שתף קטע נבחר

האלוף ששפט את אזריה: "סרטון הצלף שונה לגמרי"

בכירים לשעבר בפיקוד הדרום מתייחסים בחומרה לסרטון שבו מתועדות צליפה בחשוד פלסטיני וצהלות חיילים. הם אומרים שהירי אולי מוצדק, אבל תיעוד עצמאי בשדה הקרב - לא. אלוף במיל' אייל אייזנברג: "לארגון יש גם ערכים ורוח שלפיהם צריך לפעול. צה"ל אינו ארגון פשיעה"

האלוף במילואים איל אייזנברג, שפיקד על אוגדת עזה במבצע עופרת יצוקה ופיקד גם על חטיבת גבעתי, המזוהה יותר מכל חטיבה אחרת עם הרצועה, קרא היום (ג') בשיחה עם ynet לחקור את פרשת הסרטון שבו נשמעים חיילי צה"ל צוהלים בעקבות פגיעת צלף בפלסטיני שהתקרב לגדר עזה. אייזנברג קורא לתחקר את האירוע גם בפן הערכי ולא רק בפן המקצועי.

 

 

"צה"ל יודע לתחקר והמפקדים ימליצו מה לעשות", אומר אייזנברג. "בתחקיר נבחנת גם השאלה אם פעלנו לפי ערכי צה"ל. יש כאלה שנוטים להסתכל בתחקירים רק על הצד המקצועי, אבל אני מזכיר שלארגון יש ערכים, עקרונות מלחמה ורוח שעל בסיסם הוא צריך לדעת לפעול".

 

על צהלות השמחה הנשמעות בסרטון אומר אייזנברג: "צריך לשים את זה בקונוטציה הנכונה ולסנן את רעשי הרקע של קולות החיילים המתלהמים. השאלה הנשאלת היא אם היו להם הוראות הפתיחה באש הרלוונטיות ואם הם פעלו בהתאם. האם הם צריכים לשמוח או לא? ברור שאני דוגל בצניעות ובענווה, ואין בלבי שום שמחה כשאני משחרר כדור ואני מוריד למישהו רגל במקרה הטוב ובמקרה הגרוע הורג אותו. מצד שני, אם אותו אדם חרג מכללי המשחק ונכנס למצב שבו הוראות הפתיחה באש מתירות ירי, חובת החיילים לבצע את הירי הזה. אם הם לא ביצעו אותו, כנראה הם לא עומדים במשימה".

 

 

"חיילי צה"ל ומפקדיהם צריכים לראות שחומרים מהסוג הזה לא דולפים ולא מצולמים בכלל", אומר אייזנברג. "ככה לא פועל צבא. המדיניות שלי היא להרגיע ולהצניע לכת".

 

אזריה זה לא

אייזנברג שפט את אלאור אזריה בערכאת הערעור, והוא דוחה כל השוואה בין התקרית המתועדת בסרטון שדלף אתמול לבין האירוע בחברון שבו תועד אזריה יורה למוות במחבל מנוטרל: "זה סיפור שונה לגמרי לעומת אזריה. פה יש אירוע בהתהוות ושם היה אירוע בדיעבד. לא הייתי מציע להשוות בין השניים".

אייזנברג בימיו בצבא. "ליצור תנאים משפטיים מתאימים" ()
אייזנברג בימיו בצבא. "ליצור תנאים משפטיים מתאימים"

"אחד התנאים הבסיסיים כדי להתמודד היטב עם סוג כזה של אירוע הוא יצירת התנאים המשפטיים", מדגיש אייזנברג. "בסוף צה"ל הוא לא ארגון פשיעה ולא חבורה של שכירי חרב, אלא צבא שפועל בשליחות ממשלת ישראל. גם הממשלה אגב מפקדת על הצבא ולא רק שר הביטחון וראש הממשלה. ככזו היא צריכה לתת לו את התשתית המשפטית, קרי הוראות פתיחה אש, כלומר באנגלית – 'רישיון להרוג'. הדרג הצבאי חייב לשבת עם הדרג המדיני ולסכם את הוראות הפתיחה באש בצורה ברורה וחדה, כי בסופו של דבר אלה הכלים שאיתם אחרי זה המשפטנים יגנו על החיילים ועל המדינה בעולם".

 

אייזנברג פיקד על אוגדת עזה במבצע עופרת יצוקה, ובתקופתו מוסדה תפישת הפארימטר - האיסור על פלסטינים לשהות במרחק 300-100 מטרים מהגדר בצדה העזתי. בנוגע להוראות הפתיחה באש הזכיר אייזנברג: "יש כללים מאוד ברורים - והם גם בינלאומיים - שבעטיים אנו פועלים: ראשית יש להזהיר את האדם שבו אתה הולך לפגוע, אם זיהית אמצעי וכוונה; לאחר מכן יש 'לדרדר' את המצב, קרי אתה לא יכול לירות פגז ארטילרי על מישהו שמתקרב לגדר; ובסוף לאחר שדרדרת, קרי צעקת, כרזת וירית, אז אתה יכול לפעול במידתיות. לא ייתכן שתירה טיל על אדם שאינו חמוש, גם אם זיהית אדם עם שקית וכוונה שלו להניח מטען".

 

איילנד: הצבא הכי מוסרי בעולם? לא בהכרח

האלוף במילואים גיורא איילנד אומר: "הסרטון הזה מטריד בשני תחומים. הירי עצמו, שעל פי הסרטון לא נראה מוצדק, וצהלות השמחה של החיילים - התנהגות מבישה בפני עצמה". איילנד סיפר כי הזדעזע מהסרטון אך לא הופתע ממנו. לדבריו הוא זוכר מקרה דומה שאירע ב-2003, כשעוד היה בצבא. במקרה ההוא נורה אזרח בריטי באזור רפיח, לפי התחקיר הצה"לי - משום שהתקרב לחיילים כשהוא מחזיק אקדח. רק לאחר שהשגריר הבריטי נפגש עם איילנד והראה לו ממצאים מהשטח נפתח התחקיר מחדש, ולדברי איילנד החיילים הודו כי ירו באזרח והרגו אותו מבלי ששלף אקדח לכיוונם.

יום טוב סמיה. "לוחם לא צריך לתעד" (צילום: הרצל יוסף) (צילום: הרצל יוסף)
יום טוב סמיה. "לוחם לא צריך לתעד"(צילום: הרצל יוסף)

"זה אירוע שקרה וממנו אפשר ללמוד שמקרים חריגים יכולים לקרות ללא קשר למדיניות הצבא", אומר איילנד. "צה"ל ופוליטיקאים ישראלים אומרים כל הזמן שאנחנו הצבא המוסרי בעולם. זו אמירה לא מבוססת. אני לא יודע מי עשה השוואה כדי להוכיח את זה. אני מקבל את האמירה הזו כל עוד היא שאיפה שמחייבת אותנו לבדוק את עצמנו כל הזמן כדי להיות כאלה, אבל אני לא מקבל את ההנחה שאנחנו כאלה ולכן לא עושים דברים רעים".

 

האלוף במילואים יום טוב סמיה, שהיה מפקד פיקוד הדרום, אומר כי עצם העובדה שהחיילים צילמו את האירוע היא בעיה. "באופן כללי החיילים לא אמורים לתעד בצורה כלשהי את הלחימה. שיתעסקו רק בלחימה. יש צוותי תיעוד בכל כוח של הצבא, עם מצלמות מקצועיות ובקרה על התוצר, וזה לא התפקיד של הלוחם לתעד". באשר לאירוע עצמו אומר סמיה כי כל מי שמתכוון לחצות את הגדר צריך לדעת שהוא עשוי להיהרג: "זה גבול שמצדו האחד שולט ארגון טרור ומצדו השני יש גני ילדים ובתי ספר. היו דברים מעולם וכל מי שחוצה את הגדר צריך לדעת שהוא מסכן את חייו, הצבא הבהיר זאת לא פעם".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים