שתף קטע נבחר

אונקולוגים מתריעים: "לאומית שולחת חולות סרטן לבדיקה זולה ולא אפקטיבית"

סערה בקופת חולים לאומית: אונקולוגים מאיימים להסיר את אחריותם מטיפול בחולות סרטן שד, לאחר שהקופה מאפשרת להפנות אותן רק לבדיקה זולה ופחות יעילה. בן שאמו חולת סרטן: "האונקולוגית אמרה בפירוש שהבדיקה לא מספיק טובה". לאומית: "הבדיקה עונה להנחיות האיגודים המקצועיים בעולם"

מחיר החיסכון: קופת חולים לאומית מגבילה לאחרונה את האונקולוגים שלה ומתירה להם לשלוח חולות בסרטן שד לבצע רק בדיקה זולה לקביעת דרך הטיפול בהן. הרופאים - שזועמים על כך שנאסר עליהם להפנות את החולות לבדיקות מתקדמות ומדויקות יותר - מתריעים: "הבדיקה שקופת חולים לאומית מתעקשת עליה אינה אפקטיבית, אם הקופה לא תשנה מדיניות, אנחנו מסירים את אחריותנו מטיפול בחולות".

 

אחת מתשע נשים בישראל מאובחנת במהלך חייה בסרטן השד. נשים ללא גרורות עוברות ניתוח להסרת הגידול ולאחר מכן הרופא המטפל שולח ביופסיה מהגידול לבדיקה במעבדה, על מנת לקבוע מה המשך הטיפול המומלץ לאותה מטופלת ואת מידת היעילות במתן טיפול כימותרפי כמניעה לחזרת המחלה.

 

על פי תוצאות הבדיקה מחליט הרופא האם החולה תקבל טיפול בתרופות הורמונליות בלבד, או שתצטרך לקבל גם כימותרפיה שלה תופעות לוואי קשות וחמורות עם נזק לטווח ארוך. בסל קיימות מספר בדיקות, אלא שבלאומית החליטו לפני כמה חודשים לחייב את כל הרופאים להפנות לבדיקה אחת בלבד - "ממפרינט".

 

בדיקה לשם החלטה על המשך טיפול (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
בדיקה לשם החלטה על המשך טיפול(צילום: shutterstock)

ל"ידיעות אחרונות" הגיעו עדויות של רופאים וצוותים רפואיים שטוענים שהבדיקה היחידה שמאפשרת לאומית אינה אפקטיבית מספיק על מנת לקבוע האם הטיפול הכימותרפי נחוץ לחולה. על פי הנחיות מקצועיות של איגוד NCCN (המרכז את ההמלצות הבינלאומיות לטיפול בסרטן) יש להשתמש בבדיקת "אונקוטייפ שד" של חברת טבע, שהוכחה מחקרית כיעילה כדי לאמוד את סיכויי הישנות המחלה בעתיד ואת מידת היעילות במתן טיפול כימותרפי. למרות זאת, בקופת חולים לאומית מתעקשים להמשיך להפנות את המטופלות לבדיקת "ממפרינט" – שנחשבת זולה יותר ופחות יעילה – ובחלק מהמקרים אף ללא ידיעתן.

 

"לבדיקת 'ממפרינט' אין את אותה יכולת כדי להחליט על הצורך בכימותרפיה", כתבה רופאה בכירה לקופת החולים. "במידה והקופה לא תאשר בדיקת 'אונקוטייפ', אני מסירה אחריות מעצמי על גורל החולה וכל האחריות עוברת לקופת חולים לאומית".

 

קראו עוד:

הממוגרפיה תקינה, אז אין לי סרטן? מיתוסים על סרטן השד

מחקר חדש מצא קשר בין שימוש בגלולות לסרטן השד

"בחודש השישי להיריון גיליתי שיש לי סרטן"

 

בחלק מהמקרים חתמו חולות על טופס ויתור סודיות לביצוע בדיקת "אונקוטייפ שד" וללא ידיעתן בקופת החולים מחקו את שם הבדיקה והפנו את הביופסיה לחברה שמשווקת את בדיקת ממפרינט – בניגוד לכאורה לחוק זכויות החולה. "המטופלת חתמה על ויתור סודיות ל'אונקוטייפ שד' ונשלחה לבדיקת 'ממפרינט' ללא ידיעתי וללא ידיעת המטופלת", כתבה בזעם אחת הרופאות לקופת החולים.

 

מיכאל לן, שאמו חולה בסרטן ונשלחה לבדיקת "ממפרינט" זועם: "אנחנו דורשים שאמא שלי תעבור בדיקת 'אונקוטייפ'. האונקולוגית שלנו אמרה בפירוש שהבדיקה שהיא עברה לא מספיק טובה כדי לקבוע את צורת הטיפול שלה".

 

מלאומית נמסר בתגובה: "לאומית ביצעה מכרז מקיף בנושא, שבו זכתה החברה שנותנת את בדיקת ה'ממפרינט' שעונה להנחיות האיגודים המקצועיים בעולם. בשני מקרים בלבד נשלחו טפסים ישנים של ויתור סודיות ל'אונקוטייפ' והם תוקנו על ידי רופא ל'ממפרינט' על מנת שלא לטרטר את המטופל עם הניירת".

 

מחברת טבע נמסר בתגובה: "צר לנו שבמקרים המתוארים בחרה קופת החולים לשלול זכות זו מהמטפלים וממטופליה על בסיס שיקולים כלכליים בלבד".

 

גילוי מוקדם מציל חיים. צפו:

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
התעקשות על בדיקה אחת
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים