד מילשטיין העוסק בארבע דמויות שמתמודדות עם השתנותו של הטבע ו"אתה מת רק פעמיים" של יאיר לב, על סבו של הבמאי, ארנסט בכינסקי שחי עם משפחת בכירים באס.אס והתמנה לנשיא קהילה יהודית באוסטריה תוך כדי שהסתיר מקרוביו את זהותו האמיתית.   

אדם מטפל בחיית בר. מתוך הסרט
(צילום: אוריאל סיני)

 

בתחרות עומק שדה הבינלאומית המוקדשת לקולנוע אומנותי שמנסה לשבור ולאתגר את גבולות הז'אנר התיעודי, יתחרו שלושה סרטים ישראלים. Standby Painter של אמיר יציב על אדם בשם רוברטז שקיבל רשות מהמוזיאון הלאומי בפונזן שבפולין להעתיק את הציור "חוף בפורוויל" של מונה; "הנעלם" של גלעד ברעם ואדם קפלן שמציג את ההתרחשויות מאחורי הקלעים של סרט האקשן העלילתי שהופק על ידי יחידת ההסרטה של דובר צה"ל - ונגנז עם יציאתו; ו"סאלריום" של דניאל מן וסשה ליטבינצבה המציג תמונה של ההשלכות הכלכליות, הפוליטיות והגיאולוגיות של הבולענים בים המלח.

 

מלבד התחרות הישראלית, תתקיים גם תחרות סטודנטים בה יתחרו שישה סרטים מבתי הספר השונים לקולנוע ברחבי הארץ. כמו כן, במהלך הפסטיבל יוקרנו סרטים ישראליים נוספים במסגרות הצדדיות בינהם: "בעקבות הלדינו", עותק משוחזר של הסרט משנת 1981 של דוד פרלוב; "הרצח" של אבי וייסבלאי שמנסה לפענח את רצח חיים ארלוזורוב; "סרט בורקס" של אורית רונאל על המשפחה שעומדת מאחורי המוסד היפואי "בורקס סמי ובניו"; ו"סוכני הזיכרון" של עמליה ועידו רוזנבלום על אביהם, איש התקשורת השנוי במחלוקת, אדם ברוך.

  

מתוך "סרט בורקס"(צילום: רחל הירש)
 

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: טלי שמש
מתוך "המועמד"
צילום: טלי שמש
לאתר ההטבות
מומלצים