שתף קטע נבחר

האיתות הישראלי לרוסיה ולאיראן: לא נירתע מחיכוך צבאי

התקיפה בסוריה שמיוחסת לישראל מעלה את רף המתיחות בין ירושלים למוסקבה, ומעבירה מסר שישראל לא תירתע מחיכוך צבאי. התקיפה לא הייתה תגובה לשימוש של אסד בנשק כימי, אבל בישראל מזהים סכנה מוחשית. פרשנות

 

 

 

אם אכן ישראל היא זו שתקפה בטילים את הבסיס הצבאי ושדה התעופה T4, ניתן להניח שהדבר נעשה כדי למנוע מהאיראנים להעמיק את נוכחותם הצבאית בסוריה ושיפור היכולת של משמרות המהפכה והמיליציות השיעיות לפעול צבאית נגדה.

 

בסיס T4 ממוקם במרחק מאות קילומטרים מגבול ישראל, בין הערים חומס ותדמור. מלבד כוחות האוויר והקרקע של המשטר הסורי, משמרות המהפכה האיראניים עושים בו שימוש גם הן. כמו כן, בבסיס שוהה כוח אווירי קטן של צבא רוסיה. מיקומו של T4 משחק תפקיד חשוב במערכה המזרח-תיכונית, שכן הוא נמצא במרכז הקטע הסורי של המסדרון היבשתי והאווירי מטהרן, דרך דמשק, ללבנון ולנמלי הים התיכון של סוריה.

 

דווקא מיקומו המרוחק של הבסיס נוסך באיראן את תחושת הביטחון (יותר מאשר נמל התעופה הבינלאומי של דמשק, המרוחק כ-40 קילומטרים בלבד מישראל) - ובו למעשה מתבססים המרכיבים הטכנולוגיים של משמרות המהפכה והמיליציות האיראניות. כאן המקום להזכיר כי רק לפני חודשיים יצא מבסיס T4 המל"ט החמקן שמשמרות המהפכה האיראניים ניסו להחדיר לשטח ישראל. כמו כן, ידוע כי מהבסיס הזה משמרות המהפכה מפקחים על המעברים בגבול עיראק-סוריה שבשליטתם.

מיקום בסיס T4 הסורי, שהופצץ כבר לפני חודשיים אחרי שיגור המל"ט האיראני ()
מיקום בסיס T4 הסורי, שהופצץ כבר לפני חודשיים אחרי שיגור המל"ט האיראני

תקיפה ב סוריה חומס ()
מתוך התיעוד

רוסיה מיהרה להאשים את ישראל

כאמור, אם אכן תקפה ישראל את T4, כפי שטוענות רוסיה וסוריה, הדבר נעשה כדי למנוע שינוי במאזן האסטרטגי לרעת ישראל במסגרת המב"מ - המלחמה שבין המלחמות. המשמעות היא שמדובר בפעולה שנועדה למנוע "כרסום" בעליונות המודיעינית והמבצעית של ישראל בזירות הקרובות לגבולותיה, באופן כזה שיקשה על צה"ל להתמודד עם איומים שונים בזמן מלחמה.

 

הסיבה השנייה לפעולה היא הוכחה כלפי סוריה, ובעיקר כלפי איראן ורוסיה - שישראל נחושה למנוע בכל דרך אפשרית התבססות צבאית של איראן בסוריה באופן שיסכן את הביטחון הלאומי שלה.

 

עם זאת, לפני חודשיים הודיעו בכירים באיראן שכל פגיעה בכוחות איראניים בסוריה תיתקל ב"תגובה איראנית קשה". בתקיפה אתמול, לפי מקורות אופוזיציוניים ב-T4, שאינם מהימנים תמיד, נהרגו 14 בני אדם - בהם כמה איראנים. לכן, ייתכן שנראה בעוד זמן מה, אולי אפילו בימים הקרובים, פעולת-גמול איראנית. יש לזכור כי האיראנים נוהגים להגיב לא רק באזור שבו הם ספגו פגיעה, אלא גם באמצעות תשתיות הטרור שלהם בחו"ל.

 

מעניינת במיוחד העובדה שהקרמלין ומשטרו של אסד מיהרו לפרסם הודעה שלא האמריקנים ולא הצרפתים ביצעו את התקיפה - אלא ישראל; זאת למרות שהטילים באו מכיוון הים התיכון, עברו מעל שטח לבנון ופגעו בבסיס T4 - כפי שעשו האמריקנים לפני כשנה, כשמשטרו של אסד השתמש בגז סארין נגד המורדים בעיר שייחון שבמחוז אידליב בצפון סוריה - שבה נהרגו כ-100 בני אדם. אז החליט טראמפ להגיב במתקפת טילי שיוט על בסיס T4, שממנו יצאו המטוסים שתקפו בגז עצבים באידליב.

 

הסיבה להודעה הרוסית היא שאם כוחותיה של ארצות הברית צרפת היו תוקפים, הדבר היה מביך את הרוסים ומחייב תגובה חריפה מצדם - אולי אפילו באמצעים צבאיים. אבל לתגובה הרוסית על התקיפה הייתה סיבה נוספת: רוסיה מוכנה להעלים עין מתקיפות ישראליות בסוריה, בעיקר כשישראל לא מצטרפת למקהלת המדינות המערביות שמאשימות את הקרמלין בניסיון להרעיל את המרגל הרוסי ובתו בבריטניה.

 

כמו כן, אם הייתה זו תקיפה ישראלית - היא לא הייתה תגובה על השימוש של אסד בנשק כימי נגד אזרחיו; אך התגובה הרפה של העולם לשימוש בנשק הזה, מדאיגה מאוד את ישראל מהסיבה הפשוטה שהיא מורידה את רף התגמולים לפעולות מעין אלו - מה שמהווה עבור ישראל סכנה מוחשית ומיידית.

 

נתניהו ופוטין (צילום: EPA) (צילום: EPA)
נתניהו ופוטין(צילום: EPA)
 

כמו כן, הרוסים הבהירו כבר בעבר שתקיפה ישראלית של בסיס שבו נמצאים גם כוחות רוסיים מסכנת אנשי צבא רוסים - ולכן הדבר נמצא מחוץ לכללי המשחק. גם בפעם הקודמת שהתבצעה תקיפה נגד בסיס T4, שגם היא יוחסה לישראל, יצאו הרוסים בהודעת גינוי חריפה ואף זימנו את שגריר ישראל במוסקבה לשיחת נזיפה. כאמור, מבחינתם, זוהי פעולה שאינה עולה בקנה אחד עם כללי המשחק שהושגו ב"הבנות שקטות" בין פוטין נתניהו.

 

לכן, בכל פעם שמתבצעת תקיפה בבסיס T4 - והיו כבר שלוש תקיפות כאלה - למרות שלא נפגעו אזרחים רוסים, משרד החוץ הרוסי יצא בהודעת גינוי חריפה, בדיוק כמו שעשה שר החוץ הרוסי לברוב הבוקר. ישראל אינה מקבלת את הקביעה הזאת, ולפי פרסומים זרים היא ממשיכה לתקוף בבסיס T4 למרות הקירבה של מטרות התקיפה לרוסים. למעשה, זו נקודת חיכוך בין רוסיה לישראל, אולם האחרונה אינה נרתעת מעובדה זו.

 

נשיא איראן חסן רוחאני נשיא רוסיה ולדימיר פוטין נשיא טורקיה רג'פ טאיפ ארדואן ב אנקרה (צילום: רויטרס)
רוחאני, ארדואן ופוטין, בשבוע שעבר(צילום: רויטרס)

 

הנפיצות של הזירה הצפונית עולה

למעשה, אפשר להעריך שממשלת ישראל מאותתת בכך גם על חוסר שביעות מהסיכומים שהושגו ביום רביעי שעבר בין פוטין, ארדואן ורוחאני לגבי עתידה של סוריה. במפגש הפסגה שהתקיים באיסטנבול, הסכימו למעשה הרוסים להמשך הנוכחות הצבאית האיראנית בסוריה. תרמה לכך גם העובדה שנשיא ארה"ב טראמפ הודיע שהוא מסלק את כוחותיו מסוריה ומשאיר את הזירה חופשית לשליטת הרביעייה: רוסיה, משטר אסד, איראן וטורקיה.

 

לישראל יש עניין להבהיר שהיא לא תירתע מחיכוך צבאי לא רק עם איראן, אלא גם עם רוסיה, אם האיראנים ימשיכו להזרים נשק איכותי ומיליציות שיעיות לוחמות לסוריה במטרה להשתמש בהם במועד מאוחר יותר נגד ישראל. עובדה זו, יחד עם איומיה של איראן להגיב, מעלים מאוד את הנפיצות של הזירה הצפונית בקיץ הקרוב.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים