שתף קטע נבחר

אפליה בבתי הספר: תלמיד מעשן יושעה, מורה רק יוזמן לשיחה

חוזר מנכ"ל משרד החינוך מתיישר עם התיקון לחוק האוסר באופן גורף על עישון בתחומי בתי ספר. אלא שההבדל באכיפה גרר מחאה, לא רק מתלמידים. "אנחנו אמורים לשמש להם מודל", אמר בתגובה גורם במערכת החינוך

 

אילוסטרציה (צילום: ShutterStock) (צילום: ShutterStock)
אילוסטרציה(צילום: ShutterStock)
 

אתמול (יום ב') פורסם חוזר המנכ"ל החודשי של משרד החינוך המסדיר את נושא העישון בבתי הספר. בניגוד לחוזרים ותקנות עבר, החוזר הנוכחי אוסר לחלוטין על העישון בכל שטח המוסדות החינוכיים, כפי שקובע התיקון האחרון החוק, אולם לטענת תלמידים וגורמים במשרד החינוך, ההנחיות מפלות בין מורים לתלמידים.

 

החוזר מפרט מדרג ענישה לתלמידים שעישנו בבית הספר: תלמיד שנתפס מעשן בפעם השנייה בין כותלי בית הספר עלול להיות מושעה, זאת בשעה שמורים שנמצאו מעשנים יותר מפעם אחת יזומנו לשיחות בלבד, בין היתר עם "עובד הרשות המקומית אשר ראש הרשות הסמיכו לעניין זה". בחוזר לא מצוין מה עלול לעלות מאותה שיחה ומהן אופציות האכיפה והסנקציות העומדות בפני המוסד החינוכי.

 

"איזו מן דוגמא זו?", אומר גורם במערכת החינוך. "אנחנו אמורים להיות מודל לתלמידים. אותם ישעו ואנחנו נמשיך לעשן?".

 

בחוזר נכתב כי "מערכת החינוך אחראית ליצירת סביבה בריאה, ובכלל זה סביבה נקייה מעישון. חל איסור מוחלט על עישון בכל שטח המוסד החינוכי, ובכלל זה חדרי עישון שבעבר הוקצו למטרה זו, לרבות החצר, אזור הכניסה למוסד החינוכי ואזור היציאה ממנו, בטווח של עשרה מטרים וכן במגורי תלמידים במוסדות פנימייתיים".

ארכיון (צילום: AP) (צילום: AP)
ארכיון(צילום: AP)

על פי החוזר, במקרה שבו "נתפס" תלמיד מעשן בשטח בית הספר, חייב המנהל לקיים עמו שיחת בירור, ליידע את הוריו ולהטיל עליו "עשייה חינוכית מתקנת". לדוגמה, כתיבת עבודה על נזקי העישון. בפעם השנייה כאמור תוחרף התגובה: התלמיד יוזמן לשיחה עם הוריו, תיבנה לו תוכנית התערבות בשיתוף גורמי טיפול בקהילה ובמקרים מסוימים רשאי בית הספר להשעות אותו.

 

כאמור, באשר למורים שנמצאו מעשנים בבית הספר הנוסח מרוכך יותר: "יזמנו מנהל המוסד החינוכי או המפקח את הבגיר לבירור ויבהירו לו כי אסור לעשן בשטח המוסד החינוכי".

 

חוזר מנכ"ל מתיישר לכאורה עם תיקון לחוק למניעת עישון במקומות ציבוריים שנוסף ב-2016, זאת בנוסף לשורה של צעדים שנקט המשרד. מאז החקיקה נראה כי מורים לא מעשנים עוד בבתי הספר – אך לא באופן מוחלט. "הייתה אצלנו 'מחששה' מוכרזת למורים", סיפרה ל-ynet מורה מאזור השרון. "כעת היא חצי פיראטית. המורים יוצאים החוצה ומעשנים".

 

גורם המסייר בין מוסדות חינוך הוסיף: "פה ושם אני עדיין רואה מורים שמעשנים בתוך בית הספר, אבל זה ללא ספק קורה פחות מבעבר".

 

ממשרד החינוך נמסר בתגובה: "נושא העישון הינו בעל חשיבות חינוכית רבה ואנו מובילים שורה של תוכניות חינוכיות למניעתו ולהגברת המודעות לנזקים שנגרמים ממנו. באשר לאכיפה מול עובדי ההוראה: אנחנו מאמינים וסומכים על המנהלים ועל המורים שיפעלו בהתאם לחוק".

 

ממועצת התלמידים והנוער הארצית נמסר כי היא מתנגדת ומגנה את תופעת העישון בכלל ובין כותלי בית הספר בפרט: "המועצה רואה את מניעת התופעה כדחופה וחשובה. יחד עם זאת, דרכי האכיפה החמורות המצויות בחוזר המנכ"ל לא רק שאינן מידתיות, אלא גם עלולות ליצור אנטיגוניזם בקרב התלמידים המעשנים. בית הספר אמור לשמש בית חינוך לתלמידים. על כן, הפתרון הנכון הינו תהליך חינוכי אמיתי בעל תוכניות מותאמות לנושא, ולא בדרך הקיימת הפועלת תוך סנקציות מוגזמות היוצאות מכלל פרופורציה.

 

"למעלה מכך, המורים בבתי הספר מהווים מודל לחיקוי עבור התלמידים ובהתאם לכך קיימת חשיבות עצומה לנוכחותם והתנהגותם. במסגרת תפקידם החינוכי של המורים עליהם להעניק דוגמה אישית. כאמור, על משרד החינוך לחזק ולחדד היטב את דרכי האכיפה כלפי המורים המעשנים שלא על פי החוק במסגרת בית הספר. האפלייה הקיימת בדרכי האכיפה בין המורים לתלמידים מערערת את מעמד בית הספר כמוסד מחנך אשר עליו לקנות לתלמידים מעבר להשכלה גם חינוך נכון, לבריאות ולערכים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים