שתף קטע נבחר

בנק ישראל מגיב למתקפות האוצר: אסור שמינוי הנגיד ישמש לפגיעה בעצמאות הבנק

אחרי הדברים הקשים שהטיח שר האוצר כחלון בבנק ישראל בריאיון ל-ynet, התגובה לא איחרה להגיע: "בנק ישראל מצר על כך שדו"ח מקצועי הביא להתקפה משולחת רסן מצד האוצר". בסרטון בלעדי שהגיע לידי ynet מטקס הרמת כוסית לפסח אומרת פלוג: "לא היינו משנים אות אחת בדו"ח"

 

 

 

העימות בין שר האוצר משה כחלון ובין בנק ישראל והעומדת בראשו קרנית פלוג מגיע לשיאים חדשים: בריאיון ל-ynet היום (ה') בבוקר האשים כחלון בין היתר את בנק ישראל בטעות בנתונים שפרסם השבוע בנוגע לתוכנית מחיר למשתכן ובהערכות שגויות בהיקף של 16 מיליארד שנעשו בעבר ביחס לתקבולי המיסים. בבנק ישראל לא נשארו אדישים - והגיבו בתקיפות.

 

כחלון תוקף בריאיון ל-ynet: "במקום באינטרסנטים, נאלצים להילחם בבנק ישראל"

בנק ישראל בביקורת על מחיר למשתכן: פיצול השוק עלול להעלות מחירים

בנק ישראל נגד הפחתות המיסים: סיכון למשק

 

"דו"ח בנק ישראל המתפרסם מדי שנה מספק ניתוח מעמיק של ההתפתחויות הכלכליות ושל המדיניות הכלכלית", מסר בנק ישראל. "בנק ישראל מצר על כך שדו"ח מקצועי הביא להתקפה תקשורתית משולחת רסן מצד האוצר. יש לדחות על הסף כל ניסיון למנוע מבנק ישראל לספק לציבור דיווח וניתוח אמין, מבוסס ומקצועי".

 

התגובה כוללת גם התייחסות לדברים שאמרו גורמים במשרד האוצר כי הליך איתור מחליף לנגידת בנק ישראל קרנית פלוג יחל לאחר החג, דבר המרמז על כך שאין בכוונתו של כחלון להאריך את כהונתה של פלוג, שאמורה להסתיים באוקטובר הקרוב. "אסור שתהליך מינוי הנגיד או הנגידה הבאים ישמש ככלי לפגיעה בעצמאות בנק ישראל ולהכפפת הדיווחים והמדיניות של הבנק לצרכים פוליטיים", נמסר מבנק ישראל.

 

בסרטון בלעדי שהגיע לידי ynet מטקס הרמת כוסית לקראת פסח שנערך היום, השמיעה פלוג התייחסות ראשונה למתקפה של האוצר הבוקר בעקבות דו"ח בנק ישראל. פלוג הדגישה: "אני מאוד גאה בעבודה שנעשתה בדו"ח בנק ישראל. גם אחרי שראיתי את העיתונות, את ההתקפות, ואני מסתכלת על הדו"ח שוב, אני חושבת שלא היינו משנים אות אחת בדו"ח.

 

פלוג אמרה עוד: "זה דו"ח מאד מקצועי, מדויק, מדוד, הוא מציג את ההישגים והוא מציג את האתגרים שהממשלה צריכה להתמודד איתם. אני חושבת שאין כל מקום להתקפות, ואנחנו נמשיך לעשות את העבודה שלנו מתוך תחושת שליחות, ומתוך ואמונה שזה התפקיד שלנו - לנתח בצורה הכי מקצועית שאפשר את מצב המשק, את האתגרים - להציג את התמונה על כל היבטיה".

קרנית פלוג, משה כחלון (צילום: רויטרס וירון ברנר) (צילום: רויטרס וירון ברנר)
קרנית פלוג, משה כחלון(צילום: רויטרס וירון ברנר)

חילופי הדברים בין כחלון לפלוג החלו בעקבות פרסום דו"ח בנק ישראל לשנת 2017 אתמול. הדו"ח, שמתח בין היתר ביקורת על תוכנית מחיר למשתכן ועל הפחתות המיסים הצפויות, עורר תגובת נגד באוצר. בדברים שאמר ל-ynet דחה כחלון את הביקורת שהעלה בנק ישראל.

 

למשל, לעניין האזהרה של בנק ישראל מפיצול שוק הדיור לשניים - שוק מסובסד ושוק חופשי - שעלול להעלות את מחירי הדירות בשוק החופשי, הכולל דירות יד שנייה ודירות חדשות מחוץ ל"מחיר למשתכן", אמר: "לצערי בנק ישראל טועה בנושא באופן עקבי. לאחר שנים של עליות מחירים מטורפות הנתונים מראים על ירידת מחירים בכל הארץ. באזורים בהם יש פרויקטים של מחיר למשתכן אנחנו רואים שהם גורמים להורדת מחירים ברורה של דירות סמוכות אשר נמכרות בשוק החופשי״.

 

בדו"ח של בנק ישראל נכתב גם כי כרבע מהזוגות שזכו בהגרלות מחיר למשתכן מבטלים את זכייתם מאחר שהדירות שזכו בהן נמצאות במקומות מרוחקים ממקום מגוריהם הנוכחי, והם מעדיפים לקנות דירות בשוק החופשי.

 

"הנתון שהוצג בדו״ח אינו נכון", השיב כחלון לביקורת. "במסגרת התוכנית אנחנו מאפשרים לזכאים לוותר על שתי זכיות, כך שיכול להיות מצב שבו מספר רב של משתתפים ויתרו על אותה דירה. לכן זה אך טבעי שכל משתתף בתוכנית מנסה למקסם את הזכות שלו לדירה ולבחור בדירה שמתאימה לו ביותר".

 

כחלון הוסיף כי "בסופו של תהליך אנחנו רואים הבעת אמון בלתי רגילה של הזוגות הצעירים בתוכנית. לראיה, יש היום מעל 50 אלף זוכים בתוכנית ומעל ל-50 אלף נוספים שעדיין ממתינים ומשתתפים בהגרלות".

 

הוא המשיך ואמר: "מדיניות הבנק התומכת בריבית נמוכה וההתנגדות לכל יוזמה ופתרון שמציע משרד האוצר כדי להוריד את מחירי הדיור משרתות את האינטרסנטים. הבנק לא עושה זאת באופן מכוון, אבל אלה התוצאות שנגזרות מהפעילות שלו, מה שגורם לכך שכדי להוריד את מחירי הדיור אנחנו צריכים להיאבק גם באינטרסנטים וגם בבנק ישראל".

 

בתגובה לביקורת על מדיניות הפחתת המיסים אמר כי "ברגע שנכנסתי לתפקיד, בנק ישראל הזהיר אותנו שאנחנו חייבים להעלות מיסים בהיקף של 8 מיליארד שקל שיכבידו על הציבור ושללא העלאות מיסים לא אוכל לכנס את תקציב המדינה. בפועל הפחתנו מיסים ב-8 מיליארד שקל. מה שקרה הוא שבניגוד להזהרות של הבנק מפני ירידה בתקבולי המס - בפועל דווקא הייתה עלייה של מיליארדי שקלים בתקבולים. כלומר – הבנק טעה בהערכות שלו בכ-16 מיליארד שקל".

 

 

 

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים