שתף קטע נבחר

אחרי ביטול ההסכם - קושי בבג"ץ: "אין פתרונות חוקיים"

לאחר שנתניהו חזר בו מההסכם עם האו"ם בנושא מבקשי המקלט, אמרו גורמים במערכת הממשלתית והמשפטית כי הבעיה כעת החמירה: "רה"מ למעשה הודה שקשה לישראל להציע פתרונות שיעברו את מבחן בג"ץ". במקביל, נתניהו שוקל אפשרות להביא לאישור הממשלה חוק עוקף בג"ץ

מבוכה קשה במערכות הממשלתיות והמשפטיות, המטפלות בפתרון נושא מבקשי המקלט: לאחר שראש הממשלה בנימין נתניהו חזר בו מההסכם לפתרון בעיית מבקשי המקלט ונוכח פסיקות בג"ץ האחרונות בנושא, אומרים הערב (יום ג') גורמים המטפלים בנושא כי "לא זו בלבד שנתניהו חזר בו מהסכם מצוין, שהיה אמור לפתור בעיה ישראלית לגבי חצי ממהגרי העבודה, הוא למעשה הודה שקשה לישראל להציע פתרונות חוקיים שיצלחו את פסיקות בג"ץ. בכך חשף נתניהו את המערכת הממשלתית כמי שאין לה פתרונות יעילים וחוקיים ועתה הוא מטיל על כתפי בג"ץ שוב את האחריות בלי שיש לו תשובות טובות יעילות וחוקיות".

 

 
במקביל,ראש הממשלה בנימין נתניהו שוקל ביממה האחרונה להביא בקרוב חוק עוקף בג״ץ לאישור הממשלה. אחת האפשרויות היא לחוקק את "פסקת ההתגברות", שתאפשר לממשלה לפתור את משבר הפליטים ללא התערבות בג״ץ.

גורמים פוליטיים אומרים כי היוזמה של נתניהו לעניין זה עוד לא התגבשה באופן סופי.

 

אתמול החלו התייעצויות בין משרדי הממשלה השונים המטפלים בבעיה - המל"ל, משרדי הפנים , המשרד לבטחון הפנים והמשפטים, בין היתר מתוך כוונה ליצור נוסחה חדשה, שתוגש כמתווה חוקי לבג"ץ.

 

כל הגורמים הדגישו כי הבעיה שיש לפתור כעת החמירה. ראשית - אומרים הגורמים - יש לבדוק מחדש האם מהגרי העבודה המוחזקים עתה במשמורת במתקני הכליאה מתוך הנחה והבנה כי מדובר בפתרון ארעי עד לגירושם, מוחזקים באורח חוקי כשאין פתרון ממשי באופק.

 

הפגנה מחוץ לפגישת דרעי ונתניהו עם תושבי דרום תל אביב (צילום: צביקה טישלר)
הפגנה מחוץ לפגישת דרעי ונתניהו עם תושבי דרום תל אביב(צילום: צביקה טישלר)

 

שנית - נתניהו הודיע רשמית שאחת המדינות "השלישיות", שאליהן נותבו המורחקים אינה מספקת להם ביטחון אישי, לכן יש לברר אם מדינות נוספות שאליהן היו אמורים להיות מורחקים בטוחות עבורם - כדי שבג"ץ יאשר את ההרחקה אליהן.

 

"במקום להצהיר בפני בג"ץ ובפני ארגוני זכויות אדם בינלאומיים שישראל פתרה את בעייתם של 16 אלף מורחקים, נותרה עתה המדינה עם כ-40 אלף מהגרים שאת בעייתם לא יודעים כיצד לפתור", אמרו גורמים במערכות הממשלתיות והמשפטיות. עכשיו גם לא ברור איך אפשר להקים מחדש את האופציה להרחקה לארצות אפריקניות אחרות".

 

בדיוק בנושא זה, ביקשה הערב המדינה ארכה של יום על מנת להודיע לבג"ץ מה עמדתה בנוגע לשחרור הפליטים מכלא סהרונים. בהודעה שהוגשה לבג"ץ הודיעה המדינה כי "בבקשת הארכה הקודמת מסרנו כי אחר הודעת משרד ראש הממשלה בדבר הבנות בין ישראל לנציבות האו"ם לפליטים הודיע ראש הממשלה על השעיית ההסכם. לאחר הגשת בקשת הארכה אירעה התפתחות נוספת והיא כי ראש הממשלה הודיע על ביטול הסדר ההבנות עם נציבות האו"ם לפליטים".

 

המדינה הוסיפה וציינה בתגובתה כי "הנושא מונח על שולחנו של היועץ המשפטי לממשלה להכרעתו. נוכח ההתפתחויות שארעו בנושא בשעות האחרונות דרוש ליועץ המשפטי לממשלה פרק זמן קצר נוסף להשלמת השיח עם ראש הממשלה, שר הפנים וגורמים רלוונטיים נוספים, טרם הגשת ההודעה מטעם המדינה".

 

תלם יהב השתתף בהכנת הידיעה
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: בראל אפרים
הפגנה נגד הגירוש
צילום: בראל אפרים
מומלצים