שתף קטע נבחר

ארה"ב מול סין: המרוויחים והמפסידים במאבק בין שתי המעצמות

יש ריח של מלחמת סחר באוויר, ולמרות שאיש לא בוחר באופציה המיליטנטית, יש כאלה שיכולים להרוויח לא מעט כששתי מעצמות העל - ארה"ב וסין - רבות ביניהן. מצד שני, לכל מטבע שני צדדים, וכמובן שישנם גם מפסידים שנקלעו לסיטואציה בעל כורחם. אז באיזה צד יהיו אוסטרליה, הודו והחקלאים האמריקאים? התשובות בפנים

מלחמת הסחר בין ארה"ב לסין ממשיכה לחמם מנועים: אחרי הטלות המכסים ההדדיות של טראמפ על סין ובייג'ינג על התוצרת החקלאית ארה"ב, הגיע הזמן לבדוק מי יכול להרוויח מכיפופי הידיים של שתי מעצמות העל, ומי עלול למצוא עצמו "עמוק בבוץ" על לא עוול בכפו.

 

מלחמת הסחר עם ארה"ב: סין תטיל מכסים בשווי 50 מיליארד דולר

סין עונה לארה"ב עם מכסים על יין ופירות

טראמפ העניש במכסי ענק את סין, שמאיימת "להילחם עד הסוף"

ארה"ב תטיל מכסים על סין: "אנחנו נתעשר"

  

רק נזכיר כי תחילה נשיא ארה"ב דונלד טראמפ החליט להטיל מכסים של 60 מיליארד דולר על מוצרים עשויים אלומיניום ופלדה אשר מיובאים מסין. מנגד, משרד המסחר בבייג'ינג לא נשאר אדיש למהלך, והודיע על הטלת מכסים משלו בשיעור של 25% על 106 סחורות ומוצרים מארה"ב, ובהם פולי סויה, כימיקלים, כלי רכב ומטוסים. בהודעה על כך ציינו הסינים כי "ארה"ב הפרה את חוקי הסחר בעולם. וסין מגנה על האינטרסים שלה". 

 

עשויות להרוויח

אוסטרליה

המשפט המקובל על מלחמות סחר הוא שאף אחד לא מנצח, אבל בשביל לא להפסיד - לפעמים מספיק להישאר מחוץ למלחמה. נכון להיום, סין היא שותפת הסחר הגדולה ביותר של אוסטרליה. יתרה מכך, רבים מהמוצרים שארה"ב הטילה עליהם מכסי מגן מול סין מיוצרים באוסטרליה עצמה - מה שצפוי לשפר את מצבה של אוסטרליה, כך על פי אתר NPR.

 

מלחמת הסחר - המרוויחים והמפסידים (צילום: Shutterstock)
כרמי היין של אוסטרליה(צילום: Shutterstock)

למעשה, במהלך העשורים האחרונים, אוסטרליה הגדילה משמעותית את הסחר עם אסיה וסין, לרבות הסכם הסחר החופשי בין סין לאוסטרליה. בין הענפים שעשויים להרוויח מהירידה הפוטנציאלית בסחר עם ארה"ב, הוא ענף היין, שרשם ב-2017 נתון שיא בייצוא מאוסטרליה למדינה הקומוניסטית עם 2.56 מיליארד דולר. אוסטרליה היא היבואנית הגדולה ביותר לחלק המרכזי של סין, עם ארה"ב הרחק במקום השני. מכסי המגן החדשים צפויים להעלות את המכס על יינות מארה"ב מ-14% ל-29%, לעומת יינות מאוסטרליה הכוללים פטור מלא ממכס.

 

עוד ענף עם פוטנציאל רווח הוא ענף הפירות, בו אוסטרליה היא המתחרה הגדולה ביותר של ארה"ב. על פי נתוני הלשכה לסטטיסטיקה של אוסטרליה, כ-40% מתוצרת הפירות של אוסטרליה כבר נשלחת לסין והונג קונג.

 

מלחמת הסחר - המרוויחים והמפסידים (צילום: Shutterstock)
יקב אוסטרלי(צילום: Shutterstock)

באשר לפסולת אלומיניום - גם פה יהיה לאוסטרליה יתרון בקרוב, לאחר שבייג'ינג העלתה את המכס של יבוא מארה"ב ל-25%. אוסטרליה, לעומת זאת, רשמה עלייה חדה בייצור של פסולת מתכת, לרבות אלומיניום. על פי נתוני הלמ"ס האוסטרלית, במהלך 2011-12 סין קיבלה 32% מהערך הכולל של פסולת מתכות שיצאו מאוסטרליה.

 

ענף נוסף שבו אוסטרליה עשויה להרוויח הוא הפלדה, על רקע היותה יצואנית פחם מטראלוגי המהווה חלק בתהליך הייצור של המתכת החשובה. כעת, כשארה"ב מטילה מכס מגן של 25% על יבוא פלדה מסין, בייג'ינג עשויה למצוא מקור אחר לפחם המטראלוגיה, ועשויה בהחלט לפנות לאוסטרליה.

 

הודו

על רקע מכסי המגן שהוטלו על ידי ארה"ב על רשימה ארוכה של מוצרים, מגזין פורבס מדווח שסין שוקלת להעמיק את הייצוא שלה להודו. זו הראשונה נוקטת בצעדים שיגנו עליה ממלחמת סחר מלאה, ומנסה לנצל את גרעון הסחר שלה מול הודו.

 

מלחמת הסחר - המרוויחים והמפסידים (צילום: Shutterstock)
כלכלת הודו צמאה לייבוא מסין(צילום: Shutterstock)

על מנת להתגונן כמה שאפשר מהפסדים עתידיים בעקבות החלטות נשיא ארה"ב דונלד טראמפ, סין מעוניינת לפנות לבעלות ברית מרכזיות - והודו היא אחד היעדים המרכזיים. "זו תעודת ביטוח", אומר סונג סנג וון, כלכלן בחטיבת הבנקאות הפרטית של CIMB מסינגפור. בבייג'ינג יודעים שמאזן הסחר מול הודו אינו שוויוני, מה שמגדיל את הרצון של הודו לקבל סחורות מסין. הפער במסחר של סין מול הודו עמד בשנת המס 2016/17 על 51.08 מיליארד דולר, זואת על בסיס היקף סחר כולל של 71.48 מיליארד דולר. הודו מייבאת מסין בעיקר מכשירי חשמל, מכונות וכימיקלים, בעוד סין מייבאת מהודו בעיקר כותנה, נחושות ומתכות יקרות.

 

צפויים להיפגע

שוק ההנפקות הראשוניות של חברות בסין

על רקע מלחמת הסחר ההולכת ונבנית, אתר CNBC מדווח על אפשרות לפגיעה בענף ההנפקות הראשוניות (IPO) של חברות סיניות. רינגו צ'וי, ראש חטיבת ה-IPO באזור האסיה פסיפיס של חברת Ernst & Young, אמר כי "מלחמת סחר תשפיע על ההחלטות של חברות להנפיק את עצמן בבורסות. הן יהיו תלויות במידת ההשפעה של מלחמת הסחר על הענף בו הן פעילות". לדבריו, השווקים עצמם יושפעו מהמצב החדש, וכתוצאה מכך גם שוק ההנפקות, בעיקר בקרב חברות סיניות עם מיקוד בייצוא לארה"ב.

 

מלחמת הסחר - המרוויחים והמפסידים (צילום: Shutterstock)
האם המשקיעים יברחו מההפקות החברות החדשות בסין?(צילום: Shutterstock)

 

תושבי החלק הפנימי של ארה"ב, שתלויים בביקוש מסין

טראמפ אמנם הבטיח לשפר את מצבו של מעמד הפועלים במרכז ארה"ב, אך פתיחה במלחמת סחר עשויה לפגוע במספר ענפים מרכזיים במדינות אלו. אייווה, למשל, מייצאת לסין בשר חזיר ופולי סויה בהיקפים כה גדולים - עד כדי כך שכל כלכלת המדינה תלויה בקונים מהמזרח הרחוק, ובראשם סין.

 

מלחמת הסחר - המרוויחים והמפסידים (Photo: Shutterstock)
שדה תירס באייווה(Photo: Shutterstock)

מגזין The Atlantic כתב שאייווה היא יצואנית החזיר והתירס הגדולה בארה"ב, והיצואנית השנייה בגודלה של פולי סויה - ובעקבות כך היא מכוונת את פעילות הייצוא שלה בעיקר לסין. כהוכחה לקביעה אפשר לראות את הגידול בצריכת הבשר והמחסור בקרקע מתאימה לגידול בסין, התיאבון של תושבי סין לתוצרת חקלאית אמריקנית יילך ויגדל עם השנים. מכל ארבע שורות של פולי סויה באיווה - שורה אחת תגיע לסין.

 

מלחמת הסחר - המרוויחים והמפסידים (צילום: Shutterstock)
שדות הסויה באייווה צפויים להיפגע(צילום: Shutterstock)

לעומת רוב הענפים בהם ארה"ב מייצאת לסין יותר מאשר מייבאת, קיימים מספק ענפים בהם הסחר של ארה"ב נמצא בעודף, כמו למשל מטוסים, פולי סויה, דגנים וזרעים. ענפי יצוא קריטיים נוספים הם של בשר חזיר - בשל עלות ההפקה הזולה שלהם בארה"ב. על פי הערכות של הכלכלן החקלאי כריס הארט, מכס מגן על בשר חזיר מארה"ב בתעריף של 25%, יגדיל את העלות ב-7 דולר ליחידה. 

 

בהמשך להחלטות הממשלים בנאבקים זה בזה, בייג'ינג שוקלת להטיל מכס גם על פולי סויה - מה שעשוי להוביל לאובדן של עד 40% מהמשרות בחלק מהמחוזות בארה"ב, כך על פי חישוב של מכון פטרסון לכלכלה בינלאומית. מלחמת הסחר המדובר הינה אישית מאוד - לפי ההערכות, המנהיגים של סין מודעים לחלוטין בתלות של טראמפ בתמיכת האוכלוסייה המתגוררת בחלק הפנימי של ארה"ב, ולכן שוקלת מכסי מגן באופן ספציפי על פולי סויה.


פורסם לראשונה 04/04/2018 17:39

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים